Merhabalar,
CentOS’a alternatif sistem arayışında, Oracle Linux’a karar verenler için, EPEL repo tanımının nasıl yapılacağına dair, bu kısa bilgilendirmeyi de sizlerle paylaşmak istiyorum.
“Extra Packages for Enterprise Linux” (Kurumsal Linux için Ekstra Paketler) anlamına gelen EPEL, Fedora Özel İlgi Grubu tarafından sağlanan, kullanımı ücretsiz bir depodur. Bu depo, örneğin RHEL, CentOS, Oracle Linux ve Scientific Linux gibi Red Hat Linux tabanlı Linux dağıtımlarında kullanım içindir. EPEL deposu, çoğunlukla resmi işletim sistemi Base ve AppStream depolarında bulunmayan paketleri içerir.
EPEL projesi, hem yüksek kalitede hem de stabil uygulama paketleri sağlamaya çalışan bir projedir. Oracle Linux dokümantasyon sayfalarını okursanız, EPEL havuzunun yalnızca geliştirme amacıyla kullanılacak havuzlar kategorisinde olduğunu fark edeceksiniz. Ancak kişisel deneyimlerime göre EPEL gayet başarılı bir havuz ve hatalarla hiç karşılaşmadım.
Sistemdeki repository listesini görebilmek için aşağıdaki komutu kullanabiliriz.
dnf repolist
Şimdi bu repo’lar arasına, EPEL repository’i de ekleyelim. Aşağıdaki komutla, ol8-epel.repo adında bir repo oluşturalım. Alttaki satırları, bu dosya içine yazıp kaydedelim.
nano /etc/yum.repos.d/ol8-epel.repo
[ol8_EPEL]
name= Oracle Linux $releasever EPEL ($basearch)
baseurl=https://yum.oracle.com/repo/OracleLinux/OL8/developer/EPEL/$basearch/
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-oracle
gpgcheck=1
enabled=1
Yeni repo için, dnf cache de oluşturalım.
dnf makecache
Oracle Linux 8 üzerinde EPEL yüklenebildiğini aşağıdaki komutla kontrol edelim.
dnf repolist
Repomuz eklendi. Şimdi de bu deponun çalıştığını doğrulamak için EPEL deposunda bulunabilecek bir paketi yüklemeyi deneyebilirsiniz. Ben google-authenticator paketini yüklüyorum bu örnekte.
dnf install google-authenticator -y
Bakınız bu paketi, hangi depodan download ettiğini görebiliyoruz. EPEL deposundan download edilerek, sistem üzerinde kurulumu yapılacaktır.
Fakat bu depoyu oluşturmanın çok daha kolay bir yöntemi var. Yukarıdaki yöntem, genel olarak bir repo’nun nasıl oluşturulabileceğine dair bir örnekti aslında. Aynı RHEL/CentOS sistemlerde olduğu gibi, tek bir komutla, Oracle Linux için de EPEL deposunu yükleyebiliriz.
dnf install -y oracle-epel-release-el8
Böylece, RHEL ve CentOS sistemleri üzerinde, EPEL deposu kullanarak şu ana kadar yazdığım tüm makaleleri, Oracle Linux 8.x üzerinde de kullanabilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen