Merhabalar,
Bu makalemde, VMware vSphere ESXi sunucuların, Active Directory Domain entegrasyonunun nasıl yapılacağı hakkında bilgiler vereceğim. Daha önceki makalelerimde bir vCenter Server Appliance sunucunun, Active Directory Domain entegrasyonunun nasıl yapılacağını aktarmıştım. İlgili makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bir domain ortamında, tüm computer objelerine ait computer hesaplarının ve DNS kayıtlarının olması çok önemlidir. Basit bir örnekle açıklamak gerekirse, ortamınıza ait bir envanter çıkartmak istediğinizde, kullanacağınız envanter yazılımları, yüksek ihtimalle Active Directory üzerinden de bilgiler çekecektir. Dolayısıyla ortamınızdaki tüm donanımların, eğer mümkünse Active Directory üzerinde computer hesaplarının, DNS üzerinde ise DNS kayıtlarının açılmasında fayda var. Böylece ortam haritanızı daha iyi görebilir ve neyi yönettiğiniz hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.
ESXi sunucular da Active Directory ortamına dahil edilebiliyor ve computer hesabının otomatik açılması sağlanabiliyor. Şimdi bu işlemleri gerçekleştirelim.
Bu işlemleri 2 şekilde yapacağım:
- Stand-alone ESXi sunucu nasıl Active Directory Domain ortamına alınır?
- vCenter üzerindeki cluster yapıda bulunan ESXi sunucu, nasıl Active Directory Domain ortamına alınır?
Stand-alone ESXi sunucunun domain entegrasyonu
Ortamınızda cluster kuramıyorsanız ve ESXi sunucuyu stand-alone kullanıyorsanız, öncelikle vSphere Web Client ile sunucumuza bağlanıyoruz.
Host > Manage > Security&Users sekmelerini takip ederek, Authentication sekmesine ulaşıyoruz.
Bu bölümde Join domain seçeneği ile devam ediyoruz.
Domain ismini tanımlayıp, administrator yetkilere sahip bir kullanıcı ile ESXi sunucumuzu, Active Directory Domain ortamına dahil ediyoruz.
İşlem durumunu Recent Tasks altından da kontrol edebilirsiniz.
İşlem başarılı şekilde bittiğinde, hem Authentication bölümünde hem de browser üzerindeki bilgilendirme bandı ile, domain ortamına dahil edildiğini görebilirsiniz.
Şimdi Domain Controller üzerinde de computer objesinin olup olmadığına bakalım.
Computers altına objeler gelmiş.
Diğer tüm ESXi sunucularımı da domain’e dahil ediyorum ve onların da computer objelerinin oluşturulduğunu görüyorum.
Bu computer objelerini, istediğiniz herhangi bir OU altına da taşıyabilirsiniz.
Ben bunların tamamını Virtualization Workshop > Servers OU’su altına taşıyorum.
vCenter üzerinde, cluster altında bulunan ESXi sunucunun domain entegrasyonu
Diğer yöntem de, vCenter altında cluster oluşturup, bu cluster altına eklenmiş olan ESXi sunucuların domain ortamına alınması yöntemidir. vCenter yapısıyla birlikte, vSphere Web Client arabiriminin görüntüsü de oldukça değişiyor haliyle. Şimdi böyle bir sunucunun Active Directory Domain ortamına nasıl alınacağına bakalım.
İlgili sunucuyu işaretliyoruz ve sağ taraftaki Configure sekmesine geçiyoruz.
System > Authentication Services bölümüne geçiyoruz.
Burada normalde JOIN DOMAIN seçeneği aktif gelecek ve ilk maddede anlatıldığı gibi, domain ismi ve yetkili kullanıcı hesabınızı tanımlayarak, ESXi sunucunuzu domain ortamına dahil edebileceksiniz.
Aslında mantık olarak, stand-alone ya da vCenter üzerinde olup olmaması hiç önemli değil. Sadece web arayüzünden izleyeceğiniz adımlar farklı olacaktır. Cluster üyesi bir ESXi sunucu bile olsa, vSphere Web Client ile o sunucuya direkt olarak bağlanırsanız, aynı stand-alone sunucu üzerinde domain entegrasyonu yapıyormuşsunuz gibi düşünerek sunucunuzu domain’e alabilirsiniz.
İşlemlerimiz bu kadardır.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen