OpenFiler Storage Nedir? Mimarisi ve Kurulum adımları

Merhabalar,

Bu makalemde, açık kaynak kod storage sistemi olan OpenFiler tanımını yaparak, mimarisini detaylıca inceleyeceğim ve kurulumunun nasıl yapılacağını anlatacağım.

OpenFiler, linux tabanlı ve storage kullanımı için optimize edilmiş bir işletim sistemidir. NAS ve SAN depolama altyapısı oluşturmak için kullanılabilecek, kullanımı son derece basit ve sade bir Web arayüzünden yönetimi yapılabilen bir sistem.

Sanallaştırma teknolojilerini öğrenmeye çalışan ya da çeşitli test ortamları kurmak isteyen arkadaşlarımız, en çok storage ortamları olmamasından yakınırlar. Sanallaştırma ile ilgili çalışmalar yapıyorsanız, cluster ihtiyaçları için storage donanımına sahip olunması kaçınılmaz. Bu sistemler de maliyeti yüksek sistemler olduğu için temin edilmesi zor olabiliyor.

İşte böyle durumlarda yardımımıza açık kaynak kod ve ücretsiz olan sistemler koşuyor. Daha önce yine böyle bir çözüm olan FreeNAS storage incelemesi ve konfigürasyonunu, çok detaylı şekilde anlatmıştım. Aşağıdaki linkten, FreeNAS storage kurulum ve konfigürasyon adımlarına ulaşabilirsiniz.

FreeNAS Storage Kurulumu ve Konfigürasyonu

FreeNAS, bence çok başarılı bir sistem. Hatta bu sistemi, öğrencilerimden bazıları, gerçek ortamda kurdukları sunucular üzerine diskleri dizerek, ISCSI üzerinden kullanmaktalar ve oldukça da memnunlar. Dolayısıyla, ciddi oranda maliyetleri de düşürmüş durumdalar.

OpenFiler, aşağıdaki amaçlara yönelik olarak kullanılabilmekte.

Öne çıkan özellikleri de aşağıdaki gibi.

OpenFiler Mimarisi

Mimarisine baktığımızda, çalışma katmanlarını aşağıdaki gibi inceleyebiliriz. Bazı terimleri Türkçeye çevirdiğimizde anlam karmaşası yaşandığı için, bu tip kelime ve terimleri Türkçeye çevirmeden aktaracağım.

Operating System: Linux tabanlı, storage-optimized Openfiler işletim sistemidir.

Block Devices:

Herhangi bir disk ya da RAW Volume, block device olarak kullanılabilir. Bunlar direkt olarak Openfiler sunucuya takılmış diskler olabileceği gibi, bir uzak lokasyondaki Openfiler sunucu üzerindeki diskler de olabilir. SATA, SAS, SCSI ve FC diskler, desteklenen fiziksel block device’lardır.

Openfiler, Remote block device’larla da çalışabilmektedir. iSCSI, AOE ve FCOE ile bu kaynaklara bağlanabilir.

Software RAID & Remote Block Replication:

Openfiler, yazılımsal RAID yönetim katmanı aracılığıyla, RAID protokollerini kullanarak block device aggregation desteği de sunar. Senkron ve asenkron block-level replikasyon ile, felaket kurtarma çözümleri kolayca oluşturulabilir. Block-Level replikasyon, standart TCP / IP protokolü üzerinden gerçekleştirilir ve bu sayede yerel alan ve geniş alan ağları üzerinden veri aktarımı sağlanır.

  • Software RAID: Yazılımsal RAID yönetimi ile, block I/O performansını arttırmak ve daha fazla güvenilirlik ve kullanılabilirlik sağlamak için, fiziksel ve sanal blok cihazların bir araya getirilmesi sağlanır. RAID 0, RAID 1, RAID 5, RAID 6 and RAID 10 desteklenir.
  • Remote Block Replication: Felaket kurtarma çözümlerinin sağladığı fayda inkar edilemez. Hem maliyeti yüksek hem de hayata geçmesi zordur. Openfiler, bu zorluğu uzaktan blok replikasyon desteği ile aşmaktadır. Senkron ve asenkron kopyalama, standart bir TCP / IP ağ bağlantısı üzerinden gerçekleştirilebilir. Gigabit network’lerde performansı iyidir.

Dynamic Volume Aggregation:

Raw block storage; virtual block devices, RAID volume’leri ve replike volume’lerin tek bir havuzda toplanmasıyla bir depolama havuzu oluşturulur. Bu depolama havuzu, daha sonra ağ üzerinden dosya sistemi paylaşımları olarak tahsis edilecek şekilde bölümlenerek hizmete sunulabilir. Dynamic volume aggregation, ayrıca kapsamlı bir yedekleme stratejisinin parçası olarak kullanılabilecek storage bölümlerinin, point-in-time (anlık) kopyalarını oluşturma yeteneğini de sağlar.

Logical Volumes & PITC (Point in Time Copy) Volumes:

Openfiler, sistem yöneticisinin, DVA (Dynamic Volume Aggregation) bölümlerini, daha sonra desteklenen depolama ağı protokollerinin herhangi biri üzerinden hizmet olarak sunabilmesini sağlar. Bu bölümler, mantıksal bölüm olarak adlandırılır ve bunlar, dışa aktarılan veriler ile bu verilerin depolandığı fiziksel veya sanal blok aygıtı arasında ikinci bir yönlendirme düzeyi sağlar. Böylece dışa aktarılan kapasitenin yapısını etkilemeden alttaki fiziksel blok cihazlarının saydam şekilde manipülasyonuna izin verir.

Point in Time Copy bölümleri, mantıksal birimlerin anlık görüntülerinin, yani snapshot’ların tutulduğu bölümdür. Kaynak mantıksal birimindeki I/O kesintisiz bir şekilde devam edebilirken, PITC biriminde tutarlı bir yedekleme de gerçekleştirilmiş olur.

Mantıksal birimler, PITC biriminin oluşturulduğu zamandaki mantıksal birimin durumunu temsil eden bir veya daha fazla PITC biriminden oluşabilen yapıdır.

Filesystems:

Openfiler, birden fazla diskteki farklı dosya sistemlerini destekler. Sistem yöneticileri, mantıksal bir birim oluşturduktan sonra, belirli bir uygulamanın performans gereksinimlerini karşılayan bir dosya sistemini de bu birimler üzerinde oluşturabilirler.

Openfiler tarafından desteklenen iki ana dosya sistemi XFS ve ext3’tür. Her iki dosya sistemi de günlüklü (Journal) dosya sistemidir.

Peki günlüklü dosya sistemi ne anlama gelir?

Günlüklü bir dosya sistemi ile, veri güvenliği arttırılır ve düzenli dosya sistemi kontrollerine duyulan ihtiyaç azalır. Veriler diske yazılmadan önce bir günlüğe kaydedilir ve daha sonra diske yazılmaları için commit edilir. Bu sayede, sistemin çökmesi veya elektrik kesintisi durumunda veri tutarlılığı sağlanmış olur.

Openfiler tarafından desteklenen diğer dosya sistemleri ise ReiserFS v3 ve JFS’dir. Yakın bir zamanda da günlüklenmiş kümeleme dosya sistemi (journaled clustering filesystem)  olan GFS’yi destekleyecek. ext3 dosya sistemleri 8 TB’a kadar, XFS ise 64-bit mimaride 10 TB’a kadar ölçeklenebiliyor.

Mimariyi de inceledikten sonra artık kurulum adımlarına da geçebiliriz.

Kurulum Adımları

OpenFiler kurulumu için gerekli altyapı ihtiyaçları aşağıdaki gibidir.

Hazırsanız hemen başlıyoruz.

Kurulum adımları

Öncelikle en güncel kurulum medyasını, openfiler web sitesinden download ederek kurulum medyanızı oluşturun. Daha sonra da sunucunuzu bu medya ile boot edin.

Sunucuyu boot ettiğimizde karşımıza, kuruluma nasıl başlayacağımıza yönelik seçimler çıkacak. Enter ile devam edersek grafik modda kurulum işlemleri yapabiliriz. Enter ile devam ediyoruz.

İlk pencerede Dağıtım notlarını görebilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.

Klavye seçimini yapıyoruz ve Next ile devam ediyuoruz.

Diskteki tüm verinin silineceğine dair uyarıyı da onaylıyoruz.

Sistem kurulumunun yapılacağı diski seçiyoruz. Otomatik Parititioning seçimi yaptım. Eğer farklı ihtiyaçlarınız olacaksa manual şekilde de partition boyutlarını ayarlayabilirsiniz.

Bu disk üzerindeki tüm datanın silineceğine dair uyarıyı yine onaylıyoruz.

Sonraki pencerede ise network ayarlarını göreceğiz. Burada DCHP’den otomatik IP aldırdım. Hostname’i ise manual olarak burada tanımlayarak Next ile devam ediyoruz.

Eğer statik IP vermek isterseniz, Edit seçerek ilgili konfigürasyonları yapabilirsiniz.

Sonraki adımda Time Zone ayarlarını seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

Root hesabının şifresini belirleyerek Next ile devam ediyoruz.

Yükleme işlemine başlamak için Next ile devam ediyoruz.

Yükleme başladı ve oldukça kısa sürüyor.

Yükleme işlemi tamamlandıktan sonra reboot seçeneği ile sunucumuzu yeniden başlatıyoruz.

Sunucu açıldığında, aşağıdaki gibi bir ekran bizi karşılar.

Otomatik olarak aldığı ya da sizin statik olarak tanımladığınız IP adresini, web browser’a port numarasını da belirterek yazıyoruz ve web yönetim arayüzüne ulaşıyoruz. Default kullanıcı adı ve şifresi aşağıdaki gibidir.

Username : openfiler

Password : password

Oldukça sadece bir yönetim arayüzü bizi karşılar.

Memory ve dosya sistemine ait özet bilgiler, bu anasayfada görülebilmekte.

Böylece kurulum işlemlerini bitirmiş oluyoruz. Bir sonraki makalemiz, OpenFiler konfigürasyonuyla ilgili olacaktır.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen