VMware vCenter Server Appliance VCSA 6.7 Konfigürasyon yedeği nasıl alınır?

Merhabalar,

Vmware altyapısıyla ilgili yeni makalemle sizlerleyim ve teknik serimize devam ediyoruz. VMware vCenter Server Appliance (VCSA) için yapılacak, kurulum sonrası işler dahilinde uygulayabileceğimiz bir konudan daha bahsetmek istiyorum. VMware vCenter sunucunun konfigürasyon yedeğinin nasıl alınacağına dair detaylı bir makale olacak.

Şöyle bir soru sorsam : vCenter sunucunuzun konfigürasyon yedeğini hiç alıyor musunuz? Muhtemelen cevabınız “hayır” olacaktır, çünkü açıkçası benim açımdan da cevap bu şekilde J Çünkü 3rd Party bir uygulama ile komple vCenter sunucu yedeğini hali hazırda zaten almaktayım ve özellikle konfigürasyon yedeğine ihtiyaç duymuyorum. Fakat bir yedekleme sisteminiz yoksa ya da sisteminiz varsa bile yedekleme yapmıyorsanız, en azından konfigürasyon yedeği alarak, biraz olsun riskleri azaltabilirsiniz.

Konfigürasyon yedekleme işlemini 2 metodla anlatacağım. İlki FTP sunucu üzerine, ikincisi ise NFS paylaşımı üzerine nasıl alınacağıyla ilgili olacaktır. Hızlıca işlemlerimize başlayalım o zaman…

1. Yöntem : FTP üzerine yedek almak

Biliyorsunuz ki vCenter Appliance sunucunun da işletim sistemi düzeyinde yönetimi yapılmakta. Sonuçta, linux altyapısını kullanan bir işletim sistemi. VMware vCenter Server Appliance (VCSA) sunucumuzun işletim sistemi düzeyinde yönetimini, grafik arabirimden yapmak için, sunucu adresi sonuna 5480 portunu tanımlıyoruz. Benim örneğimde, aşağıdaki gibi tanımlayıp root hesabını kullanarak login oluyorum.

https://vcenter.isleyen.net:5480

Login olduğumuzda, aşağıdaki gibi bir arabirim bizi karşılar. Burada Backup sekmesine geçiş yapıyoruz.

Bu sekmede, 2 işlem yapabiliyoruz:

  • Backup Schedule ile, belirlenen zamanlarda periyodik olarak yedek almak için ayarlar yapabiliyoruz.
  • Activity altında Backup Now ile de, herhangi bir zamanlanmış görev oluşturmadan direkt olarak yedek alabiliyoruz.

Öncelikle bir zamanlanmış görev oluşturalım ve periyodik olarak yedekleme işlemi yapılması yönünde nasıl ayar yapabileceğimize bakalım.

Backup Schedule kısmındaki configure seçeneğine tıklayalım.

Öncelikle, yedeklemenin desteklendiği protokoller FTPS, HTTPS, SCP, FTP, NFS, SMB ve HTTP olduğunu belirtmek isterim. Sizler istediğiniz metodu uygulayabilirsiniz. Benim uygulamam, makalemin başında da belirttiğim gibi FTP ve NFS üzerine olacak.

Backup location kısmına FTP adresini ve kullanıcı bilgilerini yazıyoruz. Ben FreeNAS storage üzerinde bir FTP alanı açmıştım ve yetkileri tanımladım.

Schedule kısmından, periyodik yedekleme zamanlarını belirliyoruz. Her gün, gece yarısı yedek alması yönünde ayarlama yaptım.

İsterseniz, alınan yedeklerin de şifrelenmesini sağlayabiliyorsunuz.

Number of backups to retain kısmında, son 5 yedeğin tutulması yönünde ayarlama yapıyorum. Bu tamamen sizin seçiminize kalan bir durum.

Data kısmında ise, default olarak inventory and configuration seçili gelmekte ve işareti kaldıramıyorsunuz. Ek olarak Stats, Events ve Tasks seçerek ilgili logların da yedeklenmesini sağlayabiliyorsunuz. Ben bunları da seçtim, bu da tamamen sizin seçiminize bağlı.

Son olarak create tıklayarak işlemi tamamlıyoruz. Ortamınızın genişliğine göre yedek boyutunuz da değişecektir. Benim ortamım yoğun kullanılan bir ortam olmadığı için yedekleme boyutu oldukça düşük.

Son durumda, konfigürasyonumuz aşağıdaki gibi. Artık Activity kısmındaki Backup Now seçeneği ile devam edebiliriz.

Karşımıza çıkan pencerede, en üstteki Use backup location and user name from backup schedule kutucuğunu işaretlerseniz, bir önceki adımda tanımladığımız FTP lokasyonu ve ona tanımlı kullanıcı adı-parolası ile işlem yapmayı seçmiş oluyorsunuz ve bilgiler otomatik dolduruluyor.

Ben bunu işaretlemedim, çünkü periyodik yedek almayacaksanız ve bir önceki adımda schedule bölümünü doldurmadıysanız, bu alanlara otomatik çekilecek bir veri de olmayacak ve lokasyonları belirtmeniz gerekecek. Bunu gösterebilmek için bu şekilde devam ediyorum. İlgili alanları yeniden dolduruyorum ve Start ile işlemi başlatıyorum.

Yedekleme işlemi başladı.

Başarılı yedek sonrası son durum da aşağıdaki gibidir.

2. Yöntem : NFS paylaşımı üzerine yedek almak

Bu yöntemde de herhangi bir sunucu üzerinde ya da bir file sunucu üzerinde oluşturacağımız NFS paylaşımı üzerine nasıl yedek alacağımızı açıklayacağım.

Öncelikle bir sunucu üzerinde, yedekleme için bir klasör oluşturuyorum ve NFS sharing altından paylaşıma açıyorum.

Elimde bir DC var ve file sunucu rolü default olarak yüklü durumda. Paylaşımı DC01.isleyen.net üzerinde açıyorum. Paylaşım ismi de işaretlediğim gibi oluyor.

Burada şuna dikkat etmeniz gerekiyor, normal bir sunucuda ya da bir file sunucuda NFS paylaşımı oluşturmak için, o sunucu üzerinde Server for NFS rolünün yüklü olması gerekiyor. Eğer yüklü değilse NFS sharing sekmesini göremezsiniz. Bu yüzden, sunucunuz üzerine bu rolü de yüklemeniz gerekiyor.

İlk adımdaki ayarlar olduğu gibi kalabilir. Activity kısmında yine Backup Now seçelim.

Kutucuğu işaretlemiyorum, çünkü onu yaparsam ilk adımda oluşturduğum FTP lokasyonunu ve ilgili bilgileri otomatik dolduracak 🙂 Bu yüzden yeni tanımları, yeniden giriyoruz.

Backup location kısmında, yedeklemeyi yapacağımız sunucu üzerindeki NFS paylaşım yolunu yazıyoruz.

Username olarak, domain admin grubuna paylaşıma yazma izni verdiğim için administrator hesabı tanımladım. Geri kalan bilgileri de aynı şekilde dolduruyoruz ve start ile işlemi bitiriyoruz.

Yedekleme işlemi başlamış olur.

Son durumda, her iki yöntemle de alınan yedekler görülmekte.

VMware vCenter Server Appliance (VCSA) konfigürasyon yedeklemesine dair anlatacaklarım şimdilik bu kadar.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen