Merhabalar,
VMware vCenter Server Appliance sunucularda, update hatalarıyla ilgili bilgilendirmelere devam etmek istiyorum. Özellikle VCSA 7.x, çıkabilmesi muhtemel birçok hataya da açık durumda. Çünkü ne gibi hatalar çıkacağına dair hala bilinmezliğini koruyor. Kurumlar, VCSA 7 versiyonlarına geçerken ya da geçtikten sonra, birçok hatayla da karşılaşmaya başladılar. Bu makalede, VCSA 7.x üzerinde böyle bir update hatası ile karşılaştığınızda, neler yapmanız gerektiğine dair bilgiler aktaracağım.
Bildiğiniz gibi, VCSA sunucularımıza da periyodik olarak güncellemeleri aldırmamız gerekiyor. Son zamanlarda sanallaştırma altyapılarını etkileyen zararlılar artmış durumda. Dolayısıyla hem bu zararlılara karşı önlem almak, hem de yeni versiyon üzerinde rastlanan bug’ların düzeltilmesi için bu update’leri aldırıyoruz.
vCenter Appliance sunucularda, update aldırmak istediğinizde, sunucunun yönetim arayüzüne 5480 portu tanımıyla ve administrator hesabıyla login olabilir, update sekmesi altından bu işlemleri yapabilirsiniz. Fakat bazen aşağıdaki gibi bir hata da görebilirsiniz.
Hata mesajımız aşağıdaki gibidir:
Error in method invocation [Errno 2] No such file or directory: ‘/storage/core/software-update/updates/index’
Peki vCenter sunucumuza normal şekilde login olduğumuzda ne görüyoruz? Bakınız normal bağlantıda, yeni update olduğuna dair bilgilendirme mevcut ama Appliance yönetim arayüzünden baktığımızda, update hatası görüyoruz ve herhangi bir update bulunamıyor ya da sunucuya bile gidilemiyor…
Bu hatayı, /etc/applmgmt/appliance/ dizini altında, sunucu update durumunu tutan software_update_state.conf ismindeki dosyanın, yeniden oluşturulmasını sağlayarak giderdim.
Öncelikle vCenter Appliance sunucumuza SSH ile bağlanalım ve bu dosyanın içeriğini görüntüleyelim.
cat /etc/applmgmt/appliance/software_update_state.conf
Bakınız bu dosyada, en son yapılan güncellemenin ve hangi versiyonda olduğumuz bilgisi var. Bazen update problemlerinin kaynağı, state kısmında bulunan ibarenin “IN PROGRESS” ya da benzeri bir durumda askıda kalması da olabiliyor.
Yapacağımız işlem, bu dosyanın bir yedeğini alıp silerek, servis restart yapmak olacak. Servis restart edilince, sistem tarafından bu dosya yeniden oluşturulacak ve sağlıklı bir dosya haline gelecek. Ben .backup olacak şekilde ve aynı dizinde olacak şekilde bu dosyanın adını değiştiriyorum. Böylece, silmeme gerek kalmadan ismi değiştiği için, o dosya aynı isimde yeniden oluşturulacak.
mv /etc/applmgmt/appliance/software_update_state.conf /etc/applmgmt/appliance/software_update_state.conf.backup
Sonrasında aşağıdaki komutlarla, Appliance Management Servisini restart ediyoruz.
service-control –stop applmgmt
service-control –start applmgmt
Servis restart sonrası, software_update_state.conf ismindeki dosya yeniden oluşturulur.
Yönetim arayüzüne baktığımızda, artık update’lerin bulunduğunu görebiliriz.
Update işlemlerine başlayabiliriz. Şu an staging işlemi başlattım.
Böylece problemi gidermiş olduk. Eğer buradaki yöntemler işe yaramazsa, bu durumda yapmanız gereken başka işlemler de olabiliyor. Fakat bu makalede kafa karışıklığı yaratmamak için, onu da başka bir makelenin konusu yapalım. Genel anlamda, problemi çözeceğini düşünüyorum.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen