Merhabalar,
Bu makalemde FreeNAS storage donanımımızı, TrueNAS ortamına nasıl upgrade edeceğimizi anlatacağım. Önceki TrueNAS kurulum makalemde, TrueNAS’ın ne olduğuyla ilgili birtakım bilgileri de aktarmıştım. Aşağıdaki linkle, ilgili makeleye ulaşabilirsiniz.
Daha önceki makelelerimde kurup yapılandırdığım ve test ortamlarımda kullandığım bir FreeNAS storage ortamım var. Upgrade işlemini, bu sistem üzerinde yapacağım. Aslında temelde FreeBSD linux upgrade gibi de düşünebilirsiniz. 🙂
Upgrade öncesi:
- Upgrade best pratice dökümanlarını incelemeyi unutmayın.
- Donanım uyumluluk matrislerini inceleyiniz.
- Olası problemlere karşı, elinizde en az 1 yedek bulundurduğunuzdan emin olun.
- Upgrade sonrası kontrolleri yaptığınızdan emin olun.
Artık işlemlere başlayabiliriz.
FreeNAS to TrueNAS Upgrade adımları
Kurulum ISO’su ile, bootable bir medya oluşturup, FreeNAS sunucumuzu bu medya ile boot ediyoruz. İlk açılış ekranında Enter tuşuna basarsak, kurulum adımlarına geçmiş oluyoruz.
İlk seçenek olan Install/upgrade seçeneği ile devam ediyoruz.
Kurulu olan FreeNAS işletim sistemi yazılımım, 20 GB boyutundaki da0 üzerinde bulunuyor. Dolayısıyla ilk diskimi seçerek devam ediyorum. Sizdeki yapıyı da dikkatlice düşünerek ilgili seçimi yapınız.
Upgrade işlemi yapmak istediğimiz için Upgrade Install seçeneği ile devam ediyoruz. Diğer seçenek, yeni ve sıfırdan temiz bir sistem kurmak için kullanılıyor. Tüm konfigürasyonunuz sıfırlanacaktır. Bu yüzden dikkat ediniz ve bu seçeneği yanlışlıkla seçmeyiniz…
Upgrade işlemi ile yeni bir boot ortamı yaratmak istediğim için, Install in new boot environment seçeneği ile devam ediyorum. Bu seçeneğin ne anlama geldiğine, konfigürasyon makalelerimde detaylıca değineceğim.
Gelen uyarı mesajlarını Yes ile geçebiliriz. Bu disk üzerindeki datanın, paylaşılamayacağına ve yükleme için bir disk önerildiğine dair uyarılardır bunlar.
Ve işlem başladı.
TrueNAS için, gerekli olması halinde database dosyalarının da migrate edileceğine dair uyarıyı görmekteyiz. Bu adımı da OK ile onaylıyoruz.
İşlemler bu kadar. Sistemi restart edebileceğimizi belirten mesajı da OK ile onaylıyoruz ve bu ekrandan da çıkış yapıyoruz.
İlk adıma geri dönmüş olacağız. 3 numaralı seçenek olan Reboot System seçeneği ile sistemi restart edebiliriz. Kurulum medyanızı çıkarmayı unutmayınız.
Açılış ekranında, hiçbir tuşa basmazsanız, zaten var olan sistemin ön yüklemesi başlayacaktır.
Eski versiyondan gelen bazı konfigürasyonların, disk yapılarının senkronizasyonu kısa bir süre devam edebilir. Sistemin tamamen hazır olmasını bekliyoruz. Bu esnada hata mesajları olup olmadığına dair de kontrolü sürdürüyoruz.
Diskler sync edilir ve sistem tamamen açıldığında, artık web arabiriminden bağlantı sağlayabiliriz. Giriş ekranımız, artık tamamen yeni arayüz ile kullanımda. Hatırlarsanız FreeNAS’ta eski ve daha sade, ayrıca benim de kullanmayı daha fazla tercih ettiğim bir arayüz ile de konfigürasyon yapabiliyorduk. Bu yapıda, artık tamamen yeni arabirim karşımızda olacak.
Sisteme login olduğumuzda, dashboard sekmesinde, eski yapımıza ait olan tüm bilgileri görebiliyoruz.
Sağ üst köşede bazı alert mesajları var, bunları kontrol edelim. ZFS Pool için upgrade seçeneklerinin olduğunu görüyoruz.
O zaman storage pool içindeki disk yapılarımızı da upgrade edelim.
TrueNAS Storage Pool upgrade
Soldaki sekmelerden Storage > Pools seçenekleri ile, var olan disk yapılarımızı kontrol edelim. Ben bu örnekte VMDISK02 pool’umun yanında görülen, aşağı ok tuşuna basarak settings bölümünün açılmasını sağlıyorum. Açılan seçeneklerden Upgrade Pool seçiyoruz.
Upgrade işleminin tek yönlü ve geri alınamaz olduğuna dair uyarıyı görmekteyiz. Uyumluluk matrisini kontrol etmeniz bundan dolayı önemli. Bu adımı da CONTINUE ile devam ediyoruz.
Upgrade başarılı mesajını gördüğümüzde bu pencereyi kapatabiliriz.
Var olan tüm Disk Pool’lar için, bu işlemi tekrarlayınız.
Sonrasında sistemi reboot ediyoruz ve diğer erişilebilirlik kontrollerimizi yapıyoruz.
FreeNAS to TrueNAS upgrade işlemimiz bu kadar. Yeniden hatırlatmakta fayda görüyorum, upgrade işlemlerine başlamadan önce, özellikle uyumluluk kontrollerini ve yedek almayı unutmayınız.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen