Merhabalar,
Yine bir upgrade makalesiyle sizlerleyim. Aslında yeni bir durum değil bizim için bu tip upgrade’ler. Daha önceki makalelerimi takip ettiyseniz, ESXi sunucuların upgrade’ine yönelik, 4 farklı metod paylaşmıştım. Bunlardan en çok kullanılan ve zahmetsiz olanı şüphesiz ki update manager ile olan yönetemdir.
vSphere 7.0 yeniliklerinden biri de, Update Manager yerine artık Lifecycle Manager kullanılmasıdır. Bu makalede, hem Lifecycle Manager kullanımını görmüş olacaksınız, hem de ilk 4 metoda ek olarak, bu yöntemle nasıl upgrade yapılacağını incelemiş olacaksınız. Kullanım mantığı açısından çok da benzer olduklarını görebileceksiniz.
İlk olarak vCenter sunucumu upgrade etmiştim. Şimdi ise ESXi sunucu upgrade’lerine başlayalım.
Shortcuts penceresinde Lifecycle Manager seçelim.
Tıpkı Update Manager’da olduğu gibi, upgrade işleminde kullanılacak yeni versiyon ISO dosyasını import etmemiz gerekiyor.
Bunun için Imported ISO’s sekmesine geçelim. Import ISO seçeneği ile, 7.0 versiyona sahip ISO dosyamızı seçip devam edelim.
ISO dosyasının import işlemi başlar.
İkinci adımda da repository’e ekleme işlemi yapılır.
Bu işlem bittiğinde Imported ISO’s altında yeni dosyamızı göreceğiz.
Şimdi sırada yeni bir Baseline oluşturmak var. Bunun için Baselines sekmesine geçiyoruz ve New>Baseline seçeneği ile devam ediyoruz.
Bu baseline için bir isim belirliyoruz ve content olarak “Upgrade” seçiyoruz. Next ile devam edebiliriz.
Bu baseline içinde hangi ISO versiyonunun kullanılacağını belirliyoruz. Az önce eklediğimiz yeni ISO dosyasını seçerek, Next ile devam ediyoruz.
Son olarak özet kısmını görüyoruz ve Finish ile işlemi bitirebiliriz.
Artık yeni oluşturduğumuz Baseline’ı bu listede görebilir durumdayız.
Şimdi ise, bu yeni baseline’ı cluster’a ya da herhangi bir ESXi sunucuya ataçlamamız gerekiyor. Ben cluster’a ataçlayacağım. Bunun için cluster’ı tıklıyoruz, sağ taraftaki sekmelerde Updates sekmesinden Baselines seçili durumdayken, ATTACH > Attach Baseline or Baseline Group seçeneği ile devam ediyoruz.
Açılan pencerede, yeni oluşturduğumuz vSphere 7.0 upgrade baseline’ı seçip Attach ile işlemi bitiriyoruz.
Sonrasında bu baseline’ı seçili hale getirip CHECK COMPLIANCE ile devam ediyoruz.
Doğal olarak cluster altındaki tüm ESXi sunucular 6.7 versiyonda olduğu için tüm hostlar için non-compliant görmekteyiz. Öncelikle Upgrade etmek istediğiniz ESXi sunucu maintenance moda alınmalıdır. Sonrasında yapacağımız işlem REMEDIATE seçeneği ile ESXi sunucu upgrade işlemine başlamak olacak.
Remediate seçildikten sonra ilk gelen pencerede lisans anlaşmasını kabul ediyoruz ve OK ile devam ediyoruz.
Upgrade etmek istediğiniz sunucuları tek tek ya da kaynağınız olması durumuna bağlı olarak, birden fazla seçim yaparak upgrade edebilirsiniz. Ben, ilk sunucumla başlıyorum. İlk sunucumu seçerek REMEDIATE seçeneği ile tüm upgrade işlemini bitirmiş olacağım. Çeşitli remediation ayarları da bulunmaktadır ama genellikle default seçimlerle problem yaşanmamaktadır. Kendi yapınıza göre belki buralarda da değişiklik yapılabilir.
Eğer upgrade edeceğiniz ESXi sunucuyu daha önce maintenance moda almadıysanız, bu işleme başladığınızda otomatik olarak maintenance moda alınacak ve üzerinde çalışan sanal sunucular, vmotion ile diğer ESXi sunucular üzerine taşınacaktır.
Remediation işlemi bittiğinde, ESXi sunucumuzun 7.0 versiyona upgrade olduğunu da görebiliriz.
Bu işlemi, diğer ESXi sunucularınız için tekrarlamanız durumunda, planlı bir şekilde cluster altındaki ESXi sunucularının versiyon upgrade’lerini gerçekleştirmiş olacaksınız.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen