Merhabalar,
Bu makalemde, Huawei sunucular üzerinde firmware upgrade işlemlerinin nasıl yapılabileceğini aktarmak istiyorum. Danışmanlığını yaptığım, büyük bir sanallaştırma altyapısı projesinde kullanılan Huawei sunucularla ilgili notlarımı aktarmak istediğim bir seri hazırlıyorum. Bu makaleyle başlayacağım seri ile, Huawei sunucularda birtakım firmware güncelleme işlemlerinin nasıl yapılacağı, Smart provisioning upgrade işlemi, herhangi bir HBA kartının firmware upgrade işlemleri gibi konular hakkında bilgiler aktaracağım. Bunu yapmamın nedeni ise, bu markanın rekabetçi ürünleri olması ve piyasada diğer markalara göre daha az bilindiği için, Türkçe kaynakların neredeyse hiç olmaması… Karşılaştığım sorunlarla birlikte derlediğim notlarımın, bu markayı kullananlar için destekleyici olacağını umuyorum.
Yeni bir sunucu alındığında ilk yapılacak iş, tüm firmware güncellemelerini yapmaktır. Çünkü bu işlemler her zaman yapılan işler değildir. Dolayısıyla en başında bu güncellemeleri yapmakta fayda var. Sunucu her ne kadar yeni de olsa, yurtdışında üreticinin bandından çıkışı, deposunda bekleyişi, sonra yurda gelmesi vs derken uzun bir zaman geçer ve bu arada yeni firmware’ler yayınlanmış olabilir.
Huawei sunucularda, diğer markaların sunucularında olduğu gibi, bir servis ISO medyası ile komple güncelleme yapılamıyor malesef ki. Dolayısıyla bu ürünleri altyapısında konumlandıran firmalarda, uzmanlar iş yapış sıralaması konusunda biraz zorluk çekebilir. Komple upgrade medyası ile yapılmadığı için, tüm güncellemeler belli bir sırayla yapılmalı.
Şimdi hızlıca teknik adımları incelemeye başlayalım…
Kullanılan sunucu, Huawei 2288H V5 model sunucu. Fakat model bağımlı olmadan, aşağıda aktaracağım upgrade işlemlerinin tümünü, diğer modellerde de uygulayabileceğinizi düşünüyorum. Çünkü Huawei, komple bir upgrade medyası ile bu işlemleri yapmadığı için, tüm sunucu ailelerinde aynı sistemi kullanması yüksek bir olasılık. Elbette ki support’tan bunu teyit etmenizi öneriyorum.
Sunucuya iBMC adı verilen bir remote bağlantı noktasından bağlanıyoruz. Diğer markalarda olan iLO, iDRAC, IMM bağlantı isimlerine karşılık gelen bu remote bağlantı ismi, Huawei için iBMC’dir. Dolayısıyla BIOS’tan remote bağlantı IP adresi verdiğinizi varsayarak bu işlemleri anlatıyorum.
iBMC’den sunucuya bağlandığımızda, aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılıyor. Burada, sunucuya ait tüm bilgileri görebilmektesiniz. En alttaki kısa yollar ile, hızlı bir şekilde basit işlemleri yapabilmektesiniz.
En altta bulunan Upgrade seçeneği ile upgrade işlemlerini yapabileceğimiz arabirimlere geçiş yapıyoruz.
Aynı arayüze, üstteki menülerden System>Firmware upgrade ile de ulaşabiliyoruz. Bizim upgrade edeceğimiz bileşenler aşağıdaki gibi olacaktır. Upgrade işlemlerini ise aşağıdaki sıraya göre yapmamız gerekiyor:
- iBMC
- BIOS
- CPLD
Support adresinde, ücretsiz olarak şirket hesabınızı oluşturduğunuzda, tüm yazılım ve bileşenlerine erişebilir durumda olacaksınız. Sunucu modelinize göre aşağıdaki bileşenleri öncelikle download etmeniz gerekiyor.
Burada bahsedilen sunucu için download linki aşağıdaki gibidir:
https://support.huawei.com/enterprise/en/intelligent-servers/2288h-v5-pid-21872244/software
Örnek ekran aşağıdaki gibidir:
iBMC firmware Upgrade işlemi
İlgili firmware’leri download ettiysek, yukarıda belirtilen sırada upgrade işlemine başlayalım. Firmware upgrade kısmında bulunan Upgrade seçeneğine tıklıyoruz.
Upgrade öncesi, hangi versiyonda olduğumuza dair ekran görüntüsü aşağıdaki gibi olacak.
Burada öncelikle iBMC upgrade edileceği için, bu firmware’i seçip devam ediyorum.
Yes seçeneğini ile devam ediyoruz.
iBMC upgrade işlemi, başarıyla bitti.
Upgrade sonrası ekran görüntüsü ise aşağıdaki gibi oldu.
Burada birşeye dikkat etmemiz gerekiyor. Primary ve Backup Partition olmak üzere 2 bileşen var. iBMC upgrade başarısız olursa Image switchover ile geri dönülebiliyor normalde. Başarılı upgrade sonrası, Backup partition’ın da upgrade edilmesi gerekiyor. Dolayısıyla iBMC upgrade işlemini aynı yukarıdaki şekilde bir sefer daha yapıyoruz. Yani üst üste 2 sefer iBMC upgrade işlemini yapmamız gerekiyor.
Sonrasında durum, aşağıdaki gibi olmalıdır. Hem Primary hem de Backup partition, üst versiyona yükselmiş oldu.
BIOS firmware Upgrade İşlemi
Firmware Upgrade kısmından Upgrade seçeneğine tıklayarak, bu sefer BIOS firmware dosyamızı seçiyoruz.
Yes seçeneği ile devam ediyoruz.
BIOS upgrade işlemi de başarılı bitmiş oldu.
CPLD Upgrade işlemi
Firmware Upgrade kısmında, Upgrade seçeneğine tıklıyoruz.
Yes seçeneği ile devam ediyoruz.
CPLD upgrade işlemi de başarılı şekilde bitti.
ÖNEMLİ NOT:
BIOS ve CPLD upgrade işlemlerinin etkin olabilmesi için;
- BIOS upgrade, sunucu restart olduktan sonra etkin olmaktadır.
- CPLD upgrade etkin olması için ise, sunucunun power off yapılıp tamamen kapatılması ve sonra yine power on yapılması gerekmektedir.
Dolayısıyla tüm bu upgrade işlemleri sonrası sunucumu tamamen power off duruma getiriyorum ve tekrar power on yaptığımda, tüm güncellemeleri etkinleştiriliyor.
Sunucu açıldığında, yeniden iBMC remote bağlantısı ile bağlandığımızda, tüm bileşenlerin üst versiyona upgrade olduğunu görebiliyoruz.
Tüm firmware upgrade işlemleri bu kadar. Bundan sonra sunucunuzu, istediğiniz işletim sistemiyle kurabilirsiniz. Bununla ilgili makaleyi de bu seri içinde bulabileceksiniz ilerleyen günlerde.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen