Merhabalar,
Bu makalemde VMware vSAN kurulum ve konfigürasyonu hakkında bilgiler aktarmaya çalışacağım. Daha önceki makalemde VMware vSAN’ın ne olduğuna dair temel bilgileri paylaşmıştım. İlgili makaleyi de aşağıdaki linkten incelemenizi tavsiye ediyorum.
Bu makalede ise tamamen teknik çalışmalar yapacağız. Kuruluma geçmeden önce, vSAN için bazı gereksinimlerden bahsetmek iyi olacaktır.
Virtual SAN için Donanım Gereksinimleri
Storage Donanım Gereksinimleri
Virtual SAN yapılandırmanızdaki tüm kapasite aygıtları, sürücüler ve ürün yazılımı sürümleri sertifikalı olmalıdır ve VMware Uyumluluk Kılavuzu’nun Virtual SAN bölümünde listelenmelidir.
vSAN Host’lar için Donanım Gereksinimleri
Memory Gereksinimi
vSAN için bellek gereksinimleri, ESXi hipervizörünün yönetmesi gereken disk grubu ve cihaz sayısına bağlıdır. Her ESXi sunucu, maksimum disk grubu sayısını (5) ve disk grubu başına maksimum kapasite aygıtını (7) barındırmak için en az 32 GB belleğe sahip olmalıdır.
Flash Boot Devices
Yükleme sırasında, ESXi installer, önyükleme aygıtında bir coredump bölümü oluşturur. Coredump bölümünün varsayılan boyutu, çoğu kurulum gereksinimini karşılar.
- ESXi sunucuda 512 GB veya daha az bellek varsa, bu ESXi sunucuyu bir USB, SD veya SATADOM cihazından boot edebilirsiniz. Bir vSAN host’u bir USB aygıtından veya SD karttan boot etmek isterseniz, boot aygıtının boyutu en az 4 GB olmalıdır.
- ESXi sunucuda 512 GB’dan daha yüksek bellek varsa:
- ESXi sunucuyu bir SATADOM veya en az 16 GB’lık bir diskten boot edebilirsiniz. vSAN host’u bir SATADOM aygıtından boot ederseniz, single-level cell (SLC) aygıtı kullanmanız gerekir. Boot aygıtının boyutu en az 16 GB olmalıdır.
Not:
vSAN 6.5 ve üstü versiyon, vSAN cluster içindeki ESXi sunucularda mevcut bir coredump bölümünü yeniden boyutlandırmanızı sağlar, böylece USB / SD aygıtlarından boot edebilirsiniz. Daha fazla bilgi için http://kb.vmware.com/kb/2147881 adresindeki VMware makalesine bakınız.
Virtual SAN için Cluster Gereksinimleri
ESXi sunucu cluster üzerinde, vSAN’ı etkinleştirme gereksinimlerinin karşıladığını doğrulayınız.
- vSAN yapılandırmanızdaki tüm kapasite aygıtları, sürücüler ve ürün yazılımı sürümleri sertifikalı olmalıdır ve VMware Uyumluluk Kılavuzu’nun Virtual SAN bölümünde listelenmelidir.
- vSAN cluster, bu cluster’a kapasite sağlayan en az 3 ESXi sunucu içermelidir. Üç ana bilgisayar kümesi için dikkat edilecek noktalar hakkında bilgi için, bkz. bu makale
- vSAN cluster’da bulunan bir ESXi sunucunun, başka bir cluster’a katılmaması gerekir.
Virtual SAN için Yazılım Gereksinimleri
Ortamınızdaki vSphere bileşenlerinin, vSAN kullanımı için gerekli olan minimum versiyonu karşıladığından emin olunuz.
vSAN özelliklerinin tamamını kullanmak için, vSAN cluster’larına katılan ESXi sunucuların versiyonu 6.7.1 veya üstü (6.7 versiyonu için anlatılmaktadır) olması gerekir. Önceki versiyonlardan vSAN yükseltmesi sırasında, geçerli disk biçimini koruyabilirsiniz, ancak yeni özelliklerin çoğunu kullanamazsınız. vSAN 6.7.1 ve üzeri yazılımlar tüm disk formatlarını destekler.
Virtual SAN için Network Gereksinimleri
ESXi sunucularınızdaki ağ altyapısının ve ağ yapılandırmasının, vSAN için minimum ağ gereksinimlerini karşıladığını kontrol ediniz.
Lisans gereksinimi
vSAN için geçerli bir lisansa sahip olmanız gereklidir. vSAN’ı production ortamlarında kullanmak için vSAN cluster’lara atadığınız özel bir lisans gerekir.
Cluster’a, standart bir vSAN lisansı veya gelişmiş işlevleri kapsayan bir lisans atayabilirsiniz. Gelişmiş özellikler arasında RAID 5/6 silme kodlaması (erasure coding) ile veri tekilleştirme (deduplication) ve sıkıştırma (compression) bulunur. IOPS sınırları, encryption ve genişletilmiş cluster için enterprise lisans gereklidir.
Lisans kapasitesi, cluster’daki toplam CPU sayısını karşılamalıdır.
Kurulum adımları:
1. Network konfigürasyonun yapılması:
İlk olarak, her bir ESXi sunucu üzerinde, vSAN aktif etmek ve dedike olarak kullanmak üzere, yeni bir vSwitch oluşturup, network konfigürasyonlarını yapmamız gerekiyor. Yeni bir vSwitch ile birlikte, bu vSwitch üzerinde bir vmkernel network oluşturacağız ve bu network üzerinde sadece vSAN aktif edeceğiz.
ESXi sunucu üzerine gidip Configure > Virtual switches > ADD NETWORKING seçeneğine tıklıyoruz.
Hem vmkernel hem de vSwitch oluşturmayı bu adımlar içinde tek seferde yapmış olacağız. İlk seçenek olan VMkernel Network Adapter seçeneğini şaretleyip Next ile devam ediyoruz.
Sonraki adımda, bu yeni vmkernel network adaptörünü, yeni bir vSwitch üzerinde oluşturmak için, en son seçenek olan New standart switch seçip, Next ile devam ediyoruz.
Bu oluşturduğumuz vSwitch üzerinde kullanmak üzere, ESXi sunucular üzerindeki ethernet kartlarını yeni oluşturduğumuz vSwitch’e atamamız gerekiyor.
Bunun için + tuşuna basıyoruz.
Açılan pencerede kaç tane ethernet kartı atayacaksak, ilgili kartları seçip OK tuşuyla devam ediyoruz. Ben 2 tane ethernet kartını vSAN kullanımı için sunucularıma takmıştım.
Tekrar aynı pencereye geri dönüyoruz ve 2 kartın da eklendiğini görüyoruz. Next ile devam edelim.
Bu vSwitch’i, sadece vSAN network amaçlı kullanacağımız için vSAN kutucuğunu işaretleyerek Next ile devam ediyoruz.
VMkernel adaptörümüze static bir IP tanımı yapıyoruz. İhtiyacınıza göre, Default Gateway tanımı da yapabilirsiniz. Bu ayarlar sonradan da değiştirilebilir. Next ile devam ediyoruz.
Son adımda yaptığımız ayarların bir özetini görüyoruz. Finish ile, yeni vSwitch tanımlama işimizi bitiriyoruz.
Son durumda, her bir ESXi sunucu üzerindeki network konfigürasyonları aşağıdaki gibi olacaktır.
2. vSAN Cluster kurulumu ve ayarlarının yapılması:
Cluster’ımız üzerinde artık vSAN aktif edebiliriz. Bunun için 2 yöntem var :
İlki, cluster üzerine sağ tıklayıp vSAN > configure seçebiliriz.
İkinci yöntem olarak da, cluster’ı işaretleyip Configure > vSAN-Services > Configure seçebiliriz.
Hangi seçeneği tercih ederseniz edin, aşağıdaki başlangıç adımına varacaksınız.
Kuracağınız yapıya göre çeşitli seçenekler mevcut. Bunları ihtiyaçlarınıza göre değerlendirebilirsiniz. Ben ilk seçenek olan Single Site Cluster ile devam ediyorum.
Buradaki seçenekleri inceleyelim.
Veri tekilleştirme ve sıkıştırma, fiziksel disklerinizde depolanan verileri azaltarak toplam sahip olma maliyetini artırır. Tekilleştirme ve sıkıştırma yalnızca tüm flash disk grupları için çalışır. Tekilleştirme ve sıkıştırma açıkken hybrid disk gruplarının oluşturulmasına izin verilmez.
vSAN Şifreleme, hem karma hem de tüm flash disk gruplarında çalışır.
Large scale cluster support : Varsayılan olarak, vSAN kümesi yalnızca 32 düğüme kadar büyüyebilir. Ancak Large scale cluster support işaretlendiğinde, vSAN kümesinin en fazla 64 düğüme kadar geniş bir ölçekte büyümesine izin verilir. Bu seçenek cluster yapılandırmasından önce değiştirilirse, hemen ESXi sunucu tarafında uygulanabilir. Ancak daha sonra değiştirilirse, bu değişikliği uygulamak için sunucunun yeniden başlatılması gerekir.
Sonraki adımda, hangi ESXi sunucu üzerinde, hangi diskleri vSAN olarak yapılandıracağımızı seçiyoruz. Her bir ESXi sunucu üzerinde, en az 1 tane cache disk seçmemiz gerekmekte. Ayrıca makalemin başında belirttiğim gereksinimler bölümünü de dikkate alınız bu aşamada. 1 diski Cache Tier, 1 tane diski de Capacity tier için seçtim. Next ile devam ediyoruz.
Sonraki adımda, hangi ESXi sunucuların fault domain olarak yapılandırılacağını görmekteyiz. Next ile devam ediyoruz.
Son adımda özet bilgilerimizi görmekteyiz. Finish ile işlemi tamamlayabiliriz.
İlgili sunucular üzerindeki konfigürasyonlar yapılmaya başlanır.
3. vSAN Cluster kurulum sonrası kontroller:
Kurulum ve konfigürasyon başarılı şekilde bittiğinde vSAN-Services seçeneği altında, servislerin sağlık durumunu görebiliriz.
Disk Management altında, ESXi sunucu üzerinde seçtiğimiz disklerin durumlarını görebiliriz.
Fault domains altında, hostlarımızı görebilir, gerektiğinde genişletilmiş cluster için konfigürasyonlarımızı yapabiliriz.
Monitor kısmına geçip, vSAN sekmesi altından da sistemi monitor edebiliriz.
Skyline health sekmesinde, sistemin tüm sağlık durumunu görebiliriz. Problemli durumları giderdiğinizde, RETEST seçeneği ile son durumunu görebilirsiniz.
Virtual Objects sekmesinde, hangi ESXi sunucu üzerinde, hangi yerleşimlerin yapıldığını görebilirsiniz.
Physical Disks sekmesinde, ESXi sunucular üzerinde kullanılan diskleri görebilirsiniz.
Resyncing objects sekmesinde, vSAN cluster içindeki disk senkronizasyon işleminin detaylarını görebilirsiniz. İsterseniz RESYNC THROTTLING ile her bir disk grubu için resync trafiğini ayarlayabilirsiniz.
Proactive Tests sekmesinde, VM oluşturma ve Network performans testlerini yapabilirsiniz.
Proaktif Test (eski adıyla “Multicast performans testi” olarak bilinir) “Ağ performans testi” , bir vSAN cluster’da ağ problemlerinin nedenleriyle ilgili ayrıntıları görmemizi sağlar.
Bu test, bağlantı sorunlarını tespit ve teşhis etmeye ve ESXi sunucular arasındaki ağ bant genişliğinin, vSAN gereksinimlerini desteklediğinden emin olmaya yardımcı olur.
Test, cluster altındaki ESXi sunucular arasında gerçekleştirilir. Sunucular arasındaki ağ bant genişliğini doğrular ve bant genişliği 850Mbps‘den düşükse, bir uyarı bildirir.
Ağ performans testi, vSAN depolaması için ağ bağlantısı sorunları olup olmadığını test etmek için kullanılır. Ayrıca, ESXi sunucular arasındaki ağ hızının, vSAN gereksinimini karşılamak için yeterli olup olmadığını kontrol eder. Test sırasında, bağlı tüm ESXi sunucular dairesel bir liste oluşturacak şekilde düzenlenir ve listedeki sunucu, önceki sunucudan aynı anda paketler alırken bir sonraki ESXi sunucuya doğru ağ paketleri gönderir. Testin tamamlanmasından sonra, gönderen sunucu ile alıcı sunucu arasındaki her bağlantının, gerçek ağ bant genişliği rapor edilir.
VMware vSAN, ESXi sunucular üzerinde minimum 1Gbps, tüm flash ortamları için ise 10Gbps NIC gerektirir. Buna dayanarak, test işlemi şunları gösterecektir:
- Kırmızı : Hız değeri 0 Mb/s
- Sarı : Hız değeri 850 Mb/s altındadır
- Yeşil : Hız değeri 850 Mb/s eşit ya da büyüktür
Capacity sekmesinde, vSAN kapasite değerlerini görebiliriz.
Performance sekmesinde, VM ya da Backend sunucuların, IOPS ve latency değerleriyle ilgili performans metrikleri görülebilir.
Data Migration Pre-check sekmesinde ise, herhangi bir ESXi sunucunun migration ya da maintenance mode’a alındığında, nasıl bir uyumluluk göstereceğine dair kontroller yapılabilir.
4. vSAN için lisans ataması:
Artık vSAN cluster için lisans atamasını yapabiliriz. İlk konfigürasyonda, Evaluation mod’da çalışmaktadır.
Öncelikle Licenses arayüzünde, vSAN lisansımızı tanımlayalım.
Daha sonra Cluster üzerine sağ tıklayıp, Assign License seçelim. Az önce tanımladığımız vSAN lisansımızı seçerek lisans atama işlemini bitirelim.
Diğer bir yol da şudur : Cluster’ı seçip, Configure > Configuration > Licensing adımlarıyla devam edip Assign License ile de lisans girişimizi yapabiliriz.
VMware vSAN kurulum ve konfigürasyon adımlarımız şimdilik bu kadar. İlerleyen zamanda, upgrade konusunda da makaleler hazırlayacağım.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen