Merhabalar,
Huawei sunucularla ilgili serimizin bu bölümünde, Smart Provisioning upgrade işlemlerinin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler aktaracağım. Peki Smart Provisioning nedir?
Smart Provisioning Nedir?
Smart Provisioning, yeni bir işletim sistemini kurmak istediğinizde, bu sisteme ait driver’ları import edip uyumluluğu sağlamak için kullanılan, akıllı bir deployment arayüzüdür diyebiliriz. Sadece işletim sistemi deploy ederken değil, RAID konfigürasyonu, firmware upgrade, herhangi bir driver update işlemi vs işlemler için de kullanılan bir arabirimdir. Yani kısaca, RAID yapılandırması ve ürün yazılımı güncellemeleri gibi işlevler sağlar. Çeşitli markalarda, değişik isimlendirmeleri bulunuyor. Genelde SmartStart olarak da bilinmektedir.
Mimarisi aşağıdaki gibidir.
Bazen bu gömülü arabirimi de upgrade etmeniz gerekebiliyor. Bunun en temel nedeni ise, kurmak istediğiniz işletim sisteminin, kurulum seçenekleri arasında desteklenir ve görünür olmamasıdır. Benim örneğimde, sunucum Smart Provisioning v127 versiyonundaydı. Fakat bu versiyonda, vSphere 7.0 kurmak istediğimde bu işletim sistemi, kurulum seçeneklerinde gelmiyordu. Bu yüzden Smart Provisioning upgrade ihtiyacı oluştu.
Bu makalede, ilk bölümde başladığımız 2288H v5 model sunucular için bu işlemleri gerçekleştireceğiz. Fakat daha önce de söylediğim gibi, genel olarak Huawei tüm sunucu ailesinde aynı yöntemlerin olması yüksek ihtimaldir. Diğer sunucuları henüz kullanma fırsatım olmadı. Support ekibinden destek almanızda fayda olabilir.
Smart Provisioning medyasını aşağıdaki linkten download edebiliyorsunuz. Sizin sunucunuza uygun medyayı da, ilgili sayfadan sağlayabilirsiniz.
Bu makaleyi yayınladığım tarih itibarıyla Smart Provisioning v132, en yeni versiyon olarak görünmektedir. Bu medyayı download ediyorum.
Zip dosyasının içinde bulunan iso uzantılı dosyayı, kendi kullandığım PC üzerine açıyorum. iBMC remote bağlantısıyla web browser üzerinden remote management arayüzüne giriyorum.
Üst taraftaki menülerden Remote Console seçiyoruz.
Burada ilk seçenek olan Java Integrated Remote Console (Private) seçeneği ile bir java uygulamasını download ediyoruz ve bu uygulamayı çalıştırıyoruz.
Karşımıza aşağıdaki gibi, uzak bağlantı console arayüzü gelecek.
Daha sonra sunucumuzu, eğer açıksa restart etmemiz, açık değilse de power on duruma almamız gerekiyor. Sonrasında Virtual CD/DVD seçip Image file seçeneği ile, kendi PC’min üzerine açtığım iso dosyasını seçerek connect’e tıklıyorum. Bu işlem, benim makinemdeki herhangi bir iso dosyasının, uzaktan bu makineye mount edilmesini sağlayacak. Dolayısıyla sunucuyu boot için bootable bir dvd ya da usb oluşturmadan, uzaktan bu işlemi yapabilir olacağız.
Sunucu açılırken F11 seçeneğine tıklıyoruz ve boot manager’a bağlanıyoruz.
Boot manager seçenekleri geldiğinde ise, uzaktan virtual cd-rom’a bağladığım iso dosyasından sunucuyu başlatmak için Virtual DVD-ROM seçeneği ile devam ediyoruz.
Sunucum, bağladığım bu iso ile Smart Provisioning arayüzünden açılıyor.
Açılış işlemi tamamlandığında aşağıdaki gibi bir ekran karşılıyor sizi. Sol üst tarafta yazan v132, benim sunucum üzerindeki versiyon değil, bu iso ile mount olan versiyon.
Start seçeneği ile başlıyoruz.
Sonraki pencerede, Upgrade seçeneğine tıklıyoruz.
Upgrade seçeneklerinin sorulduğu ekranda ise Smart Provisioning seçerek Next ile devam ediyoruz.
Esasen burada 2 yöntem vardı:
- İlki, sunucuyu üzerinde var olan Smart provisioning ile açıp, download ettiğimiz iso dosyasını DVD ya da virtual dvd üzerinden bağlayıp, yukarıdaki adımda medya olarak devam etmek.
- İkincisi ise, yeni versiyon iso medyası ile boot edip, bu medya üzerinden eski versiyonun yükseltmesini yapmak.
Biz ikinci yöntemi gerçekleştirmiş oluyoruz.
Bakınız sonraki ekranda, üzerinde Current Version olarak belirtilen versiyonu, şu an mount edilmiş olan 132 yeni versiyona yükseltme yapacak.
Upgrade mode olarak Auto seçili kalsın ve Next ile devam edelim.
Upgrade işlemi başladı.
İşlem başarılı bittiğinde, sistem otomatik olarak yeniden başlatılacaktır.
Smart Provisioning için tüm upgrade işlemleri bu kadar. Sonraki makalede vSphere 7 kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacağım. Bu yaptığımız işlemin etkisinden bir ekran görüntüsünü aşağıdaki gibi paylaşayım. Upgrade öncesinde VMware vSphere 7.* seçeneği olmadığı için kurulum yapılamıyordu.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen