HUAWEI Server Smart Provisioning vSphere ESXi 7.x kurulumu

Merhabalar,

Bir süre önce, yeterli Türkçe kaynağı olmadığını düşünerek Huawei sunucularla ilgili bir seriye başlamıştım. Yine devam niteliğinde olacak bu makalemde ise, Huawei sunucular üzerine vSphere ESXi 7.x kurulumunun nasıl yapılabileceği hakkında bilgiler aktaracağım.

vSphere ESXi 7.x versiyonunu kurabilmek için, daha önce yayınladığım aşağıdaki dökümanı incelemenizi tavsiye ediyorum. Çünkü ESXi 7.x kurulum seçeneği, ancak smart provisioning upgrade yapıldıktan sonra aktif hale geliyor.

Esasen bu işlem sadece Huawei sunuculara özel bir durum değil. Hangi marka sunucuyu kullanıyorsanız kullanın, smart arayüzlerden vsphere ESXi kurarken bu seçeneği göremiyorsanız, ya sunucu donanımı için ESXi 7 desteği yoktur ya da smart arabirim upgrade işlemi yapmanız gereklidir. Benim bu makalede kullandığım donanımın desteği var, fakat smart provisioning altında kurulum seçeneği görülmediği için, ancak upgrade işleminden sonra aktif olarak görebiliyordu.

Bir donanım üzerine ESXi kurarken, üreticinin o donanıma uygun ISO dosyasından kurulum yapmanız, driver konusunda problem yaşamamanızı sağlayacaktır. Eğer o donanıma uygun ISO dosyası yayınlanmamışsa, bu tip smart arabirimlerden kurulumu başlatmanız gerektiğini de eklemek istiyorum son olarak.

Şimdi işlemlerimize başlayalım.

Burada anlatacağım adımlar, Huawei sunucular üzerinde uygulanan adımlar olacaktır. Fakat genel olarak tüm markaların smart arabirimleri benzer özellikler taşıyor.

Öncelikle sunucumuzu smart provisioning ile başlayacak şekilde boot ediyoruz. Smart Provisioning arabirimine ulaştığımızda Start seçeneği ile işlemlerimize başlıyoruz.

Sonraki seçeneklerde ise Deploy OS seçeneği ile devam ediyoruz.

OS Installation mode olarak Recommended Mode seçebiliriz. OS ve versiyon seçimini ise aşağıdaki gibi yapıyoruz. Gördüğünüz gibi eğer smart provisioning upgrade yapmamış olsaydık ESXi 7.x seçeneği aktif olmayacaktı.

Next ile devam ediyoruz.

Kurulumun hangi disklere yapılacağını seçiyoruz. Burada sadece local diskler görünmekte. Next ile devam ediyoruz.

Sonraki adımda  ise administrator password ve lisans numaramızın girileceği seçenekler geliyor. Burada sadece password belirliyorum ve Next ile devam ediyorum.

Lisans numarası girmediğimiz için bu şekilde bir uyarı alabiliriz, OK ile geçebiliriz.

3. parti yüklemelerin desteklenmediğine dair uyarı görebilirsiniz. Bu adımı da Next ile devam ediyoruz.

Kısa bir özet penceresi göreceğiz ve bu adımı da Next ile devam ediyoruz.

Şimdiki adımda ise, VMware vSphere ESXi kurulum medyası bizden istenecek. Herhangi bir generic ESXi 7.x medyasını kullanabiliriz. Kurulum sırasında ilgili driver’lar, bu generic ISO ile kurulum adımlarında entegre edilecek. Bu adımda ya virtual cd/dvd rom içine ISO dosyasını mount edebilirsiniz ya da bir cd/dvd üzerine ISO dosyanızı yazarak, sunucunun fiziksel cd/dvd-rom’u içine yerleştirebilirsiniz.

İşletim sistemi kurulumu başlamak üzere…

Sistem otomatik restart olur ve otomatikleştirilmiş, katılımsız kurulum başlar. Kurulum bitene kadar birşey yapmamıza gerek yok, sadece kurulumun tamamlanmasını bekleyeceğiz.

Ortamınızda DHCP kullanmıyorsanız ya da sistemleriniz otomatik IP adresi almadığı durumlarda bu şekilde bir uyarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu adımı enter tuşuna basarak geçebilirsiniz. IP adresini konsol üzerinden manual tanımlayacağız.

Script kurulum başlamış oldu. İlk adımda partition yapısı oluşturuluyor.

Tüm kurulum işlemi otomatik olarak tamamlandı. Bundan sonra ise, konsol arabirimden sunucunuzu yapılandırabilirsiniz. Bununla ilgili bloğumda bulunan ve aşağıda linkini verdiğim makalemi de kullanabilirsiniz.

Smart arabirimler ile ESXi kurulum adımları bunlardan ibaret.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen