Linux DHCP server kurulumu

Merhabalar,

Bu makalemde, linux üzerinde dhcp kurulumunun nasıl yapılacağı hakkında bilgiler aktaracağım. Dhcp’nin ne olduğuna dair bir bilgilendirme olmayacak ve sadece kurulumla konfigürasyon işlemlerine değineceğim.

Kurulum adımlarını, CentOS-RHEL-Oracle-Ubuntu ve Debian sunucular üzerindeki komut karşılıklarıyla birlikte aktaracağım. Değişen çok fazla birşey yok ve sadece yükleme komutları arasında fark var. Zaten linux biliyorsanız, tüm dağıtımları kullanmak çok da zor olmamaktadır. Çünkü çoğunlukla dosya düzenleme işleri yapıyoruz. 🙂

Hızlıca işlemlerimize başlayabiliriz.

1.   Adım : CentOS-RHEL ve Oracle Linux üzerinde DHCP kurulumu

Öncelikle dhcp sunucu paketlerinin yüklenmesi gerekiyor. Aşağıdaki komutla, CentOS-RedHat ve Oracle linux sunucu üzerinde dhcp server paketini kurabilirsiniz.

dnf install dhcp-server -y

Ubuntu veya Debian üzerinde kurulum için aşağıdaki komutu kullanınız.

sudo apt-get install isc-dhcp-server -y

Kurulum sonrasında, servisleri başlatmadan önce konfigürasyonlarımızı yapalım.

2.  Adım: DHCP sunucu konfigürasyonu

Kurulumdan sonra, devreye almadan önce, sunucu konfigürasyonlarını yapmamız gerekiyor. Benim ortamımda, aşağıdaki parametrelerle sunucumu yapılandırarak devreye alacağım.

Şimdi bu parametreleri ilgili konfigürasyon dosyamızda tanımlamamız gerekiyor. CentOS-RHEL-Oracle-Ubuntu ve Debian linux gibi dağıtımlarda, DHCP sunucusu yapılandırma dosyasını aşağıdaki gibi düzenliyoruz.

nano /etc/dhcp/dhcpd.conf

Bakınız bu liste normalde boş geliyor. /usr/share/doc/dhcp-server/dhcpd.conf.example dosyasını inceleyebileceğimize dair bir satır var. İşte bu dosyamızı, o örnek dosyasındaki formata göre yapılandırarak dolduracağız.

Şimdi bu belirtilen örnek dosyanın içeriğine bakalım…

cat /usr/share/doc/dhcp-server/dhcpd.conf.example

Şimdi ise, bu örnek dosyamıza göre, yukarıda belirlediğimiz parametrelerimizi yapılandıracağız. Tekrar orjinal dosyamızı açıyoruz ve aşağıdaki gibi kendi parametrelerimize göre dolduruyoruz.

nano /etc/dhcp/dhcpd.conf

Konfigürasyon dosyamızla da işimiz bu kadar. Dosyayı kaydedip çıkıyoruz.

Yapılandırma dosyasında, bu değişiklikleri yaptıktan sonra dhcpd hizmetini başlatıyoruz ve etkinleştiriyoruz.

systemctl start dhcpd
systemctl enable –now dhcpd

Güvenlik duvarınız çalışıyorsa, servis bağlantı noktasının erişilebilir olması için gerekli izni aşağıdaki komutla verebiliriz.

firewall-cmd –add-service=dhcp –permanent
firewall-cmd –reload

Ubuntu ve Debian için de aynı dosyayı, bu şekilde yapılandırabilirsiniz.

Artık sunucumuz hazır, şimdi test edebiliriz.

Herhangi bir test sunucusu hazırlayıp açalım. Ben burada, bir tane linux ve bir tane de Windows Server 2016 test makinesi kullanacağım.

Linux makinemi açıyorum ve IP adresini kontrol ediyorum. IP adresini başarılı şekilde almış.

Windows server 2016 makinemi açıyorum ve IP adresini kontrol ediyorum. Bu sunucum da IP adresini başarılı şekilde almış.

Peki, hangi adreslerin dağıtıldığını nasıl görebiliriz linux üzerinden?

Aşağıdaki komutla, CentOS, RHEL ve Oracle Linux sunucu üzerinden, hangi IP adreslerinin dağıtıldığını ve lease sürelerinin ne olduğunu görebiliriz.

cat /var/lib/dhcpd/dhcpd.leases

Ubuntu ve Debian dhcp sunucu üzerinde, hangi IP adreslerinin dağıtıldığını ise aşağıdaki komutla görebiliriz.

dhcp-lease-list

IP adreslerini nasıl rezerve edebiliriz?

Ağınızdaki bir sunucu, bilgisayar veya cihaz için bir IP adresini rezerve etmek istediğinizde, yine /etc/dhcp/dhcpd.conf dosyasında bazı düzenlemeler yapmamız gerekir.

nano /etc/dhcp/dhcpd.conf

Bu dosyanın sonuna ilgili sunucu, bilgisayar ya da cihazın MAC adresini ve hangi IP adresiyle rezerve edileceğini tanımlayın. Ben bu örnekte, filesrv.isleyen.net ve drive.isleyen.net için IP rezervasyonu yapıyorum.

Rezervasyon işlemlerimiz de bu kadar.

Gördüğünüz gibi linux dhcp sunucumuz sağlıklı şekilde çalışıyor ve otomatik IP adresleri dağıtılıyor. Linux sunucu üzerine dhcp kurulum işlemlerimiz, bu adımlardan ibarettir.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen