Merhabalar,
Bu makalemde, vCenter Appliance sunucu üzerinden aldığımız yedeği nasıl geri yükleyeceğimiz konusunda bilgiler aktaracağım. Hatırlarsanız, herhangi bir yedekleme yazılımı kullanmadan, bir VMware vCenter Server Appliance sunucu yedeğinin nasıl alınacağını daha önceki makalemde paylaşmıştım. İlgili makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu makalede aldığımız yedeği, şimdi nasıl geri yükleyebileceğimize bakalım. Senaryomuz şu olsun : vCenter sunucu devre dışı kalmış olsun ve hiçbir şekilde çalışır duruma gelmiyor, servisleri başlamıyor. Yedekten geri dönmemiz gerekiyor ve elimizde sadece bu yedek var J
Hızlıca başlıyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken bir nokta olacak. Özellikle alacağınız hatayı gösterebilmek için hatalı uygulamayı yapmaya başlıyorum.
VMware vCenter Server Appliance ISO dosyasını, herhangi bir makinede ya da sunucu üzerinde mount edelim. Daha sonra bu medya içinden Drive:\Vmware VCSA\vcsa-ui-installer\win32 yoluna giderek, installer.exe’yi run as administrator olarak çalıştıralım.
Karşımıza kurulum arayüzü geldi. Bu arayüzü Install, Upgrade ya da Migrate aşamalarından tanıyorsunuz. Burada Restore seçiyoruz.
İlk adımı Next ile devam ediyoruz.
Lisans anlaşmasını kabul edip Next ile devam ediyoruz.
Yedeğimiz hangi lokasyondaysa, bu lokasyonu tanımlayıp erişim bilgilerini dolduruyoruz. Ben freenas üzerinde bir ftp alanı açmıştım ve o alana erişim bilgilerini tanımladım. Next ile devam ediyoruz.
İlgili lokasyondaki backup dosyamızı buluyoruz. Backup-metadata.json adındaki dosyayı seçiyoruz.
“You must select a valid backup folder contaning a backup-metadata.json” şeklinde bir uyarı alıyoruz. İşte dikkat etmemiz gereken nokta da bu. Eğer siz vCenter sunucuya, update ya da ugrade aldırdıktan sonra backup almışsanız, artık bu backup daha önceki versiyon ISO’dan kurulum yapmaya başlamanız durumunda tanınmayacaktır. Kısacası, bu backup’ı eski versiyon bir ISO ile geri yüklemeye çalışıyorsun….
Daha iyi anlaşılması için, bu yedeğin versiyonuna bakalım hemen. Daha önceki makalemde yedek alırken kullandığım ekran görüntüsü aşağıdaki gibi. Bu dosyanın detay bilgilerine bakarsanız, VC-6.7.0U3b-Appliance-FP gibi bir versiyon bilgisi göreceksiniz. İşte aldığımız hata bununla ilgili. Bu backup’ın versiyon bilgisi 6.7 U3b, fakat benim Restore etmek için kullandığım ISO dosyam ise 6.7 U1 idi. 🙂
Hemen VMware’in sitesinden 6.7U3b versiyonlu Vmware vCenter Server Appliance (VCSA) ISO dosyasını indiriyoruz ve bu ISO’yu herhangi bir makineden mount ederek yeniden başlıyoruz.
Aynı adımları tekrar göstermiyorum ve hatayı aldığımız noktaya kadar bu şekilde işleme devam edin. En son backup-metadata.json dosyamızı seçiyorduk.
Bakınız doğru versiyon ISO ile problemsiz geçiyoruz ve backup dosyasının özet bilgilerini görüyoruz. Next ile devam edelim.
Bu restore işlemini hangi ESXi sunucu üzerine yapacaksak, o sunucunun IP ya da FQDN bilgileri ile erişim bilgilerini tanımlıyarak Next ile devam ediyoruz.
Sertifika uyarısını da Yes ile geçiyoruz.
Restore edeceğimiz VCSA’nın, inventory’de hangi isimle görünmesini istiyorsak VM Name olarak onu tanımlıyoruz. Bir de root password belirliyoruz.
Deployment size olarak, Tiny yeterli benim ortamım için. Sizler kendi ortamınıza göre seçim yapabilirsiniz. Alt kısımdaki özet bilgilerde, hangi deployment size için ne kadarlık kaynak kullanılacağı da belirtilmektedir. Next ile devam ediyoruz.
VCSA’nın hangi datastore üzerine kurulacağını belirliyoruz. Ben vCenter sunucumun, bütün kapasiteyi allocate etmesini istemediğim için Thin Disk Mode enable ederek dağıtımını yapacağım. Bu seçim yine size kalan bir seçimdir. Next ile devam ediyoruz.
Dağıtım yapacağımız sunucunun network bilgileri, zaten bu backup dosyası içinde olan bilgiler olduğu için tamamı dolu şekilde geldi bu pencerede. Herhangi bir değişiklik yapmayacağız ve aynı bilgilerle sunucumuz restore edilecek. Next ile devam ediyoruz.
Ve son adımda Finish ile işlemi bitiriyoruz.
Ve ilk aşama olan deployment işlemi başlamış oldu. Bu ilk aşamada, vCenter Server Appliance sunucu oluşturulur. İkinci aşamada ise, önceki konfigürasyon bilgileri bu sunucu üzerine aktarılarak işlem bitirilir.
ESXi sunucumuza direkt bağlandığımızda, vCenter sunucunun oluşturulduğunu görmekteyiz.
vCenter sunucunun konsolunu açtığımızda da arayüzdeki bilgileri görebiliyoruz.
İlk aşama bittikten sonra ikinci aşamaya geçilir ve konfigürasyon bilgileri geri yüklenir.
Continue ile devam ediyoruz.
İlk adımı Next ile devam ediyoruz.
Backup detayını görmekteyiz. Bu adımda da Next ile devam ediyoruz.
Herhangi bir IP/isim çakışması olmaması için, eski sunucunun kapalı olması gerektiğine dair bir uyarı alıyoruz. Eski sunucunuz açıksa o sunucuyu kapatın.
Finish ile işlemi tamamlayalım.
Restore işlemi başladığında, durdurulamayacağını belirten bir uyarı görüyoruz ve OK ile devam ediyoruz.
İşlem başladı.
Son adımlarda servisler açılmaya çalışılıyor.
vCenter sunucu konsolundan login olup, servislerin ne durumda olduğunu kontrol edebilirsiniz bu işlem sırasında.
service-control –status –all
Web browser üzerinden de bağlanmaya çalışalım. Arabirim geliyor.
Bu kontrolleri yaparken işlemin de başarılı bittiğini görebiliriz. Bu pencereyi kapatabilirsiniz.
administrator@vpshere.local kullanıcısı ile ya da administrator yetkilere sahip Active Directory kullanıcınız ile vSphere Web Client üzerinden vCenter sunucumuza bağlanalım. yusuf@isleyen.net ile bağlanıyorum. 🙂
Gördüğünüz gibi restore işlemi başarılı ve çalışan vCenter sunucumuz, tüm ayarları ile geri yüklenmiş oldu.
Konfigürasyon restore işlemleri bu şekildedir.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen