Vmware vCenter Server Appliance 6.7 (VCSA)Upgrade

Merhabalar,

Vmware vCenter Server Appliance 6.7’ye (VCSA) geçiş için bir çalışma yapmıştık hatırlarsanız. İlgili makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Windows vCenter Sunucudan vCenter 6.7 Appliance ortamına migration

Evet migration işlemini yapmış olduk ve artık tüm ayarlarımız aynı olacak şekilde, windows sunucu yerine vmware’in önerisi olan appliance kullanımına geçtik. Bu appliance da, linux tabanlı bir işletim sistemi ve bu sanal makinenin konsolunu açtığınızda aşağıdaki gibi görünecektir.

Peki bu işletim sisteminin update veya güncellemelerini yapmak istediğimizde ne yapmamız gerekiyor? Bu makalede bunun ne kadar kolay olacağını anlatmaya çalışacağım.

Vcenter sunucu URL’sini web browser’a aşağıdaki gibi port numarasıyla yazarsak, appliance yönetimine ulaşıyoruz.

https://vcenterURL:5480

Summary sekmesinden ya da Update sekmesinden, hangi versiyon ve build numaralı appliance kullandığımızı görebiliriz.

Check Updates tıklayarak, update kontrolü yapıyoruz. Update varsa, hemen aşağıdaki pencerede hangi update’lerin olduğu listelenir. Bu update’ler cumulative update’dir, yani kendinden önceki tüm update içeriğine sahiptir. Dolayısıyla, özellikle ara versiyonlara geçmek gibi bir niyetiniz yoksa, direkt olarak en son versiyonu seçip yükleyebilirsiniz.

Update listesinin hemen üstünde 2 seçenek var : Stage Only ve Stage and Install

Stage only : Seçtiğimiz update download edilir fakat yüklenmez, kesinti olacağı için belki daha sonra yükleme durumlarına karşı sadece download edilir. Planlı kesinti zamanında Install edilebilir.

Stage and Install : Seçilen update hem download edilir hem de ardından otomatik olarak yüklenmeye başlar.

Bu süre zarfında vcenter appliance servisleri duracağı için, kesinti olacağını bir defa daha belirteyim. Ayrıca vcenter Appliance sunucunun yedeğini almayı da unutmuyoruz değil mi? 🙂 İşlem öncesinde snapshot almanız yeterli olacaktır. Bunun dışında konfigürasyon backup da düşünebilirsiniz. Snapshot, problem durumunda hızlı şekilde geri dönüş sağlayacaktır ama asla bir yedekleme çözümü olmadığı unutulmamalıdır normal şartlarda

Ben en son versiyonu seçiyorum ve stage and Install ile devam ediyorum.

Lisans sözleşmesini kabul ediyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

CEIP programına katılmak istemiyoruz (siz belki katılmak isterseniz) ve kutucuk işareti kaldırıp Next ile devam ediyoruz.

Sunucunun yedeğini aldığımıza dair onayı işaretliyoruz. Yedek almadıysanız go to backups linkinden ilgili sekmeye ulaşıp yedek de alabilirsiniz.

Finish ile işlemi bitiriyoruz.

İşlem başladı, öncelikle staging yani download işlemi yapılacak ve sonra da Install edilecek.

Bu işlemler devam ederken başka bir işleme gerek yok. Yüklemeler tamamlanıp sunucu tekrar açıldığında az önceki gibi web browser’dan yeniden bağlanıp kontrolümüzü yapabiliriz.

İşlem başarılı ve update işlemi yapılmış.

Artık vcenter sunucumuza web arayüzünden sadece URL yazarak bağlanabiliriz.

Bir süre vcenter sunucunun çalışmasını kontrol edin ve problem görmezseniz işlem öncesi aldığınız bu snapshot’ı da silmeyi unutmayın. Ayrıca yedekleme ya da replikasyona yönelik yazılımlar da kullanıyorsanız (örneğin Veeam Backup&Replication), vCenter sürüm değişikliği olduğu için, yedek/replikasyon job’larınızda hata alacaksınızdır. Dolayısıyla bu yazılımların arayüzlerinde, vCenter sunucu bilgilerinizi “Rescan” seçeneği ile yenilemeniz ve sisteminizi, değişikliklerden haberdar etmeniz gerekmekte.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen