Merhabalar,
Uzun zamandır sanallaştırma ve linux konularında paylaşımlar yapmaktayım. Fakat, çok fazla konu olduğu için Microsoft tarafına çok fazla değinememiştim. Dolayısıyla biraz daha geliştirilmesi gerekiyor. Bu amaçla, Microsoft tarafında sanallaştırma teknolojilerine girişi bu makale ile yapacağız. Sonrasında ise bu ortamın konfigürasyonları ve merkezi yönetim aracı ile yönetimleri konularında da detaylı bilgiler içeren yayınlarım olacaktır.
Basit anlamda bir giriş yapacağız ve kurulumların nasıl olacağını ve ne kadar kolay yapılabileceğini görmüş olacağız. Aslında temel anlamda yapacağımız işlem, Hyper-V rolünü yüklemek olacak. Sonraki aşamalar sırası ile devam edecek.
Kurulumu iki farklı şekilde aktaracağım.
- Grafik arabirimden Hyper-V rolünün kurulması
- Powershell komutlarıyla, bir ya da birden fazla sunucu üzerine Hyper-V rolünün kurulması
Hazırsak başlayabiliriz.
Ön hazırlıklar
Kurulumlara başlamadan önce, aşağıdaki gibi basit bir ortam hazırladım. Storage, henüz ortama katmadım. Bunu, ilerleyen yayınlarımda dahil edeceğim ve nasıl konfigüre edebileceğimiz konusunda bilgiler aktaracağım.
Kullanılacak sunucu : Microsoft Windows Server 2019 Datacenter
Sunucu ismi : NODE-01
Active Directory Domain Controller : Microsoft Windows Server 2019 Datacenter
IP : statik IP kullanmalısınız. Ortamınıza göre belirleyebilirsiniz.
Öncelikle sunucuyu, active directory’e dahil ederek, son güvenlik güncellemelerini ve yamaları aldıracağız.
İlk olarak, sunucumuzu domain’e dahil ediyoruz.
Start > This PC (sağ tık) > Properties > Computer Name Change
Buradan domain bilgilerini giriyoruz.
Domain administrator bilgileri ile domain’e dahil edebilirsiniz. İşlem başarılı olduğunda aşağıdaki gibi bir mesaj göreceksiniz. OK tuşuna bastığımızda, sunucumuzun yeniden başlatılması gerektiğine dair uyarı alacağız. Sunucumuzun yeniden başlatılmasını kabul ediyoruz.
Sunucu yeniden açıldığında, artık işlemlerimize başlayabiliriz.
1. Grafik arayüzden Hyper-V rolünün yüklenmesi
İlk olarak GUI kullanarak nasıl yüklenebileceğini inceleyelim. Server Manager penceresini açıyoruz. Burada Add roles and features seçeneği ile devam ediyoruz.
İlk pencerede Next ile devam ediyoruz.
Sonraki pencerede, Role-based or feature-based installation seçeneğini işaretleyip Next ile devam ediyoruz.
İlk seçeneği işaretleyip, hangi sunucu üzerinde yükleme yapmak istiyorsak o sunucuyu seçiyoruz. Daha önceden bir sunucu havuzu oluşturmuşsanız, Server Pool kısmında o sunucuların da isimlerini göreceksiniz. İlgili sunucuyu seçip, Next ile devam ediyoruz.
Server Roles bölümünde Hyper-V seçimi yapıyoruz. Bunu işaretleyince, ek olarak gereken bileşenlerin de listesi açılacak. Add Features seçeneği ile, gerekli ek bileşenlerin de yüklenmesini sağlıyoruz.
Pencere kapandığında, artık Next seçeneği ile devam edebiliriz.
Features bölümünde, normalde birşey seçmenize gerek olmayacaktır. Ama ben ileride de kullanmak üzere, storage entegrasyonu yaptığımda ihtiyaç duyma ihtimaline karşı Multipath I/O seçimi de yapıyorum. Tamamen size kalmış bir durumdur.
Next ile devam ediyoruz.
Hyper-V kısmına geldiğimizde, ilk pencerede çeşitli bilgilendirmeler var. Next ile devam ediyoruz.
Şu anda hiçbir yeni konfig yapmayacağım ve var olan default seçeneklerle devam edeceğim. Oluşturulacak virtual switch için uplink olarak kullanılmak üzere bir network adaptörünü seçmemiz gerekiyor. Sistemimde bir tane görünmekte. Siz de hangi network adaptörünü kullanmak istiyorsanız o seçimle devam ediniz.
Sonraki pencere, live migration özelliklerine yönelik seçenekler sunan penceredir. Canlı taşımaların, bu sunucudan başka sunuculara ya da başka sunuculardan bu sunucuya doğru yapılabileceğine dair seçimler vardır. Şu aşamada merkezi yönetim SCVMM yazılımı olmadığı için çok anlamlı olmayacak. Şimdilik aşağıdaki gibi seçebilirsiniz. Next ile devam edebiliriz.
Oluşturduğumuz sanal sunucuların kaydedileceği default lokasyon bilgilerini tanımlayabilirsiniz. Live migration ve HA için, ortak paylaşımlı bir alanda durması gerekiyor. Şu an ortamda storage olmadığı için, default ayarlarla devam edeceğim. Sonrasında değiştirebiliyoruz.
Next ile devam edebiliriz.
Restart the destination server automatically if required seçeneğini işaretleyerek, install seçeneği ile devam ediyoruz.
Kurulum tamamlandığında, sunucu otomatik olarak restart edilir. Seçeneği işaretlemediyseniz, Hyper-V rolünün aktif hale gelmesi için manual olarak restart etmeniz gerekiyor.
Sunucu yeniden başladığında, yetkili bir admin kullanıcı ile login olabiliriz. Hyper-V manager arayüzünü açtığımızda, aşağıdaki gibi ana ekranını görebiliriz.
Sunucumuz en basit haliyle, üzerinde sanal sunucular oluşturulmaya hazır durumda. Bu arabirimlerdeki konfigürasyonlarımızı ilerleyen yayınlarımda yapmaya başlayacağız.
2. Powershell ile Hyper-V Rolünün yüklenmesi
Tüm GUI işleriyle uğraşmak istemiyorsanız, en kolay yöntem powershell kullanarak hyper-v rolünün yüklenmesi olacaktır. Esasen benim de tercih ettiğim yöntem bu.
Bunun için, Run as Administrator seçeneği ile bir powershell penceresi açıyoruz.
Hyper-v rolünün sorgulamasını aşağıdaki komutla yapabilirsiniz. Şu an sunucumuzda yüklü değil.
Get-WindowsFeature *hyper-v*
Hyper-V özelliğini etkinleştirmek, tüm araçları otomatik olarak seçmeyecektir.
Gerekli tüm bileşenleriyle kurmak için aşağıdaki komutu kullanıyoruz.
Install-WindowsFeature -Name Hyper-V -IncludeManagementTools
Yükleme sonrası, restart gerektiğine dair uyarıyı görmektesiniz. Fakat bundan önce, hangi bileşenlerin yüklendiğini, az önceki komutla tekrar kontrol edelim.
Get-WindowsFeature *hyper-v*
Başarıyla yüklenmiştir. Ayrıca ek bileşenlerin de yüklü olduğunu görüyoruz.
Ek olarak, farklı yükleme ihtiyaçlarınız olduğunda da buna benzer olan aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz. Bir sunucu üzerinde, PowerShell kullanarak Hyper-V ve bağlı bileşenleri kurmanın tüm olası yolları şunlardır:
Sadece Hyper-V Manager ve PowerShell modülünü yüklemek için (Hyper-V Manager sadece Desktop server kurulumda kullanılabilir.)
Install-WindowsFeature -Name RSAT-Hyper-V-Tools
Hyper-V hypervisor ve tüm araçların yüklenmesi için alternatif
Install-WindowsFeature -Name Hyper-V, RSAT-Hyper-V-Tools
Sadece Hyper-V PowerShell modülünü yüklemek için
Install-WindowsFeature -Name Hyper-V-PowerShell
Hyper-V rolü zaten etkinleştirilmişse, son iki seçenekten birini güvenli bir şekilde kullanmaya devam edebilirsiniz. Hyper-V rolü yüklü değilse ve bu seçeneklerden birini kullanıyorsanız, sistemin yeniden başlatılması gerekecektir. İsterseniz, -Restart parametresini komutlara ekleyebilirsiniz. Böylece kurulum tamamlanır tamamlanmaz, sistem otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.
Install-WindowsFeature cmdlet’inin bir de ComputerName parametresi vardır. Böylece Hyper-V özelliğini aynı anda birden çok bilgisayarda etkinleştirmek için PowerShell Remoting ile kullanılabilir.
Örneğin, dört sunucumuz varsa, tümüne Hyper-V rolünü yüklemek için komut içine aşağıdaki gibi ComputerName parametresini de ekleyerek, aynı anda birçok sunucu üzerinde Hyper-V kurulumu yapabilirsiniz.
-ComputerName NODE-01, NODE-02, NODE-03, NODE-04
Buraya kadar, basit anlamda kurulumların nasıl yapılabileceğini görmüş olduk. Sonraki makalelerde, artık yapımızı inşa etmeye başlayacağız.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen
Hocam bu güzel çalışma için çok teşekkür ederim.
yararlı olması dileğiyle…