Merhabalar,
Vmware vSphere ESXi upgrade yöntemlerinden ikincisi ile sizlerleyiz. İlk yöntemi anlattığım makaleme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.
vSphere ESXi Sunucu Upgrade Yöntemleri 1: Offline Bundle zip dosyası ile upgrade
Bu makalede ise, komut satırından internet bağlantısı üzerinden upgrade işleminin nasıl yapılacağını tüm detaylarıyla ve problem çözümleriyle birlikte 🙂 anlatacağım. Muhtemelen büyük çoğunluğunuz burada görülen hataları alacaksınız. Uyguladığım çözüm adımıyla da kolaylıkla upgrade işlemini gerçekleştirebileceksiniz.
İşlemlere başlamadan önce kendi ortamımızdaki versiyon bilgilerini kontrol edelim. ESXi sunucum, vCenter sunucuya bağlı değil ve kendi halinde çalışan bir sunucu. Daha sonra aktaracağım yöntemlerde, vCenter altından Update Manager ile upgrade işlemlerinin nasıl yapılacağını da sizlerle paylaşacağım. Merak edenler bu yazı dizisini takip etmeye devam edebilirler.
Web Client ile ESXi sunucuma bağlanıyorum ve versiyon bilgilerini kontrol ediyorum. Kullandığım sunucu versiyonu ESXi 6.5 Update 2 – 8294253 build.
İşlemlerimizi SSH üzerinden bağlanarak, uzak bağlantıyla gerçekleştireceğimiz için öncelikle SSH servisini başlatıyoruz. Eğer siz direkt olarak ESXi sunucunun konsolu ile komut satırından çalışacaksanız bu işlemi yapmanıza gerek yok.
Host > Manage > Services > TSM-SSH servisini start ediyoruz.
İsterseniz Policy altındaki seçeneklerden, SSH servisinin, host restart’ıyla birlikte otomatik açılmasını da sağlayabilirsiniz. Ben her zaman Start and Stop manually seçeneğini kullanıyorum. Güvenlik gereği, sadece gereken durumlarda açıp kapatıyorum.
Ben SSH bağlantı programı olarak MobaXterm kullanıyorum ve size de tavsiye ederim. Aynı ekran altından birden fazla pencere açıp, tek bir komutu diğer tüm pencerelerde de uygulatabiliyorsunuz. Linux kullanıcılarının seveceği bir özellik bence bu. Çünkü birden fazla sunucu üzerinde aynı işlemleri tek tek yapmak yerine, her sunucuya farklı pencerelerden SSH bağlantısı açarak, tek bir komut ile tüm sunucularda bu komutun işletilmesini sağlayabiliyorsunuz.
Komut satırından ESXi sunucumuzun versiyon kontrollerini yapmak isterseniz aşağıdaki komutları kullanabilirsiniz.
vmware -vl
esxcli software profile get
Şimdi artık upgrade işlemine başlayabiliriz.
ESXi sunucunuzu maintenance mode’a alınız. Bunun için ya Web Client ya da aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Maintenance mode’dan çıkarmak için ise aynı komutun sonunda enter yerine exit kullanabilirsiniz.
Sunucunuz Maintenance Mode’a girdikten sonra, dışarı (internet’e) gidecek HTTP isteklerine, sunucu üzerindeki firewall’dan izin vermek için aşağıdaki ikinci komutu çalıştırın ve Firewall Rule Set Enable edin.
vim-cmd hostsvc/maintenance_mode_enter ( _exit > maintenance mode’dan çıkmak için)
esxcli network firewall ruleset set -e true -r httpClient
Firewall portumuzu açtıktan sonra, vmware sitesindeki depot içindeki Host Image Profile listesini görebilmek için esxcli komutunu kullanacağız. ESXi 6.7 son versiyona yükseltmeyi istediğimiz için komut sonuna 6.7 versiyonu belirtiyoruz. Komut aşağıda iki satır gibi görünüyor ama tek satırdır, buna dikkat edin.
esxcli software sources profile list -d https://hostupdate.vmware.com/software/VUM/PRODUCTION/main/vmw-depot-index.xml | grep -i ESXi-6.7
Komut çıktısı aşağıdaki gibi olacaktır. ESXi 6.7 versiyona ait tüm profiler listelenmektedir.
Listenin sonunda işaretlediğim versiyon, en güncel versiyon olarak görünmekte. Şimdi o versiyona update komutunu yazalım.
esxcli software profile update -d https://hostupdate.vmware.com/software/VUM/PRODUCTION/main/vmw-depot-index.xml -p ESXi-6.7.0-20190604001-standard
Bu komut devam ederken, arka planda nelerin yapıldığını görmek istersek, farklı bir pencerede ESXi sunucumuza yeni bir SSH bağlantısı açalım ve aşağıdaki komutla loglara göz atalım. Mesela son 30 satır loglarına bakmak için aşağıdaki gibi kullanabiliriz.
tail -f -n 30 /var/log/esxupdate.log
Birçoğunuzun komutun hatalı bittiğini görme ihtimaliniz olabilir. Aşağıdakilere benzer hatalar alabilirsiniz. ESXi default kurulumda bırakmışsanız yüksek ihtimalle buna benzer hata mesajlarını alacaksınızdır. 🙂
No space left on device
Failed to run localcli system visorfs ramdisk
Diskte yer kalmadığına dair hatalar görünmekte. Şimdi gerçekten diskte yerimiz mi kalmamış onu kontrol edelim.
vdf -h
Bu komut disk kullanımını gösterir. Uzun bir çıktısı vardır ve ben sadece son birkaç satırın ekran görüntüsünü veriyorum.
Gördüğünüz gibi aslında diskte yer sorunumuz yok.
Çözüm için Web Client ile ESXi sunucumuza bağlanalım.
Host > manage > System > Swap bölümüne ulaşalım.
Edit Settings seçelim ve Datastore bölümünü değiştirelim ve kaydedelim. Ben ESXi local diskini seçtim ve datastore1 olarak değiştirdim.
Bu işlemden sonra sunucunuzu restart etmenizi öneriyorum.
Restart işleminden sonra, yukarıdaki gibi firewall komutumuzu ve sonrasında upgrade komutunu da tekrar uygulayın.
esxcli software profile update -d https://hostupdate.vmware.com/software/VUM/PRODUCTION/main/vmw-depot-index.xml -p ESXi-6.7.0-20190604001-standard
Komut uygulanırken loglarımıza da bakalım.
tail -f -n 30 /var/log/esxupdate.log
loglarda sorun kalmadı ve başarılı bittiğini de görebiliyoruz.
Komut sonlandığında da işlemin başarıyla bittiğini görüyoruz. Problem çözüm adımlarımız da başarılı oldu.
Upgrade işlemi bittikten sonra Firewall üzerinde enable duruma getirdiğimiz http isteklerini tekrar disable edelim.
esxcli network firewall ruleset set -e false -r httpClient
Sonrasında ESXi sunucuyu restart edelim.
Sunucu açıldıktan sonra web client ile bağlanarak versiyonu kontrol edelim. Upgrade başarılı durumda.
Komut satırından da kontrol etmek isterseniz komutlarımız aşağıdaki gibi.
Son olarak ESXi sunucumuzu Maintenance Mode’dan çıkaralım.
Tüm işlemler bu kadar.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen