VMware vSphere Sanal makinelerde donanım upgrade ve downgrade nasıl yapılır?

Merhabalar,

Bu makalemde, VMware vSphere ESXi üzerinde kurduğunuz bir sanal makinenin hardware versiyon yükseltme ve düşürme işlemlerini konu edindim. Bildiğiniz gibi bir sanal makine, kurulum aşamasındaki adımlarda belirlediğimiz donanım versiyonuyla kurulmakta. Donanım versiyonu, bir sanal makinenin hangi özelliklerden faydalanacağını, her yeni ESXi versiyonunda desteği gelen özelliklerin hangilerini kullanabileceğiyle ilgilidir. Memory, CPU, disk, network kapasitesinin arttırılabileceği sınırlar, fiziksel bir cihaza erişim yetenekleri, yeni bir sanal donanım desteği gibi özellikler değerlendirme konusu olmaktadır.

Grafik arabirimden, düşük donanım versiyonuyla birlikte kurduğunuz bir sanal makinenin donanım versiyonunu yükseltebiliyorsunuz, fakat düşüremiyorsunuz. İşte bu makalede, grafik arabirimden yapılamayan bu işlemi açıklayacağım.

Grafik arabirimden yükseltebildiğimizi belirtmişken, isterseniz sırasıyla önce donanım yükseltme ve sonrasında da versiyon düşürme işlemini açıklayayım.

Hardware Upgrade

ESXi hostlarının versiyon yükseltme işlemlerinden sonra, sanal sunucu bazında da donanım yükseltme seçeneklerine kavuşuyoruz. Her yeni ESXi versiyonu, daha gelişmiş sanal sunucu donanımlarını kullanabilme anlamına da geliyor. Durum böyle olunca, host versiyon yükseltmeleri sonrasında bir de sanal sunucunu donanım yükseltme işlerini de yapmak gerekiyor.

Bir sanal makineyi kurduğumuzda, o makineyi seçip Summary tabına geçtiğimizde, bu makineye ait özet bilgileri görüyoruz. OS tipi, hardware versiyonu, VMware Tools yüklü olup olmadığı ve hangi ESXi sunucu üzerinde çalıştığına dair bilgiler görebilmekteyiz.

Sanal sunucumuza sağ tıklayıp Compatibility > Schedule VM compatibility Upgrade seçiyoruz.

Donanım yükseltme işleminin, bir sonraki restart’tan sonra yapılacağına dair uyarıyı Yes ile devam ediyoruz. Ayrıca bu işlemin geri döndürülemez olduğuna dair de uyarı yer almakta ve full yedekleme yapmanız önerilmekte.

Normalde bu işlemi yapıyorsanız, bütün ESX hostlarınızın yükseltme yaptığınız versiyonla uyumlu olması gerekiyor. Eğer cluster içinde upgrade edilmeyen host varsa, bu sanal sunucu o host üzerinde desteklenemez.

ESXi 6.7 Update 2 and later seçerek OK ile devam ediyoruz.

Ve tüm işlemler bu kadar. Sanal sunucu donanım upgrade işleminin tamamlanması için sunucuyu restart ediyoruz.

Aşağıda da gördüğünüz gibi sanal sunucu donanım versiyonu upgrade edilmiş oldu.

Hardware Downgrade

Örnek olarak, az önce yükseltme işlemini yaptığımız test adındaki sunucumuzun donanım versiyonunu downgrade edeceğiz. Şu an sahip olduğu versiyon ESX 6.7 Update 2 and later (VM version 15), yani hardware version 15.

İşlemlere başlamadan önce sanal sunucumuzu kapatalım.

Öncelikle bu sanal sunucuyu inventory’den sileceğiz. Aslında silme değil de Un-Register edeceğiz. Bunun için sunucuyu seçip sağ tıklayarak “Remove from Inventory” seçiyoruz.

Sonra storage tabına geçerek bu sanal makinenin kurulmuş olduğu datastore içindeki klasörüne giderek .vmx uzantılı dosyayı kendi PC’mize download ediyoruz.

Download ettiğimiz bu .vmx dosyasını bir metin editörü ile açıyoruz. Bulmamız gereken satır aşağıdaki satır olacak.

virtualHW.version = “xx”

versiyon 15’ten, versiyon 14’e düşürelim mesela. Bu satırı değiştirerek rakam yazılan yeri 14 yapıyoruz.

virtualHW.version = “15” >  virtualHW.version = “14”

Datastore üzerinde hala durmakta olan .vmx dosyasını yedeklemek üzere uzantısını değiştirelim. Yani aslında orjinal vmx dosyasını yedeklemiş de oluyoruz. Uzantısına .backup ekliyorum.

Daha sonra kendi makinemizde metin editörü ile hardware versiyonu değiştirilmiş olan vmx dosyasını, yeniden datastore’da bu sanal makinenin klasörüne upload ediyoruz.

Şimdi sırada, sanal makinenin yeniden inventory’e eklenmesi var. Upload ettiğiniz vmx dosyasını işaretleyerek “Register VM” seçeneğini seçiyoruz.

Inventory’de görünmesini istediğimiz ismi yazıyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Hangi ESXi sunucu üzerinde çalıştırmak istediğimizi belirliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Finish ile işlemi bitiriyoruz.

Gördüğünüz gibi donanım versiyonu tekrardan bir önceki versiyona döndürülmüş oldu.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen