Veeam Backup&Replication Backup Job’una VM’leri otomatik ekleme

Merhabalar,

Bu makalemde, Veeam yedekleme sisteminde oluşturduğunuz bir yedekleme işine, herhangi bir sanal makinenin otomatik eklenmesiyle ilgili, yararlı olacağını düşündüğüm bir konuyu aktarmak istiyorum.

Geleneksel yapıda, yedeğini almak istediğimiz bir ya da daha fazla sunucuyu, yedekleme işini oluştururken VM ekleme penceresinde Add seçeneği ile ekliyorduk. Dolayısıyla, örneğin yeni bir sunucu oluşturduğumuzda ya da bu job içine başka bir sunucu eklemek istediğimizde, yedekleme işini düzenleyip, ilgili sunucuyu elle eklemek gerekiyor.

Bu aslında statik bir yöntem oluyor. İşte bu makalede, sizin yeni kurduğunuz ya da eski yapıda var olan herhangi bir sunucuyu, bu yedekleme işini düzenlemeden ve otomatik şekilde ilgili yedekleme işi içine eklenmesi konusunda bilgiler aktaracağım.

Şimdi yeni bir yedekleme işi oluşturur gibi başlayalım. İsterseniz var olan herhangi bir yedekleme işi üzerinden de çalışmaya başlayabilirsiniz. Fakat başlamadan önce çok ufak bir işimiz var…

Başlamadan önce…

Öncelikle vcenter sunucunuza bağlanın ve VMs and Templates sekmesine geçin. Datacenter üzerine sağ tıklayarak New Folder > New VM and Template Folder seçelim.

ISLEYEN-VEEAM-TEST ismini veriyorum.

Son durumda VMs and Templates altında, klasör yapımızı göreceğiz.

Buradaki amacımız, VMs and Templates altında bir klasör yapısı oluşturmak ve yedeklemek istediğimiz sunucuları öncelikle bu klasör altına almak.

Sonrasında, bu yapı altında, yedeklemek istediğimiz herhangi birkaç VM’i bu klasör altına sürükle bırak şeklinde taşıyalım. Bu noktaya kadar özel hiçbirşey yapmadık…

Ben aşağıdaki gibi birkaç sunucumu bu klasör altına topladım. Sunucuların açık ya da kapalı olmasının önemi yok şu aşamada…

Şimdi başlıyoruz…

Veeam konsolumuzu açıyoruz ve yeni bir yedekleme işi oluşturmaya başlıyoruz.

Yedekleme işimize isim veriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Geleneksel yöntemde, Add seçeneği ile devam ettiğimizde açılan liste, Hosts and Clusters listesidir.

Biz Hosts and Clusters görünümünü kullanmayacağız. Hemen yanında bulunan VMs and Templates görünümüne geçiniz. Az önce oluşturduğunuz klasörü seçip, ok tuşu ile eklemeyi tamamlayınız.

Son durumda listemiz şu şekilde görünecek. Örnek olması açısından, özellikle klasör oluşturup bu işlemi yaptım. Sizin ortamınızda zaten var olan herhangi bir klasörü de kullanabilirsiniz, işlemler aynıdır.

Bundan sonrası, tipik bir yedekleme işi tanımlama gibi olacak. Sonraki adımları da tamamlayarak, yedekleme işimizi oluşturmayı bitiriyoruz. Aynı adımları uzun uzun yazmamak için daha önce paylaştığım makaleyi takip ederek kalan adımları bitirmenizi öneriyorum. Aşağıdaki linkten, diğer adımların detaylarına ulaşabilirsiniz.

Son adıma geldiğimde Run the job when i click finish seçeneğini işaretliyorum ve Finish ile tüm işlemleri tamamlıyorum.

Gördüğünüz gibi klasör içindeki tüm sunucular, otomatik olarak algılandı ve tek tek ekleme yapmak yerine, daha dinamik bir şekilde yedekleme başlatıldı.

İşin otomatikleştirilen kısmı ise şu olacak: Siz yarın öbür gün yeni bir VM kurdunuz diyelim. Bu VM’i kurarken az önce açtığınız klasör altına alırsanız, bir daha yedeklemeye elle eklemek zorunda kalmayacaksınız. Biliyorsunuz ki bu klasör altındaki tüm sunucular günlük yedeklemeye tabi.

Sonuç olarak, tek bir yedekleme işi oluşturdunuz ve bir daha herhangi bir sunucuyu bu iş içine eklemek için ekstra bir işlem yapmadınız…

Şu açıdan oldukça avantajlı olabilir. VMware altyapısını yöneten kişilerle, yedekleme altyapısını yöneten kişiler birbirinden ayrı olabilir. Ve siz, “yedeklemecinin” peşinde koşuyor olabilirsiniz sürekli. Dolayısıyla, “yedeklemeci” arkadaş için de oldukça hayat kurtarıcı olacak bir kurgu aslında…

Yedeklemeci diyecek ki, sunucunu oluştur ve şu klasör içine konumlandır, beni de böyle basit işlerle uğraştırma 🙂 🙂 Senaryoları ve örnekleri çoğaltmamız elbette mümkündür.

Artık o klasöre attığınız her VM, otomatik olarak yedekleme işine tabi. Mesela aşağıdaki örnekte bir CentOS template sunucuyu o klasöre taşıyorum. Yedekleme işinin, sonraki ilk çalışmasında, bu sunucu da yedeklenen sunucular içinde olacaktır.

Ben burada linux makinemi, örnek olması açısından o klasöre aldım. Yedekleme işlerinizi oluştururken, Windows ve Linux sunucuları, aynı şekilde file sunucu ve database sunucuları, aynı yedekleme işi içinde karıştırmayın !!! Nedeni ise, deduplication yeteneklerini oldukça düşüren bir kullanım şekli olmasıdır. Dolayısıyla, eğer oluşturduğunuz klasör ile Windows sunucuların yedeğini almaya yönelik bir kullanım düşündüyseniz, bu klasöre benim yaptığım gibi linux bir sunucuyu taşımayın 🙂

Bununla ilgili daha detay ve ileri seviye mimarileri, ilerleyen makalelerimde detaylıca aktaracağım.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen