Merhabalar,
Sizlere bu dökümanda vmware sanallaştırma altyapısı hizmeti veren sanallaştırma katmanı olan ESXi hypervisor kurulumunu anlatacağım. Bu kurulumu vmware workstation üzerinde yapacağım, fakat gerçek donanım üzerine kurulum adımları da aynıdır. Sizler gerçek donanım üzerine kurulum yaparken, donanımın markası ne ise (HP,Dell, vs) o üreticiye uygun driver’lar ile oluşturulmuş olan ISO dosyalarını ya da medyalarını kullanmalısınız.
Şimdi kuruluma başlayalım.
Workstation programını açıyoruz ve file menüsünden new virtual machine seçiyoruz.
İlk seçenekle devam edebiliriz.
Bu adımda ISO dosyasının yolunu gösterip devam ediyoruz. ISO’yu gösterdiğimde işletim sistemini hemen tanıyacaktır.
Sunucuya isim vererek kurulumun yapılacağı lokasyonu tanımlıyoruz.
40 GB disk alanı otomatik tanımlı gelir. Yeterli bir kapasitededir ve Next ile devam edebiliriz.
Finish seçmeden önce sunucu donanımını biraz değiştirelim. Customize Hardware seçiyorum.
12 CPU, 48 GB RAM ve her biri NAT network olan 6 tane de ethernet kartı ekliyorum. Sizler de kendi donanım kaynaklarınıza göre uygun değerler belirleyebilirsiniz.
Finish ile işlemi bitirebiliriz. Aşağıdaki kutucuk işaretli olduğu için finish tıkladıktan sonra otomatik olarak sunucu açılacak ve kurulum başlayacak.
Enter ile kuruluma başlıyoruz.
F11 ile lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.
Donanım üzerinde bulunan diskler listelenir ve hangisine kurulum yapacağımız sorulur. Burada size tavsiyem, eğer gerçek ortamda arka planda bir storage ortamına bağlıysa bu sunucu, tüm bağlantıları kesip kurulum diskini seçmeniz. Çünkü eğer yanlışlıkla bu sunucuya atanan bir LUN seçerek devam ederseniz, o LUN üzerindeki tüm verinin silinmesine neden olabilirsiniz. Dolayısıyla tavsiyem sadece network kabloları takılı iken kuruluma başlamanızdır. Böylece sadece local disk listelenir.
Enter ile devam ediyoruz.
Kesinlikle Türkçe klavye seçmenizi öneriyorum çünkü ingilizce klavye ile bazı özel karakterler klavyede sandığınız yerde olmayabiliyor ve sonrasında root şifresini kırmak ya da tekrar kurulum yapmak zorunda kalıyorsunuz. 🙂 Enter ile devam ediyoruz.
Root password belirliyoruz. Minimum 8 karakterli ve kompleks bir password olması isteniyor.
Tüm bu ayarlardan sonra F11 tuşuna bastığımızda artık sistem kurulumu tam anlamıyla başlamış oluyor.
Dosya kopyalamaları bittiğinde Enter ile sistemi yeniden başlatıyoruz.
Sistem açıldığında bu şekilde bir konsol arayüzü olacak. Bu konsola, Direct Console User Interface (DCUI) denir. Ortamda IP dağıtan bir DHCP sunucunuz varsa, DHCP den otomatik olarak IP alacaktır bu sunucumuz. Eğer static IP ile devam etmek isterseniz konsoldan login olup IP adresini, sunucu ismini ve DNS adreslerinin tamamını değiştirebilirsiniz.
Direct Console User Interface (DCUI) kullanımıyla ilgili makaleme aşağıdaki linkten erişebilirsiniz.
Otomatik alınan ya da sizin statik olarak tanımladığınız IP adresini browser’a yazarak vSphere Web Client ile ESXi host’a login oluyoruz.
Summary tabında ESXi Host’a ait bir takım özet bilgileri görebilirsiniz.
Kurulum işlemleri bu kadar.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen