Merhabalar,
Bu makalede, Oracle linux kurulumuna başlıyoruz. Bundan sonraki makalelerimde artık oracle linux kullanacağım için, bir başlangıç olması açısından, blog üzerinde de bulunmasında fayda olacağını düşündüm. Peki neden artık oracle kullanacağım? Cevabı basit, CentOS konusunda benim gibi birçok kullanıcıya sağlam bir çalım atıldı 🙂 Yıllardır RedHat ve CentOS kullanan biri olarak, bende de hayal kırıklığı yarattı elbette.
Neyse ki alternatifler mevcut. Bunlardan biri de Oracle linux… Yanlış anlaşılma olmasın, Debian-Ubuntu ve daha birçok alternatif mevcut. Ama ben burada, komut sistemine kadar bire bir muadil bir sistem olduğu için oracle linux diyorum. Oracle Linux ve CentOS, ‘Red Hat Enterprise Linux’ kaynak kodunu temel alıyor. Yani bu da, RHEL’in diğer her iki yazılım için de temel olduğu anlamına geliyor. Böylece, süre gelen alışkanlıklarınızı da değiştirmeye gerek kalmadan bu sisteme geçebileceğiniz için bu örnek üzerinden devam edeceğim.
Oracle Unbreakable Linux, yüklenebilen ksplice adında bir pakete sahip olduğu için yeniden başlatılmayan yama uygulamasın da barındırmakta. Bu da güncellemeleri yükledikten sonra sunucularınızı asla yeniden başlatmanız gerekmediği anlamına geliyor. Sürüm 4 veya daha yüksek bir çekirdek çalıştıran diğer dağıtımlar, doğrudan çekirdeğin içine yerleştirilmiş yeniden başlatma gerektirmeyen yamalara sahip olduğu için sunucularınız uzun süre restart gerektirmeden tüm yamaları alabilecektir.
Oracle linux hakkında teknik verilere, resmi sitesi üzerinden ulaşabilirsiniz. Hem hazır imaj olarak hem de ISO medyası olarak indirebiliyorsunuz. Burada amaç kurulumu da görmek olduğu için ISO dosyasını indirerek başlayabilirsiniz.
Kurulum medyası download linki : http://yum.oracle.com/oracle-linux-isos.html
Kurulum aşamaları:
Sunucumuzu, ISO medyası ile boot edecek şekilde başlatıyoruz. Kurulum başlangıcı sayfasında, Install Oracle Linux seçeneğine gelip Enter tuşuna basarak devam ediyoruz.
Sistemin dil ayarlarını istediğiniz gibi seçip Continue ile devam edebilirsiniz.
Sonraki pencerede, tüm ayarların listesini görüyoruz ve burada bazı seçenekleri ayarlayarak devam edeceğiz. Öncelikle Network & Hostname ile başlıyorum. Siz istediğiniz seçenekle başlayabilirsiniz elbette. Özellikle Network kısmıyla başlamamın sebebi, tarih saat ayarlarını yaparken network servisleri başlamış olmazsa, NTP ayarlarını aktif edemediğimiz için. Bu yüzden öncelikle network servisinden başlıyorum.
Öncelikle Hostname belirleyip Apply tuşuna basıyoruz. Daha sonra Ethernet kartımızı ON duruma getirip, Done tuşu ile işlemi bitiriyoruz. Eğer ortamda DHCP varsa otomatik IP alacaktır. Eğer yoksa da Configure kısmından statik IP tanımını yapabilirsiniz.
İlk ekrana geri dönmüş olacağız. Burada şimdi de Time&Date seçiyoruz.
Bu bölümde de bölgesel saat ayarlarımızı seçiyoruz.
Tekrar ilk ekrana ger dönmüş oluyoruz. Software selection da yapalım ve hangi tip kurulum olacağını seçelim.
Ben burada grafik ortam benzerliklerini de gösterebilmek için Server with GUI seçtim. Genellikle Minimal kurulum olarak bu adımda devam ediyorum.
Installation destination kımından da partition yapısını belirliyoruz.
Yeni başlayan arkadaşlarımız için automatic seçeneğini öneriyorum. Eğer farklı bir partition yapısı isterseniz, bloğumda detaylı bir makale var. Aşağıdaki linkten görebilirsiniz ve bu adımı custom olarak seçip aşağıdaki makaleye göre devam edebilirsiniz.
Elbette kalan diğer seçenekleri de tamamlayabilirsiniz. Default kurulum için buraya kadar olan seçenekler yeterli olmaktadır. Burada son olarak, root parolası belirleyeceğim ve kuruluma başlayacağım.
Parolamızı belirliyoruz.
Bu pencere belli başlı seçenekleri tamamlamadan, alt kısımdaki Begin Installation seçeneği zaten çıkmamaktadır. Şu an kuruluma başlayabiliriz. Begin Installation seçeneği ile kurulumu başlatıyoruz.
Kurulum başladı. Artık bitmesini bekleyeceğiz…
Kurulum bittiğinde Reboot System seçeneği ile sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.
Sunucu yeniden başladığında, lisans sözleşmesi sayfasını seçerek lisans anlaşmasını kabul ediyoruz.
Finish configuration ile işlemi bitiriyoruz.
Sunucu yeniden başlar ve profil yapılandırma penceresi bizi karşılar. İlk pencereyi next ile devam ediyoruz.
Konum servislerini kapatmayı tercih ediyorum. Tercih sizin…
İsterseniz, var olan cloud hesaplarınızı tanımlayabilirsiniz. Tercih sizin… Tanımlamadan devam için skip seçebilirsiniz.
root haricinde bir kullanıcı oluşturmamız istenecek. Kullanıcı adı belirleyin ve Next ile devam edin.
Sonrasında da kullanıcı parolası belirleyerek Next ile devam edin.
Artık başlayamaya hazırız. Start Using Oracle Linux Server seçeneği ile tüm işlemleri bitiriyoruz.
Bire bir muadil sistem demiştim yazımın başında. Komut satırından OS release bilgilerine bakarsanız teyit etmiş olacağız.
Sistemin güncellenmesini de sağlayalım.
Sudo yum update ya da sudo dnf update komutlarını kullanabiliriz.
Artık full güncel bir linux ile devam edebilecek durumdayız. Bundan sonraki makalelerimi, genel olarak oracle linux üzerinden aktarmaya devam edeceğim.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen