Merhabalar,
Bu makalemde PowerCLI komutları ile E1000 ethernet kartlarının VMXNET3 tipine nasıl çevrilebileceğini anlatacağım. Normalde bu işlemi, var olan ethernet kartını silip, yeni bir kartı VMXNET3 olarak ekleyerek de yapabilirsiniz. Fakat bu yöntemle yapacaksanız, sanal sunucu MAC adresi de sizin için önemliyse, eski MAC adresini de not ederek yeni ethernet kartı için static olarak tanımlamanız gerekecektir.
E1000 ve VMXNET3 ethernet kartlarının ne anlam ifade ettiğini, aralarındaki farkların neler olduğunu ve detaylı performans testlerini incelediğim makalelerime aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.
VMXNET3 ethernet kartının en performanslı sanal ethernet kartı olduğunu biliyoruz. Fakat ortamınızdaki sanal sunucular, oluşturulma aşamasında default adımlarla kurulursa, sanal ethernet kartı E1000 olarak kalabilir ve ilerde performans problemleri de yaşatabilir. Dolayısıyla bu kartların VMXNET3 olarak ayarlanması gibi ihtiyaçlar oluşabilir.
Az sayıdaki sanal sunucu için, o sanal sunucuların ayarlarına girilerek eski ethernet kartı silinebilir ve yenisi eklenebilir. Bu durumda az önce MAC adresi konusunda da belirttiğim gibi, MAC bağımlılığınız varsa özellikle bu adresleri de not etmeniz gerek.
Eğer fazla sayıda sanal sunucunuz varsa, PowerCLI komutu işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Toplu şekilde bu değişim işlemini yapabilirsiniz.
O zaman hemen işlemlere başlayalım. Aşağıda anlatacağım işlemlerde, sanal sunucunuzda VMXNET3 uyumluluğunun olduğunu varsayıyorum.
- Sanal sunucunuzun snapshot yedeğini alınız. ( snapshot yedeği diyorum ama snapshot’ın asla bir yedekleme çözümü olmadığını daha önceki makalelerimde vurguladığımı hatırlayınız.)
- Sanal sunucunuzda VMware Tools yüklü değilse bu yüklemeyi yapınız. Aksi halde VMXNET3 driver’larına sahip olamayacağı için network bağlantısı yapamayacaktır.
- Vmware PowerCLI ile vCenter sunucunuza bağlanın ve Execution Policy ayarlarını kontrol edin.
Get-ExecutionPolicy
Eğer Unrestricted olarak görmüyorsanız aşağıdaki komut ile Unrestricted olmasını sağlayın.
Set-ExecutionPolicy Unrestricted
NOT: Eğer bu komutta yetki hataları alıyorsanız, PowerCLI administrator modda değildir. Run as Administrator olarak çalıştırıp tekrar deneyiniz.
- Öncelikle ortamda hangi sunucuların E1000 ethernet kartına sahip olduklarını listeleyelim.
Get-vm | ?{Get-networkadapter $_ | where-object {$_.type -like “*e1000*” }}
Başka bir komut olarak da aşağıdaki komutu da kullanabilirsiniz. Fakat bu ikinci komutta bir yanılgıya düşebilirsiniz. Örneğin bir sanal sunucunun birden fazla ethernet kartı varsa, herhangi biri VMXNET3 iken diğeri E1000 tipindeyse, komut çıktısı bu sunucuyu listeleyip göstermez.
Get-VM | Get-NetworkAdapter | Select @{N=’VM’;E={$_.Parent.Name}},@{N=’AdapterName’;E={$_.Name}},@{N=’Type’;E={$_.Type}} | Where-Object{$_.Type -eq “e1000”}
Ben burada “koru” adlı sunucuyu örnek olarak kullanacağım.
- Koru adlı sunucunun özelliklerine bakalım.
Get-VM ‘koru’
Get-VM ‘koru’ | Get-NetworkAdapter
- Aşağıdaki komutla da E1000 to VMXNET3 değişikliğini yapacağız. Fakat bu komut, sanal sunucu kapalıyken uygulanabilecek bir komuttur. Yani bu işlemi komut satırından yapabilmek için sunucuyu kapatmanız gerekiyor. Yoksa aşağıdaki gibi bir hata alırsınız.
Get-VM ‘koru’ | Get-NetworkAdapter | Set-NetworkAdapter -Type vmxnet3 -Confirm:$false
Sanal sunucuyu kapatın ve komutu tekrar uygulayın.
Get-VM ‘koru’ | Get-NetworkAdapter | Set-NetworkAdapter -Type vmxnet3 -Confirm:$false
İşlem tamam, sonrasında sunucuyu açıp kullanmaya başlayabilirsiniz. MAC adresinin önemli olduğu senaryolarda da, özellikle MAC adresini not etmenize ve bazı static tanımlamalar yapmanıza da gerek kalmaz.
Sunucu özelliklerini de kontrol edebiliriz.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen
Yusuf hocam emeğinize sağlık. Önceki VMXNET3, E1000E ve E1000 network kartlarının farklılıklarını ve test aşaması gösteren dokümanlarınız gayet açıklayıcıydı. Bu doküman ile de tamamlayıcı ekstra bir bilgi oldu, teşekkürler.
teşekkürler Onur.