CentOS 8.x-to-AlmaLinux 8.x Migration Nasıl Yapılır?

Merhabalar,

CentOS desteğinin biteceği haberiyle, alternatif linux işletim sistemlerini ve o sistemlere migration işlemlerini, geçmiş makalelerimde paylaşmıştım sizlerle. Ayrıca, son olarak da RHEL işletim sisteminin 1:1 klonu olan AlmaLinux işletim sisteminin de nasıl kurulacağına dair yayınım olmuştu. İşte bu makalede de var olan CentOS 8.3 sisteminizi, AlmaLinux üzerine nasıl migrate edebileceğinizi aktaracağım.

AlmaLinux yeni kurulum makaleme, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

AlmaLinux kararlı versiyonu, 30 Mart 2021 tarihi itabarıyla yayınlandı. CentOS sunucularınızı, Almalinux dağıtım betiği kullanarak AlmaLinux’a dönüştürebileceğiniz bir betik de github üzerinde bulunmakta. Almalinux dağıtım betiği, CentOS 8’den AlmaLinux’a kolayca geçiş yapmanıza yardımcı olur. Bash’de yazılmıştır ve kaynak kodu GitHub’da mevcut olup, aşağıdaki adımlar arasında paylaşacağım.

Bu betiğin, CentOS 8.3 versiyonunu AlmaLinux 8.3’e dönüştürmek için olduğunu unutmayın. CentOS 7.x veya 6.x gibi eski sürümleri çalıştırıyorsanız, bu komut dosyası çalışmayacaktır. Öncelikle, eski CentOS sürümlerini CentOS 8.x’e yükseltmenin bir yolunu bulmanız ve ardından AlmaLinux 8.x’e geçmeniz gerekir. Bildiğim kadarıyla, CentOS 6.x’i yükseltmenin resmi bir yolu, şu an için yok.

Benim kullandığım sistem versiyonu aşağıdaki gibidir.

cat /etc/redhat-release

almalinux-deploy script ile sistem Migration

Öncelikle sistemimizi full update edelim. Bunun için aşağıdaki komutu kullanıyoruz. Full update sonrası, elinizde bir de full yedek olması, olası hatalarda restore için gerekli olacaktır. Sanal sunucunuzda, snapshot almanız da yeterli olur. Yedek olmadan, bu işleme başlamayınız.

yum update -y
ya da
dnf update -y

Update işlemi sonrasında, sunucunuzu reboot ediniz.

reboot

Ben bu geçişi yapmadan önce, sunucum üzerine cockpit uygulasını yüklemiştim. Migration sonrası çalışıp çalışmadığını test için kullanacağım.

Login olduğumda, sistem bilgilerimi görebiliyorum.

Şimdi migration işlemlerine başlayalım. Öncelikle, almalinux-deploy komut dosyasını, aşağıdaki komutu kullanarak, bulunduğunuz dizine indirin.

curl -O https://raw.githubusercontent.com/AlmaLinux/almalinux-deploy/master/almalinux-deploy.sh

Almalinux geçişini başlatmak için ise aşağıdaki komutları çalıştırın. İlk komut, dosyayı executable hale getirecek ve ikinci komut ise çalıştıracaktır.

chmod +x almalinux-deploy.sh
./almalinux-deploy.sh

Bu komut, bazı yeni paketler kuracak, bazı mevcut paketleri indirecek yükseltecek, bazı paketleri yeniden yükleyecek ve bazı paketleri kaldıracaktır. Bu işlem, internet bağlantı hızınıza ve CentOS sisteminizde kurulu paketlerin toplam sayısına bağlı olarak birkaç dakika sürecektir.

Migration başarılı olursa, aşağıdaki mesajı görürsünüz:

Sonrasında, sistemi yeniden başlatalım.

reboot

Gördüğünüz gibi AlmaLinux kernel yüklenmiş ve ilk sırada.

Sistem versiyonunu kontrol edelim.

cat /etc/redhat-release

Artık AlmaLinux’a geçtiğimiz  için, sistem artık AlmaLinux olarak görünüyor.

Hostname’ini de değiştirelim.

hostnamectl set-hostname almalinux8.isleyen.net
hostname

Aşağıdaki komutu kullanarak, sistemin AlmaLinux çekirdeğini varsayılan olarak önyüklediğini kontrol edelim.

grubby –info DEFAULT | grep AlmaLinux

Bu arada, command promt hala eski hostname olarak görünüyor. Bunu değiştirmenin yolu ise, ya yeni bir SSH penceresi açmak ya da /bin/bash komutunu çalıştırmaktır. Böylece farklı bir pencereye geçmeden de hostname değişmiş olacak.

Bakalım CentOS8 iken yüklenmiş olan programlarımız çalışıyor mu? Cockpit uygulamasına yeniden login olmayı deniyorum.

Bakınız artık AlmaLinux olarak arayüz değişti.

Bağlantımızda da sorun olmadı ve başarılı şekilde login olduk.

Böylece program uyumluluklarını da test etmiş olduk.

Tüm geçiş işlemlerimiz bu adımlardan ibarettir.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen