Merhabalar,
Bildiğiniz gibi kısa bir süre önce, CentOS dağıtımının artık desteklenmeyeceği ve projenin sonlandırılacağı duyurulmuştu. CentOS dağıtımını seven biri olarak, açıkçası ben de bu durumu hoş karşılamadım. Neyse ki alternatifler mevcut ve her geçen gün de stabil alternatifler çıkmakta. Bunlardan biri de AlmaLinux 8.x…
Bu makalede AlmaLinux hakkında bilgiler aktarıp, kurulum adımlarını sizlerle paylaşmak istiyorum.
AlmaLinux Nedir?
Project Lenix kod adıyla başlatılan AlmaLinux OS, CentOS kararlı versiyonun sona ermesi dolayısıyla, bıraktığı boşluğu doldurmayı amaçlayan, açık kaynaklı, topluluk odaklı bir projedir. AlmaLinux OS, RHEL 8’in 1:1 binary uyumlu klonudur ve yerleşik CloudLinux işletim sisteminin yaratıcıları tarafından oluşturulmuştur.
“Alma” kelimesi, İspanyolca ve diğer Latin dillerinde “ruh” anlamına geliyor. Geriye dönüp baktığımızda, çeşitli geliştirici toplulukların çabaları sayesinde Linux, artık çok daha geliştirilmiş durumda. Bu topluluk, Linux’un ruhudur ve bir Linux dağıtımına güvenen herkes, bu gelişimleri Linux topluluklarının çabalarına borçludur. Bu nedenle, bu yeni dağıtıma AlmaLinux OS adı verilmiş…
CloudLinux Nedir?
Yeri gelmişken, CloudLinux hakkında da kısa bir bilgilendirme yapayım. CloudLinux OS, on yılı aşkın süredir kullanılmakta olan bir RHEL fork’udur. Dell, Liquid Web ve 1 & 1 dahil 4.000’den fazla şirket, 200.000’den fazla ürün kurulumunda CloudLinux İşletim Sistemine güvenmektedir. CloudLinux, bir RHEL çatalı oluşturma ve sürdürme konusunda kanıtlanmış bir deneyime sahiptir ve bunu RHEL versiyon 5’ten başlayarak, versiyon 8’e kadar gerçekleştirmiştir. AlmaLinux OS, RHEL’deki uzmanlıkları, daha geniş bir topluluğa hizmet eden bir Linux dağıtımına kanalize edebilmeyi amaçlıyor. İleride, topluluk üyeleri, AlmaLinux OS projesinin yönetim kurulunda olacak ve önemli kararlara da dahil olacaklar. Son olarak, AlmaLinux OS’un, her zaman ücretsiz ve açık kaynak olacağı belirtiliyor. Topluluk, AlmaLinux İşletim Sistemini istediği zaman alabilir ve geliştirmeye devam edebilir.
Belirtildiği gibi AlmaLinux OS, RHEL’in 1: 1 binary uyumlu bir çatalı (fork’u) olacaktır, bu da uygulamalarınızın ve hizmetlerinizin uyumlu kalacağı anlamına geliyor. Bu nedenle, istediğiniz sayıda sunucuyu, tek bir komutla hızlı bir şekilde taşıyabilirsiniz.
CloudLinux, kararlı ve kapsamlı bir şekilde test edilmiş güncellemeler ve güvenlik yamaları dahil olmak üzere AlmaLinux OS’yi 2029’a kadar desteklemeyi taahhüt etmiştir.
Migration değerlendirmeleri
Linux dağıtımlarını değiştirmek bir baş ağrısı olabilir, ancak CentOS’tan AlmaLinux İşletim Sistemine geçerken durum böyle değildir. Tıpkı CentOS gibi, AlmaLinux OS de RHEL’in 1: 1 binary uyumlu çatalı olduğundan, geçiş yapmak kolaydır.
AlmaLinux OS, uzun desteklenme süresiyle birlikte gelen, düzenli versiyonlara sahip, kararlı bir Linux dağıtımı olan, kurumsal düzeyde bir sunucu işletim sistemidir.
Dağıtımları değiştirmek genellikle maliyetli ve zaman alıcıdır, ancak CentOS’tan AlmaLinux İşletim Sistemine geçerken durum böyle değildir. Geçiş yapmak kolaydır ve neredeyse anında gerçekleşir.
Migration kolaylıklarını ise şöyle sıralayabiliriz:
- Minimum yatırımla ve yazılım değişikliği olmadan CentOS’tan zahmetsiz geçiş
- CentOS’tan AlmaLinux OS’ye hızlı geçiş
- Sıfır anahtarlama kesinti süresi, büyük sunucu filolarının bile anında taşınması
CloudLinux, AlmaLinux İşletim Sistemini derin bir yatırım ve uzun bir destek süresi taahhüdü ile destekliyor. Ayrıca AlmaLinux İşletim Sistemini sınırlamalar, ücretler ve masraflar olmaksızın sunmayı taahhüt etmektedir.
Kurulum adımları
AlmaLinux sunucu kurulum işlemlerine başlayalım artık. En güncel ve kararlı versiyon, 30 Mart 2021 tarihi itibarıyla yayınlandı. Aşağıdaki linkten, kararlı versiyonları minimal veya desktop olarak download edebilirsiniz.
https://repo.almalinux.org/almalinux/8.3/isos/x86_64/
Kurulumu VMware workstation üzerinde yapacağım. Workstation programında, New Virtual Machine seçeneği ile kuruluma başlayalım.
Download ettiğimiz ISO dosyasını seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
İşletim sistemi tipi olarak bu listede, AlmaLinux seçeneği çıkmayacaktır. Red Hat Enterprise seçerek, Next ile devam edebilirsiniz.
Sunucumuza bir isim veriyoruz ve kaydedilecek lokasyonu seçerek, Next ile devam ediyoruz.
Disk kapasitesini kendinize göre düzenleyin. Ben 40 GB olarak belirledim. Next ile devam edelim.
Eğer default özellikler yeterliyse Finish ile işlemi bitirelim. Eğer değişiklik yapmak isterseniz, Customize Hardware seçeneği ile istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz.
Sunucuyu PowerOn duruma getirdiğimizde, ISO’dan boot edecektir. İlk seçenek olan Install seçeneği ile otomatik olarak açılacaktır.
Bu arayüzler, neredeyse her RHEL tabanlı işletim sisteminden tanıdık gelecektir. Kurulum dilini seçiyoruz ve Continue ile devam ediyoruz.
Ben öncelikle Network ayarlarından başlamayı tercih ediyorum. Çünkü time & date ayarlarını yaparken NTP’yi tanıması ve saati otomatik ayarlaması için network servisinin kullanılabiliyor olması gerekli. Bunun dışında özel bir sebebi yok, istediğiniz seçenekle başlayabilirsiniz.
Ethernet kartını ON duruma getiriyoruz, hostname belirliyoruz ve Apply ile kaydediyoruz. Sonrasında Done seçeneği ile ana pencereye dönebiliriz.
Installation Destination kısmına geçelim.
Burada eğer custom bir disk yapısı düşünmüyorsanız, Automatic seçiminde bırakıp Done seçeneği ile yine ana pencereye dönebilirsiniz. Eğer custom bir partition yapısı oluşturmak istiyorsanız, bu konuda daha önce yayınladığım makaleme göz atabilirsiniz.
Software Selection bölümüne geçelim.
Buradan ne tip bir kurulum yapacağınızı seçebilirsiniz. Ben desktop ortamını da sizlere gösterebilmek için Server with GUI ile devam ediyorum. Seçimi yapıp, Done seçeneği ile yine ana pencereye dönüş yapalım.
Time & Date bölümüne geçelim.
Burada da timezone ayarlarımızı yapalım. Network Time, ON duruma getirebilirsiniz. Tarih ve saat bilgileri, otomatik olarak NTP sunuculardan alınacaktır.
ON duruma getirdiğiniz tuşun yanındaki ayar simgesi ile de kullanmayı istediğiniz NTP sunucuları tanımlayabilirsiniz. Ben bu örnekte, tr.pool.ntp.org kullanımını göstermek istedim.
Son olarak da root password belirlemesi yapalım.
Artık kurulumu başlatmak için gerekli ayarları tamamladık. Sağ alt kısımda Begin Installation seçeneği de aktif hale geldi. Bu ana penceredeki temel ayarları yapmadan, bu seçenek aktif hale gelmemektedir.
Kurulum işlemi başladı.
Kopyalamalar bittiğinde, Reboot System seçeneği ile sunucumuzu restart edebiliriz.
Tekrar açıldığında, öncelikle lisans anlaşmasını kabul etmemiz gerekiyor.
Eğer başka kullanıcılar oluşturmak isterseniz, User Creation seçeneği ile oluşturabilirsiniz. Ben yeni bir kullanıcı oluşturmadan devam ediyorum ve FINISH CONFIGURATION seçeneği ile işlemi bitiriyorum.
İlk açılışta, welcome ekranı geliyor. Next ile devam edelim.
Lokasyon servisleri ve problem raporlamalarını istemediğim için OFF durumda tutuyorum. Next ile devam edebiliriz.
Herhangi bir hesap bağlamak istemediğim için bu kısmı da Skip seçeneği ile geçiyorum.
Root hesabı haricinde kullanılacak bir profil belirliyoruz. İsleyennet adında bir kullanıcı profili belirliyorum ve Next ile devam ediyorum.
Güçlü bir parola belirleyerek Next ile devam ediyoruz.
Ve son olarak Start Using AlmaLinux seçeneği ile tüm işlemlerimizi bitiriyoruz.
Yeni sunucumuzun grafik ortamı, aşağıdaki gibi.
Bir komut satırı açıp, versiyon kontrolü yapabilirsiniz. Kullanılan tüm komutlar, RHEL ve CentOS ile bire bir aynı komutlardır.
cat /etc/redhat-release
Son güncellemeleri kontrol ederek Sistem update yapabilirsiniz.
sudo yum update -y
Ve artık yeni sunucunuzu kullanmaya başlayabilirsiniz.
Sonraki makalelerimde, CentOS linux’tan AlmaLinux’a migration işlemleri hakkında da bilgiler aktaracağım.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen