Raspberry Pi4 Cockpit Web Panel Kurulumu

Merhabalar,

Raspberry ile ilgili makale serimize, bir süre önce başlamıştık. Bu küçük ama oldukça işlevsel cihazımız üzerine, çeşitli linux işletim sistemleri de kurmuştuk. Genel olarak, linux sistemler üzerinde yaptığımız işlemlerin çoğunu, bu donanım üzerine yüklediğimiz sistemlerle de yapabilmekteyiz. Bu amaçla, Raspberry üzerinde linux yükleyecek arkadaşlarımızla, web arabirimden de bu cihazın yönetilebilmesi için, cockpit yönetim aracının nasıl yükleneceğini inceleyeceğiz. Aslında bu makaleyi daha önce linux sistemler için yayınlamıştım. Yazımın sonunda ilgili linki inceleyebilirsiniz.

Burada kullanacağım sistem, CentOS 7 işletim sistemi olacaktır. Genel olarak desteklenen tüm linux versiyonlarında cockpit aracını yükleyebilirsiniz. Hatırlarsanız Raspberry üzerine Ubuntu linux kurulumu da yapmıştık. İsterseniz bu makaleyi Ubuntu üzerine de uygulayabilirsiniz.

Hazırsanız hızlıca başlayabiliriz.

Kurulum adımları

Raspberry CentOS 7 sistemimize, SSH üzerinden bağlanıyorum. Kurulumu minimal modda yapmıştım. Dolayısıyla zaten bir desktop ortamım yok. Aşağıdaki komutla, direkt olarak yüklemesine başlayabilirsiniz. Normalde cockpit aracı, epel repository ile gelmekte. Fakat burada, kendi repoları üzerinde de bulunduğu için epel yüklemeye gerek duymadım.

yum install cockpit -y

Eğer Raspberry Ubuntu üzerinde kurulum yapıyorsanız aşağıdaki komutu kullanmalısınız.

sudo apt-get install cockpit

Kurulum bittikten sonra cockpit servislerini başlatıyoruz ve restart sonrası da servislerin otomatik çalışması için gerekli komutu uyguluyoruz.

systemctl start cockpit
systemctl enable cockpit.socket

Default CentOS kurulumunda firewall çalışır durumdadır. Dolayısıyla ya firewall kapatılır ya da cockpit için firewall üzerinde kalıcı bir kural yazılır. Genelde firewall kapatarak devam ediyorum ama bir süre önce firewall yönetimiyle ilgili de detaylı makaleler yayınlamıştım. Onların, biraz da tekrarı olması açısından firewall kapatmayacağım ve sadece üzerinde bu servise izin verecek bir kural yazacağım.

firewall-cmd –add-service=cockpit –permanent
firewall-cmd –reload

Firewall kurallarını yeniden yükledikten sonra, web browser’da Raspberry IP adresi ve sonuna 9090 portu tanımlayarak bağlanabiliriz.

Artık bu web arayüzünden, Raspberry linux sisteminizi yönetebilirsiniz.

Cockpit kurulumu ve detaylı kullanımını anlattığım makaleme de aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bloğumda, Redhat-CentOS-Ubuntu ve Oracle linux kurulumları mevcuttur. Ayrıca Raspberry üzerinde, bu işletim sistemlerinin nasıl kurulabileceği hakkındaki makaleleri de bulabilirsiniz.

Buradaki bilgilerle, Raspberry mini bilgisayarınız üzerinde, kolayca cockpit web panel kurulumlarını yapabilirsiniz.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen