Merhabalar,
Vmware teknolojileriyle ilgili bilgileri, ESXi host kurulumunun nasıl yapılacağıyla ilgili makalemde aktarmaya başlamıştım. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Kurulum sonrası ayarların da nasıl yapılacağını bu yazımızda inceleyeceğiz.
Kurulumu yapılan ESXi host’un ekranı aşağıdaki gibi olacaktır. Network kablolarını da bağladığımızı düşünerek, ayarları yapmaya başlayabiliriz.
Konsol yapılandırması için F2 tuşuna basıyoruz ve root kullanıcısı ile login oluyoruz.
Login işlemi sonrasında, konsol üzerinden yapabileceğimiz ayarların tamamı, aşağıdaki listede gördüğünüz gibi olacaktır. Şimdi bu seçenekleri incelemeye başlayalım.
Configure Password: Adından da anlaşılacağı gibi password değiştirme işlemleri için kullanılan seçenektir.
Configure Management Network : Belki de en önemli seçenektir. Çünkü ilk kurulumu yaptığınız zaman kendi network IP bloğunuzdan IP adresini vermek istediğinizde, öncelikle bu seçenekle başlamanız gerekiyor.
Bu seçeneğin içerisine girdiğimizde, aşağıdaki alt seçenekleri görürüz.
Network adapters, sunucu üzerinde kaç tane ethernet kartı varsa, hepsinin listelendiği, yönetim için kullanılıp kullanılmayacağına ve bağlı olup olmayacağına karar verilen alt seçenektir. Default virtual switch’e hangi kartların bağlı olacağını da böylece seçmiş oluyoruz. Sunucu üzerindeki tüm kartları tek vSwitch’e bağlamak yerine, başka network’lere bağlantı sağlayacağımız farklı vSwitch’ler oluşturarak bu switch’lere de bağlayabiliriz.
Aşağıdaki ekranda, tüm kartlar “Connected” görünüyor. Burada yanılgı olmasın, connected durumda olması fiziksel network’ ten gelen canlı bir kablonun, bu ethernet kartına bağlı olduğu anlamındadır. Ama biz bu arabirimde onun da kullanılması için işaretlemezsek, bu kartın fiziksel network bağlantısının olup olmadığı önemli olmaz…
Bu listede gördüğünüz gibi, sadece vmnic0, default vSwitch’e bağlanmak üzere işaretlenmiş durumda. Bunun web client üzerindeki etkisi aşağıdaki gibidir.
Şimdi vmnic1’i de bu switch’e bağlamak istersek, listede onu da işaretlememiz gerekiyor. İlgili vmnic üzerine gidip “Space” tuşuna basarak işaretleme yapabilirsiniz.
Enter ile onaylıyoruz. 2 defa Esc tuşuna basarsak, management network restart edilmesi gerektiğine dair uyarı alırız. Management network’ü restart etmediğimiz sürece bu değişikliğin etkisini göremeyeceğiz. Y tuşuna basarak onaylıyoruz.
Bakınız vSwitch üzerinde diğer network kartımız da aktif oldu. Network erişimini yedekli hale getirmek için bu özelliği kullanıyoruz. Diğer bir kullanım ise, fazlaca vSwitch yapınız yoksa, tüm vmnic’leri bu sanal switch’e bağlayarak I/O arttırımı da gerçekleştirmek için olabilir. Kullanım şekli tamamen sizin ortamınızda kullandığınız topolojiye göre değişiklik gösterebilir.
Diğer seçeneklerle devam edelim.
VLAN (Optional) : Fiziksel network’ünüzde VLAN tanımları yapmışsanız, istediğiniz sanal makineleri, ilgili sanal switch’ler üzerinde bu tanımlarla uyumlu olacak şekilde belirleyebilirsiniz. vNetwork, vmware sanallaştırma teknolojilerinin en önemli konularından biridir. Dolayısıyla daha detaylı kullanımlarına ileride yayınlayacağım yazılarımda değineceğim. VLAN seçeneğini, şimdilik konfigürasyon yapmadan geçiyorum.
IPv4 Configuration altında, management IP adresimizin tanımını yapacağımız seçeneklere ulaşıyoruz.
Sunucumu ilk kurduğumda DHCP’den IP alacak şekilde yapılandırılmıştı. Şimdi bu ayarları static olarak yapmalıyız. Bu yüzden 3. Seçenekle devam ediyorum ve aşağıdaki gibi tanımları yaparak Enter ile devam ediyorum.
Enter sonrası tekrar konfigürasyon ekranına dönüyoruz.
Sonraki seçenek IPv6 Configuration. Ben IPv6 kullanmadığım için bu seçeneği disable duruma getiriyorum. Restart gerektirdiğini aşağıda da görebilirsiniz.
Enter ile devam ettiğimizde tekrar konfigürasyon ekranına dönüyoruz.
DNS Configuration altında, hostname ve dns sunucu ayarlarımız bulunmakta.
Hostname ve DNS sunucu tanımlarını yaparak Enter ile devam ediyoruz.
Custom DNS suffix kısmında da, kendi domain’inizin dns suffix girişini yapınız.
Configure Management Network altındaki tüm seçenekleri kendi yapımıza göre belirlemiş olduk.
Esc tuşu ile bir geriye giderek ana ekrana geri dönüyoruz. Configure management network seçeneğinde tamamen çıkmak istediğimizde host reboot sorulabilir. Normalde reboot istenmiyor, fakat köklü değişiklikler yaptığımızda (örneğin IPv6 disable ki aşağıdaki ekranda da görüyorsunuz açıklamasını) host reboot istenecektir. Yes seçimi ile host reboot yapın.
Sunucu açıldığında ekranı bu şekilde göreceğiz. Sunucu açıldığında yeniden login oluyoruz.
Seçenekleri incelemeye devam edelim…
Restart Management Network, IP, Hostname ya da DNS değişiklikleri yaptığınızda, bu ayarların aktif olması için management network restart gerekir. Normalde bu ayarları yapıp çıkmak istediğinizde zaten management network restart edilir. Fakat bazı durumlarda network problemleriyle karşılaşırsanız, basit anlamda hataları gidermek için management network restart yaparak çözüm sağlamaya çalışabiliriz. Eğer başka bir problem yoksa, genel olarak sorunu çözebilirsiniz. F11 tuşuna basarak management network restart edilebilir.
Test Management Network, IP adresi, Hostname, DNS ve diğer ayarları yaptıktan sonra, gerçekten fiziksel network’e erişim olup olmadığını, isim çözümleme yapılıp yapılmadığını test edebilme imkanı sağlar. ESXi host, network’e erişebiliyor mu sorusunun cevabı burada. Zaten dışardan herhangi bir makineden de ESXi host IP adresine ping atabiliyorsunuz 🙂
Network Restore Options, management network ayarlarını yanlış yaptığınızda ya da en baştan tekrar yapmak istediğinizde, default ayarlara dönmenizi sağlar.
Bu seçenek, aslında tehlikeli olacak bir seçenek. Çünkü tüm network ayarları, ilk kurulum ayarlarına geri döneceği için, bu host üzerinde çalışan sanal makinelerin network ile bağlantısı kopacak ve hizmetlerin aksamasına neden olacaktır. Ayrıca az önce yaptığımız tüm ayarları yapmanız gerekecek, bunun sonrasında da host reboot gerekeceği için çok dikkatli kullanılması gereken bir seçenek oluyor. Bu host vCenter sunucudan yönetiliyorsa, ve bu seçeneği kullanarak network ayarlarını sil baştan yapmak istiyorsanız (ki neden böyle birşey istenir bilemiyorum) bu host üzerindeki tüm sanal makineleri taşıyarak bu seçeneği kullanmanızı öneriyorum. Aksi halde başınız derde girebilir 🙂
Configure Keyboard, sistem klavye ayarını değiştirebileceğiniz seçenek. İlk kurulumdaki ayarları değiştirmek istediğinizde bu seçeneği kullanabilirsiniz.
Troubleshooting Options, uzaktan erişim ve komut satırı kullanım ayarlarını yaptığımız seçenektir. ESXi hostlarımıza bazen SSH üzerinden erişip çeşitli komutlarla işlem yapma zorunluluğumuz olacak. Bu durumda erişimlerin açılıp açılmayacağını buradan ayarlıyoruz. Aslında vCenter ile hostlarınızı yönetiyorsanız, web client üzerinden de bu ayarları yapabiliyorsunuz.
Kullanım şekli de biraz ilginç gelebilir. Şimdi bu konsol ekranındaki ilk seçenek Enable ESXi Shell seçeneği. ESXi host üzerinden komut satırını aktif eder. Böylece host üzerinden de komut satırına geçiş yapabilirsiniz.
Yan tarafına baktığınızda Disabled durumda. Enter tuşuna bastığınızda Enabled duruma geçer.
Aynı çalışma şekli bir alt seçenek için de geçerlidir. SSH enabled durumda olduğunda, putty ya da benzeri bir programla uzaktan komut erişimine sahip oluyoruz.
Modify DCUI idle timeout seçeneği ise, ESXi host üzerindeki bu çalıştığımız sarı konsolda, ne kadar süre işlem yapmadığımızda bu arabirimden çıkılacağını belirleyen seçenektir. Örneğin siz ayarları yaptıktan sonra oturumu kapatmadan sunucunun başından ayrılmış olabilirsiniz. Bu durumda root kullanıcısıyla açmış olduğunuz oturum, kötü niyetli birisi tarafından istismara açık olacaktır. Bu yüzden timeout değerini makul kısa sürelere ayarlamayı buradan yapabilirsiniz. Belirlediğiniz değer, sakika cinsindendir.
Işte bu konsol üzerindeki seçeneklerin web client tarafındaki karşılığı bu arayüzden bulunabilir. Yani siz SSH erişimini açmak istediğinizde, sunucu odasına gidip ESXi host’un konsoluna erişip bunu açmanıza gerek kalmaz. Host’um şu an vCenter ortamına bağlı değil. Web client arabirimi aşağıdaki gibi görünmekte. vCenter ortamına geçtiğimde biraz daha farklı bir arayüz olacak, fakat bu ayarı bulmak zor olmayacak sizler için 🙂
Restart Management Agents, vCenter sunucunun, bu ESXi host’u yönetebilmek için kullandığı agent servislerini restart etmek için kullanılır. Bazen vCenter altında agent bağlantı problemleri görülürse yine bu agent’lar restart edilerek çözüm aranabilir.
View System Logs, sistem loglarını görebileceğiniz seçenektir. Bazen problemleri durumlarda buradan sistem loglarına göz atmanız gerekebilir. Yan taraftaki seçeneklerden de hangi tip logları inceleyeceğinize dair seçim yapabilirsiniz.
View Support Information, sisteminize ait support bilgilerini görebileceğiniz seçenektir. Lisans numaranız, sistem seri numarası gibi bilgileri görebilirsiniz.
Reset System Configuration, tüm sistem ayarlarını sıfırlayarak, sistemi ilk kurulum ayarlarına geri yükler.
ESXi hostların konsol ayarları bu kadar. Ilk ayarları yaptıktan sonra, çoğunlukla web client ile yönetim yapılıyor.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen
detaylı anlatım için teşekkürler