VMware vSphere ESXi sunuculara ISCSI disk ekleme

Merhabalar,

Bu makalemde, VMware vSphere ESXi sunuculara, ISCSI storage üzerinde tanımlanmış disklerin eklenmesi hakkında bilgiler vereceğim. Biliyorsunuz ki cluster teknolojisi, en az iki sunucunun ortak bir depolama alanına erişebilmesi üzerine kuruludur. Bizler de hem test ortamlarımızda hem de gerçek ortamlarımızda ISCSI storage kullanmaktayız. ISCSI storage neden kullanıyoruz peki? Cevabı basit, uygun maliyetli bir çözüm olmakta. Ayrıca açık kaynak kod üzerine kurulan oldukça başarılı ürünlerle de herhangi bir donanımınızı ISCSI storage hizmeti vermek üzere de yapılandırabiliyorsunuz.

Daha önce yayınladığım FreeNAS ISCSI storage kurulum makalesinde, bir ISCSI storage sunucunun nasıl kurulduğunu ve nasıl konfigüre edilebileceğini çok detaylı şekilde açıklamıştım. İlgili makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bu makalede anlatacağım uygulama adımları ise, yukarıdaki makalemde anlattığım adımlarla oluşturulan LUN’ların, ESXi sunuculara tanıtılması adımlarını içermektedir.

Aşağıdaki gibi VMware vSphere ESXi 6.7 Update 3 işletim sistemli bir sunucum var.

vSphere Web Client ile sunucumuza bağlandığımızda sol taraftaki menüde oldukça az sayıda sekme görüyoruz. vCenter ortamına henüz bağlanmadığı için oldukça az seçenek var.

Storage tabına gidiyoruz ve Adapters sekmesine geçerek Software iSCSI seçiyoruz.

Öncelikle Enable duruma getiriyoruz, aşağıdaki gibi birçok seçenek aktif hale gelecek. Herhangi bir ayar yapmadan önce Save Configuration ile bu pencereyi kapatalım.

Tekrardan Adapters tabında oluyoruz ve bu pencerede artık ISCSI software adaptörümüzü görebiliyoruz. Şimdi az önce kapattığımız ekrana yeniden giriş yapmak için ISCSI software adaptörü işaretleyerek Configure iSCSI seçelim.

Bu pencerede alt kısımda yer alan Dynamic targets seçeneklerinden Add dynamic target seçerek FreeNAS ISCSI storage hizmeti veren sunucumuzun IP adresini tanımlıyoruz. Yalnızca Dynamic targets eklemek yeterli olacak. Statik targets altına zaten otomatik olarak tanımları çekecek. Port kısmına birşey yazmanıza gerek yok çünkü ISCSI Default port 3260’tır. Ayrıca ortamınızda firewall üzerinde de 3260 portu için ayar yapmanız gerekebileceğini unutmayınız.

Sonrasında yine aynı adapters penceresinde, Rescan seçeneği ile, adaptörlerin kendilerine tanımlı olan diskleri algılayabilmesi için tarama işlemini yaptırıyoruz. Storage üzerinde, daha sonra herhangi bir zamanda tanımlayacağınız her yeni diskin algılanması için, sisteminizde bu rescan işlemini yapmayı da unutmayınız.

Adapters sekmesinden Datastores sekmesine geçiş yapıyoruz. Artık taranan diskleri datastore olarak ekleme işlemini yapabiliriz. Normalde burada sadece ESXi host’un local diski görünmekte.

New datastore seçeneği ile işlemlere başlayalım.

Create new VMFS datastore seçip Next ile devam ediyoruz.

Datastore için bir isim belirliyoruz. Listede ise ISCSI software adapter tarafından algılanan tüm ISCSI LUN’lar görülebiliyor olacak. Burada birden fazla LUN görebiliyor olabilirsiniz. FreeNAS üzerinde birden fazla LUN oluşturmuşsanız, ESXi host’a tanımlamak üzere herhangi birini seçerek Next ile devam ediyoruz. FreeNAS’ta farklı kapasitelerde oluşturduğunuz ya da ilerde oluşturacağınız diskleri de aynı yöntemle tanıtacaksınız.

Hangi dosya sistemiyle formatlayacağımızı seçiyoruz. VMFS 6 seçiyoruz. Fakat ortamınızda ESXi 6.5 öncesi versiyona sahip bir ESXi sunucunuz varsa ve o sunucunun da bu LUN’u görebilmesini istiyorsanız, VMFS 5 formatlamanız gerekecektir. Bu konuya dikkat ediniz.

Son adımda ise Finish ile işlemi bitiriyoruz.

Datastores sekmesinde yeni eklediğimiz ISCSI datastore görünüyor olacaktır. Artık tamamen kullanıma hazır durumda ve siz yeni sanal sunucular oluştururken bu LUN içine kaydedilmesini sağlayabilirsiniz.

Devices sekmesine geçtiğinizde de FreeNAS ISCSI disk olarak görebilirsiniz.

Tüm işlemlerimiz bu kadar ve gördüğünüz gibi ISCSI LUN eklemek bu kadar kolay.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen