vSphere ESXi Sunucu Upgrade Yöntemleri 1: Offline Bundle zip dosyası ile upgrade

Merhabalar,

Daha önce yayınladığım makalelerde, ESXi kurulumları yapmıştık. İlgili makaleye buradan ulaşabilirsiniz. Bu makaledeki kurulum adımları, tüm versiyonlar için aynıdır. Dolayısıyla, özellikle versiyon numarası vermeye gerek duymayacağım.

Kurulum sonrası update/upgrade yöntemlerini de sıcağı sıcağına ele almanın iyi olacağını düşündüm. Bu makaleyle başlayarak, upgrade ya da update için kullanabileceğiniz birkaç yöntemi sırasıyla sizlerle paylaşacağım. Her çeşit mimaride, kendi ihtiyacınıza göre kullanabileceğiniz yöntemlerin ilkini açıklamaya başlayalım isterseniz.

Bu yöntemlerden ilki, offline bundle dediğimiz, zip uzantılı dosyayı indirerek komut satırından sistem upgrade’i yapmaktır. Bunun için vmware download sayfalarından, istediğiniz herhangi bir ESXi versiyonunun, zip uzantılı olan dosyasını indirerek işe başlayacağız.

Buna geçmeden önce kendi ortamımızdaki versiyon bilgilerini de kontrol edelim. ESXi sunucum vCenter sunucuya bağlı değil ve kendi halinde çalışan bir sunucu. Daha sonra aktaracağım yöntemlerde, vCenter altından Update Manager ile upgrade işlemlerinin nasıl yapılacağını da sizlerle paylaşacağım. Merak edenler bu yazı dizisini takip edebilirler.

Web Client ile ESXi sunucuma bağlanıyorum ve versiyon bilgilerini kontrol ediyorum. Kullandığım sunucu versiyonu ESXi 6.5 Update 2 – 8294253 build.

Şimdi vmware download sayfalarından son versiyon ESXi sunucunun zip uzantılı olan Offline Bundle dosyasını indirelim.

Daha sonrasında bu offline bundle dosyasını, ESXi sunucu üzerindeki herhangi bir vmfs volume üzerine kopyalayalım. Bunun için Filezilla, WinSCP gibi programlar kullanabilirsiniz. Ben WinSCP kullanacağım. Kopyalama işlemi için 22 numaralı SSH portundan bağlanmak gerekiyor. Eğer bu port kapalıysa Access Denied hatası alacaksınız. Bunun için ESXi host üzerinde SSH servisi başlamış olması gerekiyor. Bu servisi aşağıdaki gibi açalım.

Host > Manage > Services > TSM-SSH servisini start ediyoruz.

İsterseniz Policy altındaki seçeneklerden, SSH servisinin host restartıyla birlikte otomatik açılmasını da sağlayabilirsiniz. Ben her zaman Start and Stop manually seçeneğini kullanıyorum. Güvenlik gereği, sadece gereken durumlarda açıp kapatıyorum.

Bu işlemden sonra artık SCP programıyla ESXi sunucumuza bağlanabiliriz.

Offline Bundle dosyanızı sunucu üzerindeki bir datastore içerisine kopyalayın.

Sonra putty gibi bir SSH programıyla, komut satırına bağlanalım. Ben Mobaxterm programını kullanıyorum.

Az önce yukarıda grafik arabirimden yaptığımız versiyon kontrollerini, komut satırından da aşağıdaki gibi yapabilirsiniz.

vmware -vl

ESXi profile hakkında bilgi almak için ise aşağıdaki komutu kullanalım.

esxcli software profile get

Kullandığım versiyonun kontrol komutları bu şekilde yeterli olacaktır.

Şimdi artık upgrade işlemine başlayabiliriz.

Öncelikle ESXi sunucuyu, maintenance mode’a alınız. Komut satırından offline bundle dosyasını kopyaladığınız dizine giderek aşağıdaki komutu uygulayın.

esxcli software profile update -p ESXi-6.7.0-20190402001-standard -d /vmfs/volumes/datastore1/update-from-esxi6.7-6.7_update02.zip

Burada -p parametresinden sonra yazacağımız profile isminin ne anlama geldiğini belki anlayamayabilirsiniz. Yazının başında download sayfasında şuraya dikkat edin: build numarası

Peki bu build numarası, ESXi 6.7 sürümünün hangi profile ismine karşılık geliyor? Onu da aşağıdaki tablodan görebilirsiniz. Bu yüzden az önceki komut profilinde bunu belirttik.

ÖNEMLİ NOT:

Bir ESXi sunucu upgrade ya da update işleminde normalde iki tane komut kullanabiliriz. Bunlar; esxcli software profile update ve esxcli software profile install komutlarıdır. Her ikisi de temelde aynı işi yapar ve üst versiyon yüklemesi yapar. Aralarındaki fark;

  • esxcli software profile update komutu, tıpkı bir ISO dosyası indirmişiz ve o medyadaki versiyon-build numarasına upgrade ediyormuşuz gibi işlemi gerçekleştirir. Fakat ISO Installer ile upgrade ederken, pre-upgrade check yapılmasına karşılık esxcli da bu pre-upgrade check işlemi gerçekleştirilmez.
  • Offline Bundle ile ya da VMware-supplied depot ile upgrade yapacaksanız, sadece ve sadece esxcli software profile update komutu kullanılır.

Komut sonrasında hata almazsanız, upgrade işlemi başarılı şekilde bitmiş demektir. ESXi sunucumuzu restart edelim.

Web Client ile bağlandığımızda upgrade işleminin yapıldığını görüyoruz.

Komut satırından da kontrol etmek isterseniz, aşağıdaki komutları da kullanabilirsiniz. SSH servisini yine manual başlattıktan sonra tabi ki değil mi? 😉

vmware –vl

esxcli software profile get

Upgrade işlemlerinden ilkini bitirmiş olduk.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen