VMware vCenter Server Appliance VCSA 6.7 kurulum sonrası konfigürasyonlar

Merhabalar,

Bu makalemde, VMware vCenter Server Appliance (VCSA) 6.7 kurulumu sonrasında yapılacak bazı ayarları açıklamak istiyorum. Takip ediyorsanız, daha önce yayınladığım makalelerimde, bir vCenter Server Appliance (VCSA) sunucunun, hem VMware Workstation üzerine hem de ESXi sunucu üzerine nasıl kurulacağını detaylıca aktarmıştım. İlgili makalelere aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz.

Şimdi ise, kurduğumuz bu vCenter Server Appliance sunucuyu, nasıl konfigüre edebileceğimize bakalım.

vCenter sunucumuza, vSphere Web Client ile bağlandığımızda aşağıdaki gibi bir arabirim görmekteyiz. Burada hemen ilk iş olarak, gözümüze çarpan lisans uyarısıyla ilgili aksiyon almak adına, lisans numaralarımızı girip sunucumuzun lisanslamasıyla başlayalım.

Manage Your Licenses seçeneğine tıklayarak lisans sayfasına gidelim.

Licensing > Licenses > Add New Licenses seçeneği ile vCenter lisansımızın girişini yapalım. Normalde listede Evaluation lisansını görmekteyiz.

Lisans ekleme adımlarındaki ilk pencereye, var olan lisansınızı kopyalayıp yapıştırarak Next ile ilerleyin.

Edit license names adımında, eklediğiniz lisansınıza, tanımlayıcı bir isim verebilirsiniz. Ben daha kolay anlaşılır olması için vCenter Standart ismini verdim. Next ile devam edebiliriz.

Ve son adımda Finish ile işlemi bitirelim.

Listede, eklediğimiz lisansı görmekteyiz.

Şimdi bu eklediğimiz lisansı, vCenter sunucumuza atayalım. Licenses altında Assets tabına geçelim, vCenter sunucumuzu işaretleyelim ve Assign License seçelim.

İlgili lisansı seçip, bu sunucuya atama yapmak üzere OK ile işlemi bitirelim.

Hazır lisansların girişine başlamışken, şimdi ESXi sunucular için de lisansımızı ekleyelim ve hazırda dursun. Daha sonra ESXi sunucularımızı eklediğimizde, aynı bu yöntemle lisans atamasını onlar için de yapacağız.

Yine Add new license seçeneği ile VMware vSphere lisansımızı da kaydediyoruz.

Tanımlayıcı isim olarak da vSphere ESXi ismini veriyorum ve Next ile devam ediyorum.

Ve Finish ile işlemi bitiriyorum.

Son durumda lisans sayfamızda her iki lisansı da görmekteyiz.

vCenter sunucudaki tüm özellikleri, Shortcuts penceresi altında görebilirsiniz. Buradaki seçeneklerden Hosts and Clusters seçeneğine gidelim.

Artık bir datacenter ve altında bir cluster oluşturabiliriz. İşlemler sırasıyla ve gayet basit şekilde yapılmaktadır.

vCenter sunucuya sağ tıklayıp New Datacenter seçiyoruz.

Datacenter ismi belirleyip OK ile işlemi tamamlayın.

Şimdi de bu datacenter altında bir cluster oluşturacağız. Oluşturduğunuz datacenter’a sağ tıklayıp New Cluster seçeneğini seçin.

Cluster ismi belirleyin, şimdilik DRS, HA ve VSAN özelliklerini açmayın. Bunları daha sonra aktif edebiliyoruz. OK ile işlemi bitirin.

Son durumda aşağıdaki gibi bir yapı oluştu.

Şimdi de ESXi hostlarımızı, bu cluster altına ekleyip cluster kurulumumuzu tamamlayalım. Cluster üzerine sağ tıklayarak, Add Hosts seçelim.

Bu adımda, tüm sunucularımızı tek bir pencere altında tanımlayabiliyoruz. ESXi sunucularımın root password’leri aynı olduğu için, “Use the same credential for all hosts” kutucuğunu işaretliyorum, tüm ESXi sunucularımın FQDN tanımını giriyorum ve Next ile devam ediyorum. Eğer ortamınızda DNS yoksa, sunucu isimleri çözülemeyecektir. Buna dikkat ediniz. Bu durumda IP adreslerini yazmanız gerekmektedir.

ESXi sunucular üzerinde Self-signed sertifika olduğu için security alert alınıyor. Tamamını işaretleyip OK ile devam ediyoruz.

Summary kısmında ESXi sunucularımızın özet bilgilerini görüyoruz. Next ile devam ediyoruz.

Finish ile bu işlemi de bitiriyoruz.

Sunucuların, cluster altına eklendiklerini Recent Tasks altından takip edebiliriz.

Tüm ESXi sunucular eklendi. İlk eklendiklerinde Maintenance Mode’da olacaklardır. Şimdi bunları Maintenance Mode’dan çıkarma işlemini yapalım.

Bu işlemi her bir ESXi sunucu için, sırasıyla tekrarlayınız. Ben esx01 ile başlıyorum.

Sunucuya sağ tıklayın, Maintenance Mode > Exit Maintenance Mode seçin.

Tüm sunucular için bu işlemi yaptıktan sonra, yönetim arayüzü aşağıdaki gibi görünecektir.

Son olarak ESXi sunucularımıza da lisans atamasını yapalım.

Az önce vCenter sunucu için yaptığımız gibi, Licenses arayüzüne gidelim ve Hosts tabına geçelim. Tüm sunucuları işaretleyip Assign License seçelim.

Gelen uyarıyı Yes ile onaylıyoruz.

ESXi sunucu için kaydettiğimiz lisansı seçerek OK ile işlemi bitiriyoruz.

Ve son durumda, ESXi sunucularımızın da lisanslandığını görebiliriz.

HA, DRS ve VSAN aktif etmemiştik. HA ve DRS için, ortamda datastore’ların da olması iyi olacaktır. Eğer datastore eklemeden bunları aktif edersek warning’ler göreceğiz. Bunun için datastore nasıl ekleneceğine dair aşağıdaki makalemi de incelemenizi tavsiye ediyorum.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen