Merhabalar,
Daha önceki VMware makalelerimde, versiyon 7 ile birlikte gelen bazı yenilikleri aktarmıştım. Fakat ESXi 7.x kurulumuyla ilgili herhangi bir yayın hazırlamadığımı farkettim. Dolayısıyla, bloğum üzerinde bulunmasında fayda gördüğüm bu kurulum makalemin de bu işin içinde bulunan profesyonellere yararlı olacağını düşünüyorum. Kenarda bulunsun 🙂
ESXi kurulumları yapmadan önce, birtakım donanım uyumluluklarının kontrol edilmesinde fayda var. Compatibility Guide’lar bu konuda size yardımcı olacaktır. desteklenen platformların neler olduğu görmek isterseniz, http://www.vmware.com/resources/compatibility adresinden, VMware Compatibility Guide’a ulaşabilirsiniz.
Kurulum gereklilikleri
- x86 64 bit CPU, 2X
- Multi-core 64-bit x86 CPU. ESXi 7 için, geniş bir işlemci desteği bulunuyor. Desteklenen işlemcileri görebilmek için VMware compatibility guide incelenebilir. http://www.vmware.com/resources/compatibility
- CPU için BIOS’tan NX/XD bit enable edilmiş olmalı.
- Minimum 4 GB RAM. Production ortamları için minimum 8 GB RAM
- 64-bit sanal sunucu desteği için, hardware virtualization (Intel VT-x or AMD RVI) özelliği enable edilmeli.
- 1 ya da daha fazla, Gigabit veya daha hızlı bir Ethernet kartı. Desteklenen modelleri görmek için VMware Compatibility Guide kullanınız. http://www.vmware.com/resources/compatibility.
- USB ya da SD kart donanımları üzerine kurulum için, en az 8 GB boyutunda bir Boot disk,
- HDD, SSD, ya da NVMe gibi diğer donanımlar üzerine kurulum için ise 32 GB Boot disk.
Kuruluma başlıyoruz
Kurulum medyasını, donanım üreticinizin resmi internet sitesinden ya da VMware’in kendi sitesinden, ilgili donanım üreticileri için gerekli driver setlerini import ettiği ISO medyaları şeklinde elde edebilirsiniz. Bu şekilde yaparsanız, kurulum sonrası donanımların tanınmaması ya da sonradan driver bulup kurma gibi işler de yapmamış olursunuz.
Ben kurulumu VMware Workstation üzerinden anlatacağım. Fakat gerçek bir donanım üzerine kurulum işlemleri de bu adımlarla yapılacağı için, şu aşamada kurulumu nereye yaptığımızın bir önemi yok.
Medyamızla sunucumuzu boot ediyoruz ve karşımıza donanım uyumluluklarının kontrollerine dair bilgilendirme mesajı geliyor.
Enter ile devam ediyoruz.
Lisans anlaşmasını da F11 tuşu ile kabul ederek devam ediyoruz.
Sonraki adımda, ESXi işletim sistemini hangi disk üzerine kuracağımızı seçiyoruz. Benim sunucumda 140 GB boyutunda bir local disk var. Bunu seçiyorum ve Enter tuşuna basarak devam ediyorum.
Sonraki adımda klavye setimizin seçimini yapıyoruz. Ben ingilizce bırakıyorum, fakat root şifresi için özel karakter kullanacaksanız, bu karakterler ingilizce klavyelerde başka tuş kombinasyonlarıyla çıkıyorlar. Dolayısıyla belirlediğiniz şifre aslında farklı karakterlere sahip olabiliyor. Bu durumda root şifresini kırma gibi zorunluluklar ortaya çıkabiliyor. Bundan dolayı klavye setini Türkçe seçmenizi öneriyorum.
Enter tuşu ile devam ediyoruz.
Bu adımda da root şifremizi belirliyoruz ve Enter ile devam ediyoruz.
Son aşamada, diskin formatlanıp partition yapısının oluşturulacağına dair uyarı ekranı geliyor. F11 tuşuna basarak, yükleme işlemini başlatıyoruz.
Kurulum başladı.
Yükleme adımları çok kısa sürüyor. Tamamen bittiğinde, sunucuyu yeniden başlatmak üzere tekrar Enter tuşuna basıyoruz.
Sunucumuz açılırken ISO medyasını çıkarmayı unutmayınız. Yoksa tekrardan kurulum adımlarına başlama işlemiyle karşılaşabilirsiniz.
Hiçbir özel ayar yapmadım ve workstation programımın NAT network’ünden otomatik IP aldı.
Statik IP, gateway, hostname, DNS ve domain suffix konfigürasyonları yapmak için, konsol kullanımını anlattığım aşağıdaki makalemi de incelemenizi tavsiye ediyorum.
Sunucu IP adresini, web browser’da yazarak vSphere Web Client ile ESXi 7.x sunucumuza bağlanıyoruz. Sunucu ismi ile erişmek isterseniz, DNS kaydını açmanız gerekiyor. Eğer ortamınızda DNS sunucu yoksa, kullandığınız PC’de host dosyanıza sunucu ismi ve IP adresini kaydedebilirsiniz.
Ben konsol ayarlarımı da yaptım ve aşağıdaki görüntüyü o şekilde aldım. Sizin browser’da hostname, localhost.localdomain şeklinde görünüyor olacak.
Bundan sonrasında, artık sanal sunucularınız için gerekli altyapıyı oluşturmak üzere, VMware kategorisindeki tüm makalelerimden faydalanabilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen