Web Server Kurulumu ve Web Sitesi Yayınlama

Merhabalar,

Bu makalede Windows Server 2012 R2 sunucu üzerinde, web server rolünün nasıl yükleneceğini ve bir web sitesini yayınlamak için gerekli adımların neler olduğunu açıklayacağım. Bu adımlar genel olarak 2008-2012-2016 ve 2019 windows sunucuların hepsinde aynıdır. Web sunucumuz üzerinden sitemizi yayınlamak için, öncelikle web server rolünü kuracağız. Aslında IIS kurulumu yapmış olacağız.

Bunun için isleyen.local adında bir domain ortamı hazırladım. Özellikle .local uzantılı bir domainden konuyu anlatmak istedim. Çünkü web sunucuyu dış dünyaya, .com ya da .net gibi uzantılarla açtığımız için ve aynı zamanda iç network’e de yayın yapacağı için, DNS üzerindeki işlemlerin de ne olduğunu görebileceğiz.

İşleme başlamadan önce WEBSRV adında bir sunucu kurarak domain’e aldım. Siz de ayırt edici bir isim vererek işleme başlayabilirsiniz. Kurduğum basit sunucum aşağıdaki özelliklerde.

Server Manager arayüzünü açıyoruz ve Add Roles and Features seçeneği ile devam ediyoruz.

Gelen ekranda Next ile devam ediyoruz.

Bu adımda Role-based or feature-based installation seçip, Next ile devam ediyoruz.

Bizim ortamımızda WEBSRV.isleyen.local adında tek bir sunucumuz olduğundan, bu sunucuyu seçerekNext ile ilerliyoruz.

Karşımıza gelen ekrandan, kuracak olduğumuz Web Server (IIS) rolünü seçiyoruz.

IIS rolünü kurmak istediğimizde, bu rolün kurulabilmesi için farklı özelliklerin ve bileşenlerin gerekli olduğunu gösteren bir ekran karşımızda beliriyor. Rol kurulumu için gerekli olan bu bileşenlerin de yüklenmesi için Add Features butonuna tıklıyoruz.

Bir sonraki ekranda, başka bir özelliğin de eklenebileceğini belirten ekranla karşılaşıyoruz. Biz bu ekranda bir özellik eklemeyeceğimiz için Next ile ilerleyebiliriz.

Bu ekranda da, kurulacak IIS versiyonu ile ilgili olarak bilgiler sunulmakta. Next ile devam ediyoruz.

IIS rolü üzerinde çok sayıda bileşen ve ayar mevcut ve bu ekrandan istenen özellikler de aktif edilebilir. Biz Next seçerek aşağıdaki default ayarlarla ilerliyoruz.

Restart the destination server automatically if requred seçimini yaparak rollerin kurulumu sonrası, yeniden başlatma gerekmesi durumunda bu işlemin otomatik olarak gerçekleşmesini sağlayarak devam ediyoruz ve install diyoruz.

Kurulumumuz başlamış oldu.

Kurulum işlemimiz tamamladı. Close seçerek kurulum adımlarımızı tamamlıyoruz.

Başlat menüsünde IIS yazdığımızda IIS manager arayüzüne erişebiliyoruz.

IIS Manager açıldığında Default Web Site oluşturulduğu görülmekte. Default’ta 80 portunu kullanır.

Browser’a http://localhost, http://ipadresi ya da http://sunucuismi şeklinde yazdığımızda aşağıdaki ekran geliyorsa IIS servisleri düzgün çalışıyor demektir.

Şimdi sırada IIS üzerinde web sitesi yayımlamak için yapılandırma aşaması var. Bir ya da birden fazla web sitesini IIS üzerinden yayınlamak mümkün. Bu aşamaya geçmeden önce bu işlemin nasıl yapılacağı konusunda biraz bilgi vermek iyi olacaktır. Bu işlemi yapacağımız metod Host Header.

Host Header : IIS üzerinde bir ip adresi için, birden fazla web sitesi yayınlamak istiyorsanız, host header kullanmanız gerekmektedir. Bunun temel sebebi, bu Web server IP adresi için gelen bir paket içerisinde Source IP , Destination IP , Source Port ve Destination Port bulunur ki hedef IP ile hedef port bellidir. (ip olarak web server’ ın ip adresi , port olarak ise varsayılan olarak 80 nolu port kullanılır.)

Sorun ise şudur, eğer siz bu web server üzerinde, birden fazla web sitesi oluşturursanız, böyle bir erişim isteğinin hangi web sitesi için geldiğini anlayamazsınız, bu nedenle insanlar ip üzerinden değil de URL ile yani web sitelerinin adresi ile size gelirler. Dolayısıyla, mantıken düşündüğünüzde, isim çözmemiz gerektiğini görebilirsiniz. Biz de IIS üzerinde her bir web sitesi için www.isleyen.net , www.yusufisleyen.com.tr gibi bir tanımlama yaparız ve bu isimlerin çözülmesini sağlarız. Yani DNS Zone oluştururuz.

Şimdi senaryomuz şu olsun: www.isleyen.net için IIS üzerinde konfigürasyon yapalım ve iç network’te bunu yayınlayalım. (NOT: Eğer bu web sitesini dışarıya açmak istersek DMZ bölgesinde konumlandırmak ve firewall üzerinde NAT kuralı yazarak dış dünyaya açmak, yerinde olacaktır.)

Öncelikle oluşturulacak siteler için dns üzerinde gerekli kayıtları açmamız gerekmekte. Şimdi bu kayıtları açıyoruz.

DNS konsolunu açıyoruz veForward Lookup Zone üzerine sağ tıklayarak New Zone seçiyoruz.

Açılan ekranda Next ile devam ediyoruz.

Biz yeni ve ayrı bir zone tanımlayacağımız için Primary Zone seçimi yaparak Next ile devam ediyoruz.

Bizim ortamımızda tek bir dns sunucumuz olduğu için To all DNS server running on domain controllers in this domain : isleyen.local seçiyoruz ve Next devam ediyoruz.

Oluşturulacak olan dns zone adını giriyoruz. IIS üzerinde isleyen.net isimli bir site yayınlayacağımız için zone bilgisi olarak isleyen.net giriyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Sadece güvenli update’lerin dinamik olarak yapılması için ilk seçeneği seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Finish ile işlemi bitiriyoruz.

Yeni zone tanımını yapmış olduk. Eğer birden fazla web sitesi yayınlanacaksa, yukarıdaki adımlar izlenerek her bir web sitesi için gerekli olan tanımlar, aynı adımlarla yapılmalıdır.

Öncelikle isleyen.net zonu üzerinde sağ tıklayarak New Host (A or AAAA) seçelim.

Biz www.isleyen.net adresine gelen istekleri yönlendireceğimiz için, isleyen.net DNS zone tanımları içerisinde www kaydı oluşturuyoruz. Name olarak www, IP adresi olarak ise 192.168.0.25 (WEB sunucu IP’si yazılır.) bilgisini girip Add Host butonuna tıklayalım.

Kayıt oluşturuldu.

Oluşan www kaydımız aşağıdaki gibi görünür.

Şimdi www.isleyen.net adresine ping atalım.

İşlem başarılı olduğundan, ping isteklerimize yanıt alabiliyoruz. Sorun yaşamanız durumunda ipconfig/ flushdns komutu ile DNS önbelleğini temizleyip ping işlemini tekrar deneyebilirsiniz. Yine problem çözülmezse DNS servislerini restart ederek sorunu aşabilirsiniz.

Ayrıca WEB sunucuda firewall açıksa, ping isteklerine yine cevap alamazsınız. Firewall kontrolü yapıp, açık durumdaysa kapatmanız ya da ilgili istekler için firewall üzerinde gerekli ayrıcalıkları tanımlamalısınız.

Şimdi gelelim IIS ayarlarını yapmaya. WEBSRV sunucumuza geçiyoruz.

IIS üzerinde Web Siteleri genelde c:\inetpub\wwwroot dizininde tutulur. Ben www.isleyen.net için tasarladığım basit giriş sayfasını bu klasöre kopyaladım.

Ve isleyen.net klasörü içinde de basit bir index.html sayfası bulunuyor.

Şimdi IIS üzerinde www.isleyen.net sitesini çalıştırmak için gerekli işlemlere başlayalım. İlk olarak yeni bir site oluşturmak için IIS üzerinde Sites kısmına sağ tıklayarak Add Website… seçiyoruz.

Site name: isleyen.net

Physical path olarak da c:\inetpub\wwwroot\isleyen.net yolunu gösterdik. (site bilgilerinin olduğu klasörümüz)

Son olarak da Host name olarak www.isleyen.net yazdık ve işlemi bitirdik.

Yeni web sitemiz oluşturuldu.

IIS üzerindeki tüm ayarlar da bu şekilde tamamlanmış oldu.

Şimdi web sitemizi, web browser üzerinde test ediyoruz ve işlerimizi şimdilik bitirmiş oluyoruz.

Web sitemiz çalışıyor. 🙂 🙂

Ben GORA filmini çok sevdiğim için, eğlence amaçlı küçük bir alıntı yapmak istedim.

Gördüğünüz gibi web sitesi yayınlamak aslında bu kadar kolay. Kendi evinizden bile, web sayfanızın yayınını bu şekilde yapabilirsiniz. Tabi ki bunun için de bazı şartlar var ki bunlar, 7×24 çalışacak bir sistem, elektrik kesintisine karşı ups-jeneratör gibi güç birimleri, internet kesintisine karşı yedek internet hattı, sabit IP, DNS servis sağlayıcıda girilecek kayıtlar ve yönlendirmeler, evimizdeki uydu ya da herhangi bir modem üzerinden port açma vs.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen