Veeam Backup&Replication Backup Job oluşturma

Merhabalar,

Uzun zamandır yedekleme konularında makale yazamamıştım. Yedekleme tarafındaki çalışmaları biraz daha yoğunlaştırmaya çalışacağım. Bu vesileyle, kurulum makelelerinin haricinde, günlük operasyonel konularda da bilgilendirme yapmayı hedefliyorum.

Bu makalemde, Veeam Backup & Replication yedekleme programında, bir yedekleme döngüsünün nasıl oluşturulacağı hakkında bilgiler aktaracağım. Dilerseniz başlayalım…

Öncelikle Veeam Backup&Replication yönetim konsolumuzu açalım.

İlk bağlandığınız default arayüz, aşağıdaki gibi olacaktır. Şimdi bir yedekleme işi oluşturmaya başlıyoruz.

Bir yedekleme işi oluşturmanın 2 yolu var. Siz bunlardan istediğiniz herhangi birini kullanabilirsiniz, nitekim aynı pencerelerde ayarlama yapacağız.

Bu yöntemlerden ilki, Home ekranındayken, sol üstte yer alan Backup Job > Virtual machine seçeneği.

İkinci yol ise soldaki menülerden Backup menüsüne geçip, sağ taraftaki pencerede boş bir alana sağ tıklayıp Backup > Virtual Machine seçmektir.

Hangi metodu seçerseniz seçin, aşağıdaki ekrana gelmiş olacaksınız. Burada, yedekleme işimize öncelikle bir isim vererek başlıyoruz ve Next ile devam ediyoruz. Description alanına istediğiniz bir notu yazabilirsiniz. Daha sonradan bakan kişilerin ya da sizin anlayacağınız, hatırlatıcı veya özet bazı bilgileri o alana ekleyebilirsiniz.

Gelen pencerede Add seçeneğine tıklayarak, sanal makinemizi, yedek alınacak vm listesine alıyoruz. Ben dc01 sunucumun yedekleme işini oluşturuyorum şu anda. Sonrasında Next ile devam ediyoruz.

Backup proxy ve backup repository seçimlerini yapıyoruz. Ben proxy seçimini otomatik olarak bırakıyorum.

Sonrasında Advanced seçeneği ile devam edelim. Burada da birtakım ayarlar yapacağız.

İlk sekmemiz, Backup sekmesidir. Burada Incremental seçimi yapıyoruz. Bunun hemen altında, Create synthetic full backup periodically seçiyoruz. Bu seçenek ile haftanın istediğimiz günü ya da günlerinde syntetic full backup aldırabiliyoruz. Synthetic full backup ne demek peki? O ana kadar alınan backup dosyalarını birleştirip, tek bir dosyaya dönüştürmektir.

Bu ayarı yapmak için Days seçeneği ile devam ediyoruz. Ben burada, sadece Pazar günü synthetic full backup alması için ayar yaptım.

Sonraki sekme olan Maintenance bölümünde, herhangi bir ayar yapmayacağım. Burada genelde, yedeğin sağlık durumu kontrollerini yaptırabilirsiniz.

Storage sekmesindeki ayarları da önerilen ayarlarla bırakıyorum. Farklı ortamlara göre bu ayarları da değiştirmek gerekebilir. Bunları kendi yedekleme stratejinize göre gözden geçirebilirsiniz.

Genel olarak burada yaptığımız işlemler;

  • Deduplication enable ediliyor
  • Sanal sunucuların swap dosyaları yedeklenmiyor
  • Silinmiş bloklar yedeklenmiyor
  • Sıkıştırma seviyesi ayarlanabiliyor
  • Storage tarafında optimization yapılabiliyor

Böylece yedeklenmesine gerek olmayacak dosyalar için zaman ve kapasite harcanmasının önüne geçiliyor.

Eğer aldığınız yedeğin, şifre korumalı olmasını istiyorsanız, alt kısımda bulunan enable backup file encryption seçeneğini de kullanabilirsiniz.

Sonraki sekmeye geçiyoruz. Notification bölümünden, yedekleme işi ile ilgili e-mail bildirimlerini açabiliyoruz. Ben global ayarlar yapmıştım ve onu kullanmasını sağlıyorum bu adımda ve bana mail atması için Send e-mail kutucuğunu işaretliyorum. Alt kısımda yer alan Set succesfull backup details to this VM attribute ve Append to the existing attribute’s value seçenekleri ile, vCenter altında bu sanal sunucu detaylarına baktığınızda, satır içine yazdığınız değer, var olan VM attribute’larına eklenmiş olur. Böylece, siz bir envanter bilgisi çektiğinizde, o listede hangi sunucuların yedeklendiğini ve hangi job’lar altında olduğunu görebiliyor olursunuz. Bence oldukça yararlı olacak bir kullanım şekli. Siz de kendinize göre bir ifade kullanarak yapılandırabilirsiniz bu alanı.

Global ayarlar da ne oluyor peki derseniz, Veeam konsolu açıp, sol üst köşedeki ok işaretine bastığınızda, General Options altında gördüğünüz ayarlar oluyor.

Burada “smtp server” bilgisi, “from” ve “to” kısımları bulunmakta. To kısmına bir mail grubunu yazarsanız, yedekleme raporları o gruptaki uzmanlara gönderilir ve kontrol altında olması sağlanabilir. Ayrıca ne tip bildirimlerin yapılacağını da en alttaki kısımdan seçebilirsiniz.

Şimdilik general options ekranını kapatıp, yedekleme işimize geri dönelim.

vSphere sekmesine geçtiğimizde, CBT ayarlarını görebiliriz. Default’ta CBT enable durumda geliyor.

CBT nedir merak edenler/bilmeyenler için, aşağıdaki makalemin de incelenmesini öneriyorum.

Integration sekmesine geçtiğimizde, veeam lisans versiyonunuza göre kullanabildiğiniz özellikleri görüyoruz. Var olan lisansımızın, storage snapshot yeteneği yok malesef. Eğer Veeam Enterprise Plus lisansınız varsa, storage snapshot özelliğini kullanarak çok daha hızlı yedekleme yapabilmektesiniz.

Ve son sekmede, yedekleme yapılırken ya da yedekleme bittikten sonra, bazı scriptlerin çalıştırılması için ayarlar yapabilirsiniz. Benim yedekleme işimde, şimdilik böyle bir ihtiyacım yok. OK tuşu ile bu penceredeki tüm ayarları yapıp tamamlamış oluyoruz.

Tekrar aynı ekrana geri dönüyoruz. Bu ekranda retention policy olarak 7 değerini veriyorum. Yani en son 7 yedekleme noktası tutulacaktır. Kendi RPO standardınıza göre ve kapasite elverdiğince, istediğiniz değeri verebilirsiniz. Burada değerlendireceğiniz konu, ne kadarlık veri kaybını göze alabiliyorsunuz?

Next ile devam ediyoruz.

Örneğin bir database ya da exchange sunucu yedeği alıyorsanız, Enable application-aware processing seçeneğini işaretlemeniz gerekiyor. Benim sunucumda database yok, o yüzden bunu seçmeme gerek yok.

Next ile devam ediyoruz.

Her gün, akşam saat 22:00 de yedek almak için ayar yapacağım.

Eğer her gün değil de, sizin belirlediğiniz günlerde yedek alınmasını isterseniz, on these days seçeneği ile, istediğiniz günleri de ayarlayabilirsiniz. Bu mantıkla kullanırsak, haftanın 6 günü incremental yedekleme, kalan Pazar günü ise (yukarıdaki ayarlarda, synthetic full backup günü belirlemiştik) synthetic full backup almış olacak. Almış olacak diyorum ama yanılgı olmasın, o gün yaptığı iş yedek almak değil, daha önce alınmış olan yedekleri birleştirip tek dosya haline getirmek. Dolayısıyla, aşağıdaki ayarları, bu durumu açıklamak için örnek olarak gösterdim. Yani, aşağıdaki gibi kullanırsanız, Pazar günü yedek alınmamış oluyor 🙂 Bunu göz ardı etmeyin.

Ben everyday olarak ayarlarıma devam ediyorum. Bu durumda, Pazar günü öncelikle incremental yedek alacak, sonra synthetic yedek yapacak.

Ayrıca bu ekranda, eğer yedeklemede sıkıntı olursa ve fail olursa, her 10 dakikada bir, tekrar işi çalıştır ve sonuç aynı olursa, bunu 3 defa tekrarla gibi bir seçim yaptım.

Geçici kesintiler olmuş olabilir, dolayısıyla yedekleme yapılmadan geçilmemesi için, otomatik olarak yedeklemeyi tekrarlatma işlemidir bunlar.

Apply ile tüm ayarları bitiriyoruz.

Yedeklemeyi hemen başlatmak istiyorsak Run the job when i click finish seçeneğini işaretliyoruz. Eğer zamanlandığı tarih ve saatte çalışmasını istersek, bu kutucuğu işaretlemiyoruz.

Ben hemen başlamasını istediğim için işaretleyip, finish ile tüm yedekleme işimin tanımlarını bitiriyorum.

Yedekleme başladığında, backup penceresinde running durumda göreceğiz.

Yedekleme işine tıkladığımızda, işlem adımlarını ve bazı istatistiki bilgileri alt kısımda görebiliriz.

vCenter altından, yedek aldığımız sunucunun özet bilgilerine baktığımızda, yukarıda yaptığımız ayarlar gereği, yedeklendiği ve hangi yedekleme işine tabi olduğunu, bu attribute’lar altına eklenen parametrelerle görebiliyoruz.

Yaptığımız e-mail bildirim ayarları sonrasında da yedekleme her çalıştığında, aşağıdakine benzer e-mail bildirimlerini alacağız.

Bir sunucu yedeği oluşturma adımları basit olarak bu şekilde. Farklı özelliklerdeki sunucularda, farklı yedekleme stratejileri olabileceğini unutmayınız. Konuyla ilgili detaylı makaleleri, ilerleyen zamanlarda paylaşacağım.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen