
Merhabalar,
Bu makalede, sanal ağ bağdaştırıcıları arasındaki farkları ve ağ performanslarıyla ilgili bilgileri aktarmaya çalışacağım. 2. Bölümde ise uygulamalar yaparak paravirtualized bağdaştırıcı seçilerek ne kadar ağ performansı elde edilebileceğini test edeceğiz.
VMware sistem yöneticileri, sanal sunuculara tanımlayacağı birkaç farklı sanal ağ bağdaştırıcısına sahiptir. Sanal adaptörleri iki grupta inceleyebiliriz:
1. Emulated:
Bunlar, gerçek fiziksel ağ bağdaştırıcılarını emüle eden sanal donanımlardır. (Fiziksel ESXi sunucusundaki fiziksel ağ kartlarından tamamen alakasız olduğunu unutmayın.) VMkernel, guest işletim sistemine tam olarak gerçek bir donanım gibi görünecek ve guest’lerin tak ve çalıştır özelliğiyle algılayabilecekleri bir özellik sunar.

Yani aslında, bu sanal sunucu, sanal olduğunun farkında değildir ve kendini gerçek bir sunucu zanneder. Üzerindeki ağ bağdaştırıcısının da Intel 82545 veya 82574 olduğunu zanneder…
Emüle edilmiş donanımlara örnek:
E1000 – 1 Gbit Intel 82545EM kartı emüle edilir ve Windows Server 2003’ten bu yana çoğu işletim sistemi için kullanılabilen bağdaştırıcıdır. Bu kart, neredeyse tüm sanal makineleri oluştururken varsayılan olarak geliyor ve yaygın olarak kullanılır.
E1000E – Daha yeni bir gerçek ağ bağdaştırıcısı donanımı olan 1 Gbit Intel 82574 emüle edilir. Windows 2012 ve sonrası için kullanılabilir. E1000E’nin kullanılabilmesi için VM donanım versiyonu 8 veya üstü olması gerekir.

Windows 2016’da, aygıt yöneticisi altında emüle edilen bir E1000E bağdaştırıcısı görünmektedir. İşletim sistemi aygıt sürücüsü kullanılıyor.
Emüle edilen ağ bağdaştırıcılarının olumlu yanı, “out of the box” çalışması ve VMware’den harici bir koda gerek duymamasıdır. E1000 ağ kartı, sanal sunucu start olurken BIOS ta da aktif geldiği için, (eğer gerekirse) guest işletim sistemini PXE’den yüklemek için de kullanılabilir.
Olumsuz tarafı ise, varsayılan emüle edilen bağdaştırıcıları kullanırken, guest işletim sisteminden (her saniyede binlerce olabilir) gönderilen ya da alınan her frame için fazladan çalışmaya ihtiyaç duyulmasıdır.
VMkernel’in belirli Intel 82545EM veya 82574L kartlarının gerçek davranışlarını, gerçek zamanlı olarak emüle etmesi, ekstra CPU döngülerine mal olur.
2.Paravirtualized:
Diğer bir çeşit sanal ağ bağdaştırıcıları, “paravirtualized” dediğimiz ve VMXNET3 olarak adlandırılan en yeni ağ kartlarıdır. Paravirtualized demek, bu sanal sunucunun, sanal olduğunun farkında olması anlamına geliyor.

Paravirtualized ağ kartı, fiziksel bir NIC olarak mevcut değildir ve tamamen VMware tarafından “yaratılmış” bir karttır. Guest işletim sistemi için bu, tipik olarak işletim sistemi kurulum aşamasında sanal anakarttaki PCI yuvasına takılmış bilinmeyen bir donanım olarak gelir ve bu donanımı kullanabilmek için kartın sürücüsünü yüklemek gerekir.
Işte VMXNET3 ağ kartı kullanan sanal sunuculara, ilk iş olarak vmware tools yükleme gerekliliği de burada ortaya çıkıyor. Bunu yapmazsanız network bağlantınız “not connected” olarak duracaktır.
Not: Bazı Linux dağıtımlarında önceden yüklenmiş olan VMXNET3 sürücüsü bile vardır. Open-vm-tools yüklü olarak gelirler.

Windows Server için, VMware Tools kurulumu yapılarak bu ağ kartının sürücüsü yüklendiğinde, guest işletim sistemi bunu “VMware” adı verilen bazı ağ kartı üreticilerinin gerçek bir NIC’i olarak algılar ve sıradan bir ağ adaptörü olarak kullanır.

VMXNET3 kartı, Guest işletim sisteminde 10 Gbit fiziksel bir cihaz gibi algılanır.
Not: VMXNET ve VMXNET2 (bazen “Enhanced VMXNET”) olarak adlandırılan eski versiyon iki paravirtulized adaptör vardır, ancak VMXNET3 adaptörü, sanal sunucu donanım versiyonu en az 7 ve üstü olduğu sürece kullanılmalıdır.
VMXNET3 kart, VM içinde ağ bileşenlerinin çoğuna sahip olduğundan, birçok performans geliştirmesi sunar. Emüle edilen E1000 / E1000E kartlarda, kernel mevcut bağdaştırıcıların gerçek zamanlı davranışlarını guest işletim sistemine tam olarak taklit etmesi gerektiğini ve aslında ekstra iş yükü oluşturduğundan bahsetmiştim. VMXNET3 kartlar ile sanal ortamda kullanılmak üzere optimize edilmiş en ideal sanal adaptörler oluşturulabiliyor.
Bu makalenin 2. bölümünde, performans farkının gerçekten ne kadar büyük olduğunu, yapacağımız testlerde göreceğiz.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen