Merhabalar,
Bu makalemde, linux sanal sunucularda disk genişletme işleminin nasıl yapılacağını detaylıca anlatacağım. Normalde windows sunucularda bu işlemi yapmak oldukça kolay. Eğer linux sunucunuz varsa ve bu sunucunuz minimal modda kurulmuşsa ne olacak? İşler o zaman biraz daha uzmanlık ister duruma geliyor. Herkes linux bilmiyor olabilir, komut satırından bu işlemi yapabilecek deneyime sahip de olmayabilir. İşte bu sebepten dolayı, tamamen grafik arabirimden bu işlemi nasıl yapabileceklerini değişik bir yöntemle anlatacağım.
Kullanacağımız yazılım, gparted. Komutlarını kullanabileceğiniz gibi grafik arabirim live ISO medyalarını da kullanabilirsiniz. Böyle bir medyayı web sitesinden download edip, vCenter üzerindeki bir datastore üzerine kopyalama işlemini yapalım.
Örnek senaryomda minimal modda kurulmuş olan bir linux sunucum var. Üzerinde 20 GB lık bir disk tanımlı ve bu diski genişleteceğiz.
Linux sunucunuzu tamamen kapatınız. vCenter yönetim ekranından, sunucumuza sağ tıklayıp Edit Settings ile özelliklerine girip diskinin yeni boyutunu tanımlıyoruz. 20 GB olan sunucu diskini ben 50 GB yapmak istiyorum.
Sonrasında, download edip vCenter üzerine kopyaladığımız ISO dosyasını, sanal sunucu CDROM’una tanımlayarak sunucuyu başlatıyoruz ve CDROM dan boot etmesini sağlıyoruz.
İlk açılışta klavye ayarlarını değiştirmeye gerek yok ve aşağıdaki gibi kalabilir. Enter ile devam edebilir ya da Ok tuşunu seçebiliriz.
Gparted live açıldığında hangi dilde kullanmak istediğinize dair adımı da default bırakabilir ya da listeden ilgili seçeneği tuşlayarak konfigüre edebilirsiniz. Enter ile devam ederseniz 33 numaralı seçenek, yani US English olarak kullanacağız. Ben Enter ile devam ediyorum.
Herşeyi grafik ortamdan yapmak isterseniz yine Enter ile devam etmeniz yeterli.
Live işletim sistemi açılıyor.
Live sistem açıldığında aşağıdaki gibi disk yapısını göreceksiniz. 30 GB disk genişletmesi yapmıştım ve listenin altında unallocated olarak görünmekte.
Genişletmek istediğimiz disk /dev/sda3 olacak. Başka partition’larınız da olabilir ve isterseniz onları da genişletebilirsiniz.
Ben bu diski işaretliyorum ve Resize seçeneği ile devam ediyorum.
Karşımıza küçük bir pencere daha çıkacak ve diski ne kadar genişletmek istiyorsanız, sürükle bırak şeklinde yeni kapasiteyi belirliyoruz.
Ben tüm kapasiteyi kullanmak için tamamını seçime dahil ediyorum. Sonrasında Resize/Move tuşuna basıyoruz.
Son durumda aşağıdaki gibi bir yapı olacak. Tüm değişiklikleri kaydetmek ve kalıcı hale getirmek için de Apply tuşuna basıyoruz.
Onay isteniyor ve yine Apply ile devam ediyoruz.
İşlem başladı. Bakınız işlem barının altında bir komut var. Bu komut genişletme işleminin karşılığı olan komut aslında. Eğer komut satırından yapmak isterseniz bu komutu da kullanabilirsiniz.
NOT: Bu komut, kullandığınız linux versiyonuna göre değişiklik gösterebilir.
İşlem tamamlandığında Close ile bu pencereyi kapatabiliriz.
İlk pencereye geri dönülmüş olur.
Gparted menüsünden Quit seçerek çıkış yapabiliriz.
Live işletim sistemi ana ekranına geri dönülmüş olunacak. Burada da Exit’a çift tıklayıp sistemi restart edebiliriz.
Live ISO medyasını sanal sunucunun CDROM’undan çıkarmanız ve Enter ile devam etmeniz bekleniyor.
Sunucumuz yeniden başladığında, komut satırından birkaç basit disk komutuyla kontroller yapabiliriz.
fdisk -l
df -h
Linux sunucularda disk genişletme işlemi de bu kadar.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen