Merhabalar,
Bloğumda daha önceki makalelerimde, sanallaştırma altyapılarında kullanılan ESXi sunucu kurulumlarını ve onlarla ilgili upgrade/downgrade senaryolarının nasıl gerçekleştirileceğini detaylıca anlatmıştım. Artık işi biraz daha ileri bir noktaya taşıyıp, daha ileri seviye konuları da aktarabilmek için, vCenter Server Appliance 6.7 versiyonunun kurulumunu yapacağız. Versiyon numarasına odaklanmayınız. Tüm appliance kurulumları hemen hemen aynı adımlarla gerçekleştirilmekte. Güncel bilgi olması açısından son versiyon olan 6.7 versiyonunu açıkladım.
vCenter sunucu, sanallaştırma altyapılarındaki tüm kaynakların tek bir noktadan yönetimini sağlayan, merkezi yönetim sunucusu/yazılımıdır. Yüksek erişilebilir datacenter’ları VMware teknolojileriyle kurmak istiyorsak, vCenter sunucuyu kullanmamız zorunlu hale geliyor. Peki bu merkezi yönetim yazılımıyla yapabildiğimiz bazı yönetim işlemlerini de kısaca birkaç örnekle açıklayalım;
- Cluster yapılar kurarak, ESXi sunucuların yük dağılımlarını yönetebiliyoruz
- Sanal sunucuları, aynı datacenter ya da uzak datacenter altyapılarında bulunan ESXi sunucular arasında vMotion/Storage vMotion ile kesintisiz şekilde taşıyabiliyoruz
- ESXi sunucular üzerinde dağıtık halde bulunan tüm sanal makineleri, tek tek ESXi sunuculara bağlanmaya gerek kalmadan tek bir noktadan tüm yönetimlerini yapabiliyoruz
- Yoğun kullanım olmayan saatlerde, ESXi yüklerini optimize ederek kaynak tüketimi azalmış olan ESXi sunucular kapatılarak güç tasarrufları sağlanır
Daha birçok örneği vermek mümkün elbette. İlerleyen zamanlarda bunların hepsinden bahsedeceğim. Şimdi ise appliance tanımını kısaca yapalım.
Appliance Nedir?
vCenter ya da başka herhangi bir ürün için appliance kavramından bahsediliyorsa, bilin ki işin içinde linux tabanlı bir sistem vardır. Üreticilerin, kendi sistemlerine has bileşenleri ve servisleri çalıştırabilmek için, optimize edip ön tanımlı olarak bizlere sunduğu linux tabanlı sistemlerdir. Ayrıca bu linux sistemler minimal şekilde ve sadece üreticiye ait kurulum paketleri yüklü olarak geldiğinden, hem ilgisiz programların yüklenmesine engel olunmuştur hem de güvenlik arttırılmıştır. Ayrıca ölçeklenebilir bir yapı olduğundan, kendi datacenter altyapınıza ve yönettiğiniz kaynakların büyüklüğüne göre de kurulum optimizasyonu yapmanıza yardımcı olur. Sonuçta bir sanal sunucu olacak ve kaynakları değiştirilebilir.
vCenter Server Appliance 6.7 kapasite gereksinimleri
vCenter Server Appliance 6.7 için dağıtım tipleri ve her dağıtım tipi için gerekli kaynaklar aşağıdaki şekillerde gösterilmektedir.
vCenter Server Appliance sunucu özellikleri
Dağıtım tiplerinin yönetebileceği altyapı
vCenter Server Appliance storage gereksinimleri
Daha fazla bilgi için vmware resmi web sayfalarından destek alabilirsiniz.
Kurulum adımları
Öncelikle, https://my.vmware.com/web/vmware/ adresinden, kendinize yeni bir My VMware hesabı oluşturun. Daha sonra da,
https://my.vmware.com/web/vmware/downloads adresinden vCenter Server Appliance ISO kurulum medyamızı indirelim. VMware-VCSA-all-version_number-build_number.iso şeklinde bir ISO dosyası olacak.
Bu medyayı kendi makinemizde kullanacağız. Tüm kurulum adımları 2 aşamada gerçekleşiyor. Birinci aşama vCenter sanal sunucu oluşturulması, ikinci aşama ise SSO konfigürasyonu ve kurulumu tamamlama.
Aşama 1 : vCenter sanal sunucu deployment
ISO dosyasını kendi kullandığımız PC’ye mount edip, aşağıdaki lokasyona giderek Run as Administrator ile installer.exe’yi çalıştıralım.
Drive > VMware VCSA > vcsa-ui-installer > installer.exe
Aşağıdaki gibi seçenekler bizleri karşılayacak. Bu pencereyi kullanarak 4 ayrı işlemi yapabiliyorsunuz. Bizim amacımız yeni bir kurulum olduğu için Install seçeneği ile devam ediyoruz.
Giriş bölümünü Next ile devam ediyoruz.
Lisans sözleşmesini kabul ettiğimizi işaretleyip Next ile devam ediyoruz.
Deployment Type adımındaki üç seçeneği hangi durumlarda seçtiğimizden bahsedeyim. Seçeneklerin yanındaki şekillere baktığınızda az çok fikir verecektir.
vCenter Server with an Embedded Platform Services Controller: Bu seçenek ile devam edersek, Platform Services Controller ile vCenter server, aynı sunucu üzerinde kurulmuş olur.
Platform Services Controller: Bu seçenekle, sadece Platform Services Controller kurulmuş olur.
vCenter Server (Requires external Platform Services Controller): Bu seçenek ile, kurulumunu yaptığımız appliance üzerine sadece vCenter Server kurulmuş olur. Daha önceden kurduğunuz bir Platform Services Controller varsa, kurulumu yaparken Platform Services Controller’a üye yapmak gerekir bu sunucuyu.
Biz yeni bir vCenter kurulumu yapacağımız için ilk seçenekle devam ediyoruz.
vCenter Appliance dağıtımını, hangi ESXi sunucu üzerine yapmak istiyorsak o ESXi sunucu bilgilerini burada tanımlıyoruz.
Güvenilmeyen Sertifika uyarısını Yes ile onaylayıp devam ediyoruz.
vCenter sunucuya bir isim vererek root hesabının şifresini belirliyoruz ve Next ile devam ediyoruz. Bu isim ESXi sunucu inventory’de hangi isimle görüneceğini belirleyecek. Yani hostname değil, Sadece görünen isim bu olacak.
Deployment size seçimi yapıyoruz. Bu konudaki gereksinimleri, makalemin başında belitmiştim, ayrıca aşağıdaki listede de görebilirsiniz. Kendi ortamınızın durumuna göre uygun seçimi yaparak devam ediniz.
Benim ortamım için Tiny yeterli olmakta ve bu seçenekle devam ediyorum.
vCenter sunucuyu, hangi datastore üzerinde konumlandıracağımızı seçiyoruz. Thin yapıda çalışabilen bir storage kullanıyorum arka planda. Dolayısıyla bu sunucu için Enable Thin Disk mode seçtim. Eğer bunu yapmazsanız tüm kapasite allocate edilecek storage üzerinde. Siz de kendi yapınızdaki duruma göre bu kararı verip Next ile devam ediniz.
vCenter sunucumuzun network ayarlarını yapacağız bu adımda da. Sunucu network’ünü, hostname’ini, IP ve DNS bilgilerini tanımlayıp Next ile devam ediyoruz.
Son adımda ise, yaptığımız tüm ayarların bir özetini görmekteyiz. Finish tıklayarak, deployment işlemini başlatıyoruz.
ve işlem başladı.
ESXi sunucuya bağlanarak, vCenter sunucu deployment bilgileri de takip edilebilir.
Sunucu yapılandırması tamamlandı ve vCenter sunucuya ping gitmeye başladı.
vCenter sanal sunucu konsoluna baktığımızda aşağıdaki gibi göreceğiz.
İşlem durumuna geri döndüğümüzde, birinci aşamanın bittiğini görüyoruz. Eğer vCenter sanal sunucu özelliklerini görmek ve değiştirmek istersek, web browser’da vcenter bilgisini girip port numarası 5480 vererek bu arabirime ulaşıyoruz.
Bu örnekte https://vcenter.isleyen.net:5480 yazarak bağlanırsak, vcenter sunucunun, işletim sistemine has bilgileri yöneteceğiz. Port belirtmezsek, vmware altyapısını yönettiğimiz arayüze bağlanıyoruz. Bunu zaten daha sonra da inceleyeceğiz.
Continue ile devam edersek ikinci aşamaya geçmiş oluyoruz.
Aşama 2 : SSO ve Appliance konfigürasyonu ile kurulum tamamlama
İkinci aşamanın ilk adımını Next ile devam ediyoruz.
Zaman ayarları için bir NTP server tanımı yapıyoruz. tr.pool.ntp.org tanımı yeterli olacaktır. SSH bağlantısını da açmak isterseniz Enabled duruma getirebilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.
Daha önce bir SSO domain’imiz olmadığı için yeni bir domain oluşturalım. vsphere.local adında bir domain olmasını öneriyorum, mümkünse başka bir isim kullanmayın. Next ile devam ediyoruz.
Bu adımı da Next ile devam ediyoruz.
Yine bir özet bilgi görmekteyiz. Finish ile tüm işlemleri bitiriyoruz.
Burada bir uyarı alıyoruz. Eğer bu işlemler sırasında herhangi bir kesinti olursa, deployment işlemini sıfırdan yeniden başlatmak gerektiğine dair uyarıdır. Yani siz bu işlemler devam ederken cancel edip sonra devam etmek istediğinizde, aynı noktadan devam edemiyorsunuz. O yüzden bu işlemin kesintisiz bittiğinden emin olunmalıdır.
Tüm işlemler başarıyla tamamlandı.
Artık web arayüzünden bağlanabiliriz. 5480 portunu belirterek işletim sistemi bazlı bağlandığımızı söylemiştim. Şimdi bunu kontrol edelim.
Bakınız appliance yönetim paneli aşağıdaki gibidir. Burada vcenter appaliance sunucunuza özel ayarları yönetebilirsiniz.
Bir de normal arayüze bağlanalım ve vmware altyapısını yöneteceğimiz ortamı görelim. İlk seçenek ile devam ediyoruz.
Login olurken SSO domain bilgilerimizi giriyoruz.
Evet, tüm işlemler tamam. Bundan sonrasında artık cluster kurup ESXi sunucularımızı da vCenter sunucumuza ekleyerek devam edeceğiz. Fakat o konuları başka bir makalenin konusu olarak işleyeceğim.
Kurulum işlemlerimiz şimdilik bu kadar.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen