Merhabalar,
Bu kısa makalede, bir VMware vCenter Server Appliance VCSA 7.x sunucuya dosya kopyalamak istediğinizde, hata almamak için neler yapmanız gerektiğine dair birkaç işlemi aktarmak istiyorum. Bu işlemi VCSA 6.x sunucularınızda da yapabilirsiniz.
Linux ortamlara, dosya kopyalamak için en çok kullanılan programlardan biri de WinSCP programıdır. Kullanımı kolaydır ve sürükle bırak mantığıyla, istediğiniz dosyaları linux sunucularla çift yönlü olacak şekilde, komut bilmenize gerek olmadan kopyalamanızı sağlar. Aslında bu tip bağlantılar, genel olarak SCP (Secure Copy) bağlantısı olarak adlandırılır. Popüler bir program olması açısından, konu başlığını da ona yönelik seçtim.
Fakat vCenter sunucu mevzu bahis ise, bu noktada bağlantı problemleri yaşayabilirsiniz. Sistem yöneticisi iseniz, vCenter sunucunuza dosya kopyalama/dosya alma işleriniz kaçınılmazdır. Dolayısıyla böyle bir durumla karşılaştığınızda neler yapmanız gerektiğini konuşacağız.
Bir örnekle açıklamaya başlayalım. Aşağıda, bir WinSCP bağlantı penceresi görünmekte ve vCenter sunucuya SCP oturumu açılmaktadır.
Login tuşuna bastığınızda, bir süre aşağıdaki gibi beklemeye başlarsınız.
Sonrasında ise şu şekilde bir mesajla karşılaşırsınız.
Bu sorunu nasıl aşacağımıza bakalım.
Herhangi bir SSH programıyla vCenter sunucunuza oturum açın. Aşağıdaki şekilde bağlanmış olacağınızı göreceksiniz ve komut satırına ulaşıp, komutları uygulamanız için shell komutunu kullanmanız gerekecek.
Burada, komut satırına ulaşmadan önce, “Command>” olacak şekilde bağlantı kurulduğuna dikkat ediniz. Birazdan nedenini açıklayacağım…
Komutları uygulamaya geçmeden önce, yaptığımız işlemin ne gibi fark yarattığını da görebilmek için şu komutla root kullanıcısı için default shell tanımının ne olduğunu görelim…
Aşağıdaki komutu uygulayalım.
Gördüğünüz gibi VMware vCenter sunucularda, güvenlik gereği, root kullanıcısı için shell arabirimi applianceshell olarak tanımlıdır.
Problem demek doğru olmaz ama yapacağımız işlem dosya kopyalama olduğu için problem diye bahsettiğim durum, vCenter sunucuda root için default shell olarak bu çıktıdaki şekilde tanımlı olmasıdır. Bundan dolayı da SSH ile ilk bağlandığınızda “Command>” olacak şekilde komut satırında bulunuyorsunuz. Şimdi aşağıdaki komutu uygulayalım ve WinSCP bağlantı problemini çözelim. Bu komut, root kullanıcısı için default shell ayarlaması yapacak ve aşağıdaki gibi değiştirmiş olacak.
Tekrar default shell kontrolü yapalım. Yalnız şunu eklemek isterim ki bu komut satırında tekrar baktığınızda değişmemiş olarak göreceksiniz. Bunun için SSH bağlantınızı kapatıp tekrar açmanız gerek.
Bakınız SSH oturumunu restart sonrası, default shell’in değiştiğini gördük.
Bu komut sonrasında, WinSCP ile tekrar bağlanmayı deneyelim.
Bakınız bağlantı sağlanabiliyor ve root kullanıcısının home dizinindeyiz.
Burada yaptığımız işlem sonucu, göreceğiniz bir farklılıktan daha bahsetmek istiyorum.
Şimdi az önce SSH bağlantısı için kullandığımız komut satırını kapatıp, tekrar açarak yeni bir SSH bağlantısı kuralım.
Bakınız az önceki ilk SSH bağlantımızda, direkt olarak shell’e geçilmiyordu ve bunun için shell komutunu yazıyordunuz. Yukarıdaki komutu uyguladıktan sonra, artık direkt olarak shell arabirimine geçiyoruz.
Bağlantımız sağlandığına göre, istediğiniz kopyalamaları yapabilirsiniz. Peki işleriniz bittikten sonra tekrar default shell değiştirerek, dosya kopyalama vs işler için ilk ayarlara geri döndürmek isterseniz ne yapmanız gerek? Güvenlik gereği bunu tekrar kapatmak isteyebilirsiniz…
Bu durumda aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz. Böylece değişiklik yapmadan önceki ilk ayarlara geri dönmüş, default shell olarak appliancesh seçmiş ve WinSCP bağlantılarına da engel koymuş olacaksınız.
Tüm işlemlerimiz bu kadardır.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen