VMware Virtual SAN (vSAN) nedir?

Merhabalar,

Bu makalemde, Hyper-Converged (HCI) yapıların en önemli yapı taşlarından olan Virtual SAN (vSAN) teknolojisi hakkında bilgiler aktarmak istiyorum. Madem “Hyper-Converged yapılar” gibi bir tanım kullandım, öncelikle bu yapıların ne olduğuna değinmek istiyorum.

Yine giriş seviyede, temel düzeyde bilgilendirme yapacağım ve ilerleyen makalelerde daha ileri seviye ayarlarını görerek kurulum ve konfigürasyonlarının nasıl olacağını inceleyeceğiz.

Hyper-Converged Infrastructure (HCI) Nedir?

Hyper-Converged Infrastructure (HCI), bir datacenter için gerekli olan compute, storage, management ve network gibi tüm altyapı ihtiyaçlarının, yazılım seviyesinde karşılandığı ve merkezi bir arabirim ile yönetiminin yapıldığı, tümleşik altyapı çözümleridir. Tümleşikten kastım, üzerinde sanallaştırma katmanı, storage katmanı ve yönetim katmanı olan bir kutu çözümüdür.

Kısacası, Rack tipi bir sunucu düşünün, üzeri full disk dolu olsun, ayrıca ekstra genişleme şaseleri de olabilir ve bunların da full dolu olduğunu düşünün. Böyle bir yapıyı tek bir gövdede toplamışsınız…

Aşağıdaki şekilde, HCI teknolojisinin temelde 3 katman üzerinde oturduğunu görebilirsiniz.

  • Compute Virtualization katmanı
  • Storage Virtualization katmanı
  • Management katmanı

Peki böyle bir çözümü neden kullanırız?

Daha kolay yönetilebilir operasyonlar

Klasik bir datacenter yapısını ele aldığımızda, compute ve storage bileşenlerinin ayrı donanımlar üzerinde olduğunu ve ayrı ekipler tarafından yönetildiğini görmekteyiz. Storage yöneticileri, storage düzeyinde işlerden sorumluyken, sanallaştırma yöneticileri ise bu altyapı ve üzerindeki kaynakların yönetimini yapmaktaydı. Dolayısıyla birbirinden ayrı olan ve ayrı ekiplerce yönetilen ortamlarda hızlı aksiyonlar alınamadığı için çeviklikten bahsetmek pek de  mümkün olmuyordu. Tek bir donanım üzerinde bu yapılar birleştirildiği için artık çok daha kolay bir yönetim sunmaktalar.

Maliyet avantajı

Storage altyapı ihtiyaçları, bir datacenter’daki en büyük maliyet kalemlerinden biridir. Kullanılan disklerin özelliklerine, sayılarına ve hızlarına göre de maliyetleri ciddi seviyelere çıkmakta. Ayrıca kapasite planlamasını da yaparken, minimum 5 yıllık bir öngörüde bulunmanız gerekmekte. Hyper-Converged yapıların yukarıdaki esnekliklerini düşündüğümüzde, oldukça pahalı olan klasik SAN altyapısına göre maliyet avantajı da ortaya çıkmış oluyor. Çünkü gerekli altyapı yatırımını en başta yapmak yerine, ihtiyacınız olduğunda disk ilaveleri yaparak, gerekli olduğunda kapasite arttırımını her an yapabilir durumdasınız.

Performans

Artık HCI teknolojisi, SAN teknolojisiyle yarışabilir durumda. Sıcak data’nın döneceği disk gruplarını yüksek hızlı disklerle, örneğin SSD’lerle oluşturursanız, performans anlamında belki de çok daha avantajlı bir yapıyı, çok daha uygun maliyetle sağlamış oluyorsunuz.

Kısaca Hyper-Converged yapıları özetledikten sonra, gelelim VMware vSAN teknolojisine…

VMware vSAN nedir?

VMware Virtual SAN (vSAN), VMware’in Hyper-Converged (HCI) altyapılar için geliştirdiği storage sanallaştırma yazılımıdır. VMware vSAN, ESXi hipervisor’ünün bir parçası olarak çalışan dağıtılmış bir yazılım katmanıdır. vSAN, bir ESXi Cluster altındaki tüm yerel veya doğrudan bağlı kapasite aygıtlarını toplar ve tek bir depolama havuzu oluştururarak vSAN kümesindeki tüm ESXi sunucular ile paylaşır.

VMware vSAN, HA, vMotion ve DRS gibi paylaşılan depolama alanı gerektiren VMware özelliklerini desteklerken, harici paylaşılan depolama ihtiyacını ortadan kaldırır ve yönetimsel işlemleri de basitleştirir.

Bir vCenter ortamınız varsa, vSAN’ı cluster düzeyinde aktif edebilirsiniz. Böylece o cluster altındaki ESXi sunucu disk kaynaklarıyla, paylaşımlı bir alan oluşturulur. vSAN aktif ettikten sonra vCenter bağımlılığınız kalmamaktadır. Ayrıca yapılan entegrasyon ile, vSphere Web Client gibi bilindik bir arayüzden de yönetimini sağlayabilirsiniz.

Cluster altında bulunan diskler, tek LUN olarak görünür duruma gelir. Artık LUN’ları yönetmek için fazla sayıdaki LUN’larla uğraşmanıza ya da klasik storage yönetim programlarına ihtiyacınız kalmamaktadır. Ayrıca storage monitoring işleminizi de çok daha kolay yapabilirsiniz.

VMware vSAN tamamen flash depolama ya da hibrid depolama olarak kurulabilir.

Öne Çıkan Özellikleri

Hypervisor bütünleşik olması

Virtual SAN, vSphere kernel üzerine kurulur, I/O yolunu optimize ederek CPU, memory ve diğer kaynaklar üzerinde minimum etki ile en yüksek performans seviyelerini hedefler.

Tamamen flash depolama ya da hibrid depolama mimarisi

VMware vSAN, bütünüyle flash tabanlı mimarilerle, kararlı ve yüksek performanslı olarak kullanılabileceği gibi, hibrid konfigürasyonlarla da fiyat/performans optimizasyonu sağlayarak da kullanılabilir.

Ölçeklenebilirlik

Hem kapasite hem de performans, cluster altına yeni bir sunucu eklenerek yeniden ölçeklenebilir (scale-out)

Var olan sunucular üzerine yeni diskler eklenerek de bağımsız olarak ölçeklendirilebilir (scale-up).

Minimum 2 Host, maksimum 64 Host’a kadar desteği bulunur.

vSphere ile tek bir yönetim arayüzü

VMware vSAN, klasik depolama arayüzleri üzerinde çalışma ihtiyacını ortadan kaldırır ve vSphere yönetim arayüzünü kullanır. Tek bir shared datastore ile birçok LUN yönetmeye gerek kalmamaktadır.

vMotion®, HA, Distributed Resource Scheduler™ (DRS) ve Fault Tolerance (FT) , VMware Site Recovery Manager™, VMware vRealize™ Automation™ ve vRealize Operations™ gibi VMware ürün ailesinin diğer bileşenleri ile entegre de çalışabilir.

VM bazlı ve kural tabanlı yönetim

VMware vSAN, her bir VM için uygulanan ayrı storage policy’ler ile storage kaynaklarını otomatik olarak dengeleyebilir. Böylece her bir sanal sunucunun, belirlenen miktarda depolama kaynağı ve ilgili servisi alması garantilenir.

Virtual SAN Stretched Cluster Mimarisi

Coğrafi olarak birbirinden ayrılmış iki ya da daha fazla datacenter arasında, esnek bir storage cluster ortamı oluşturur. Datalarınızı, site’ler arasında eş zamanlı olarak senkronize ederek, enterprise seviyede erişilebilirlik sağlar.

İleri seviye yönetim

vSAN Yönetim Paketini vRealize Operations’a eklediğinizde, Virtual SAN yönetimine yardımcı olacak, kapsamlı yönetimsel özellikler kazanılabilmektedir. Storage cluster’lar üzerinde global görünürlük, proaktif bildirimlerle sistemin sağlık durumunun izlenmesi, performans-kapasite izleme ve planlama, bu yönetimsel özellikler arasında sayılabilir.

I/O yüklerine cache desteği

Yüksek hızlı, örneğin SSD diskler ile, en çok ihtiyaç duyulan datalar ya da sıcak data dediğimiz okuma/yazma I/O trafiği için bir cache alanı oluşturulabilirsiniz. Böylece depolama alanındaki gecikmeleri de en aza indirmiş olursunuz.

Dahili hata toleransı

VMware vSAN, RAID yapısı ve write mirroring sayesinde ESXi sunucu, disk ya da network arızalarında veri kaybını engeller. Herhangi bir hatalı durum sonrasında, kendini otomatik onararak tekrar tutarlı hale gelir.

Lisanslama ve özelliklerin karşılaştırması

Aşağıdaki tablo, vSAN 6.7 için hazırlanmıştır.

vSAN 7 duyurusu yakın bir zamanda yapılmıştı. İlerleyen makalelerde, yeniliklere de göz atacağız. Ayrıca teknik kurulum ve konfigürasyonların da nasıl yapılacağına dair makalelerimi yine ilerleyen zamanda yayınlayacağım.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen