Merhabalar,
Bir süre önce başladığımız, mini bir PC donanımı olan Raspberry Pi4 üzerindeki uygulamalarımıza devam ediyoruz. Raspberry Pi4 giriş makaleme, aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
Bu makalemde ise, Raspberry Pi4 üzerine Ubuntu Server işletim sisteminin nasıl kurulacağından bahsedeceğim. Ubuntu işletim sistemiyle birlikte, bu küçük fakat bir o kadar da marifetli donanımı, NAS, Firewall, sanallaştırma host vb birçok uygulamayı yapmak üzere kullanmaya da başlayacağız.
Şimdi hızlıca başlıyoruz.
Raspberry Pi4 üzerine bir işletim sistemi yüklemek için, birkaç yöntem bulunmakta. Yukarıda linkini verdiğim makalede, Raspberry Pi Imager yazılımı ile bir işletim sisteminin nasıl yüklenebileceğiyle ilgili bilgiler aktarmıştım. Bu makalede ise başka bir yöntemle işletim sistemini yükleyeceğim.
Ubuntu web sayfasında, Raspberry Pi modelleri için yayınlanmış olan Ubuntu versiyonları bulunmakta. Download sayfasından, en son versiyonu download ediyoruz.
https://ubuntu.com/download/raspberry-pi
Pi4 için 64 bit versiyonunu seçtim. İsterseniz 32 bit de seçebilirsiniz. Download işlemi bittiğinde, ubuntu-20.10-preinstalled-server-arm64+raspi.img isimli bir dosyamız oluyor. Bu dosyaya çift tıkladığınızda, eğer bilgisayarınızda Raspberry Pi Imager programı yüklü ise direkt olarak o programla açılacaktır.
Winrar benzeri bir sıkıştırma yazılımıyla bu dosyayı açarsanız, içerisinde img uzantılı bir dosya olduğunu görebilirsiniz. Burada yapacağımız işlem, img kalıp dosyasını MicroSD karta yazdırmak.
Raspberry Pi4 Imager ile açtığımızda, Operating system kısmında herhangi bir işletim sistemi seçmenize gerek yok, otomatik olarak gelmekte.
SD Card bölümünden, PC’nize takılı olan MicroSD kartınızı seçebilirsiniz. 16 GB boyutundaki MicroSD kartımı seçiyorum. Başka harddiskler de pc’nize takılıysa bu aşamada çok dikkat etmenizi öneriyorum. Yanlışlıkla o disklerden birini seçip, tamamen silme riskiniz var. 🙂
Sonrasında yapacağımız işlem, WRITE seçeneğine tıklamak olacak.
Kartın silineceğine dair uyarıyı da YES seçeneği ile devam ediyoruz.
Bundan sonra ise, yazma işleminin bitmesini bekliyoruz.
İşlem bittiğinde, kartımızı çıkartıp CONTINUE seçeneği ile devam ediyoruz.
MicroSD kartımızı, Raspberry donanımına takıyoruz ve enerji kablosunu takarak çalıştırıyoruz.
NOT:
Cihazınızı kablosuz ağ kullanacak şekilde yapılandırmak isterseniz, makalenin ilerleyen adımlarındaki “Raspberry Pi4 Ubuntu Server Wireless konfigürasyonu” bölümünü inceleyiniz.
Eğer bu şekilde yükleme yapmak istemezseniz, bir yöntem daha var. Aynı ilk makaledeki gibi Raspberry Pi Imager programında Operating system bölümüne tıklayıp…
Ubuntu seçeneği ile devam edip, desktop ya da sadece minimal versiyon olan server versiyonunu seçerek de download edilip MicroSD karta yüklenmesini sağlayabilirdiniz.
Normal şartlarda, ethernet kablosuyla cihazınızı bağlarsanız, otomatik IP alacak şekilde yapılandırıldığı için network bağlantısı otomatik olarak sağlanacaktır. Fakat siz bu cihazı kablosuz ağınıza bağlamak ve ethernet kablosu kullanmak istemezseniz birtakım ek işlemler yapmanız gerekiyor.
Raspberry Pi4 Ubuntu Server Wireless konfigürasyonu
MicroUSB kartınızı bilgisayarınıza takın. System-boot etiketli bir USB donanım olarak göreceksiniz.
Bu drive içine girip, network-config dosyasını düzenleyerek, kablosuz ağ ismini ve parolasını tanımlamamız gerekiyor. Bu dosyayı bir metin düzenleyici program ile açıyoruz. Dosyada 2 bölüm bulunuyor. İlki ve default olarak açık olanı ethernet bağlantısı, diğeri ise default olarak # işaretleri ile kapatılmış olan wifis bölümüdür.
Bu dosyada, aşağıdaki satırların başındaki # işaretini kaldırıyoruz ve kendi kablosuz ağımız için gerekli bilgileri tanımlayarak, dosyayı kaydedip çıkış yapıyoruz.
NOT:
Parolamızı ve kablosuz ağ ismini, tırnak işareti içinde tanımlamamız gerekiyor.
wifis:
wlan0:
dhcp4: true
optional: true
access-points:
“isleyen.int”:
password: “Parola123*”
Böylece şunu demiş olduk : isleyen.int kablosuz ağına, Parola123* parolasını kullanarak otomatik IP alacak şekilde bağlan…
Bütün işlemler bu kadar. Şimdi MicroUSB kartınızı, tekrar Raspberry cihazınıza takıp çalıştırabilirsiniz. Kablosuz ağınıza otomatik bağlanacaktır.
Sisteminiz açıldığında default username ve password aşağıdaki gibi olacaktır.
Default username: ubuntu
Default password: ubuntu
İlk login işleminde, sizden bu kullanıcı parolasının değiştirilmesi istenecektir. Yeni parolanızı yazarak Ubuntu Server kullanımına başlayabilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen