Merhabalar,
Bu makalemde, güvenlik ve sızma testleri eğitimleri kapsamında Kali Linux kurulumunu, ve sonraki makalelerimde ise Kali Linux üzerinde yapabileceklerimiz hakkında bilgiler aktarmayı hedefliyorum.
Kali Linux, sızma testleri için geliştirilmiş Debian tabanlı bir Linux dağıtımıdır. Üzerinde birçok yazılımı yerleşik olarak barındıran Kali Linux, Backtrack Linux işletim sisteminin devamı niteliğindedir. Ağ yöneticileri, Bilişim güvenliği uzmanları, yazılım geliştiricileri dahil birçok alanda çalışma yapan profesyoneller için oluşturulan bir test platformudur. Ayrıca Adli Bilişim çalışmalarında da vazgeçilmez bir işletim sistemidir. Kısacası hem kişisel kullanıma hem de profesyonel kullanıma olanak sağlayan, açık kaynak kodlu ve tamamen ücretsiz bir linux işletim sistemidir.
En güncel sürümüne https://www.kali.org/downloads/ adresinden ulaşabilirsiniz. Download linklerinden, vmware ve virtualbox sanallaştırma ortamları için hazır kurulmuş bir imaj olarak ya da ISO dosyası olarak indirilebilir. Ben bu makalede ISO dosyasından kurulumu anlatacağım.
Hazırsanız kuruluma başlayalım.
Kurulumu Vmware Workstation üzerinde yapacağım. İster fiziksel, ister sanal kurulum olsun, makinenin Power On edilmesinden sonraki kurulum adımları aynı olacaktır.
Bölüm 1 : Kali Linux sanal makinesinin oluşturulması
File Menüsünden New Virtual Machine seçerek yeni bir sanal makine oluşturacağız.
Typical seçeneğini işaretleyip Next ile devam ediyoruz.
Kurulum ISO dosyamızı Browse ile seçerek Next ile devam ediyoruz.
Debian tabanlı bir linux işletim sistemi olduğu için Version kısmında Debian seçip Next ile devam ediyoruz.
Sanal makine ismini ve nereye kurulacağını belirleyip Next ile devam ediyoruz.
Disk kapasitesini belirliyoruz. Çok yüksek değerler tanımlamaya gerek yoktur. Store virtual disk as a single file seçip Next ile devam ediyoruz.
Son adımda Customize Hardware seçiyoruz, hemen altındaki gösterdiğim pencerede RAM ve CPU değerlerini değiştiriyoruz. Ben gereksiz donanımları da silmeyi tercih ediyorum. (Örneğin ses kartı, printer vs.) Ok ile donanım özelleştirmeyi onaylayarak yine bu ekrana dönmüş oluyoruz ve Finish ile işlemi tamamlıyoruz.
Oluşturduğunuz sanal makinelere, Description bölümünde notlar ekleyebilirsiniz. Username, password ya da ne zaman oluşturulduğu gibi bilgileri ekleyebilirsiniz.
Eğer, hazır kurulmuş sanal imajı download edip başlatırsanız, Default username ve password aşağıdaki gibi olmaktadır. 🙂
Bölüm 2 : Kali Linux İşletim Sisteminin Kurulması
Makineyi başlattığımızda medyadan boot olur ve kurulum adımları karşımıza gelir. İlk ekranda Graphical Install seçip Enter tuşuna basarak kuruluma başlıyoruz.
İngilizce seçerek devam ediyoruz. Burada isterseniz Türkçe kurulum seçeneği de mevcut.
Country altında, Other – Asia seçeneğinden Turkey lokasyonuna ulaşabilirsiniz. Continue ile devam ediyoruz.
Local Settings olarak United States seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Klavye ayarları olarak da Turkish Q seçiyoruz ve devam ediyoruz.
Sanal makine için hostname belirliyoruz
Domain ortamı varsa domain ismini de giriyoruz. Active Directory üzerinde DNS kaydınızı da açmayı unutmayınız. 🙂
root password belirliyoruz. İşimiz güvenlikse, karmaşık bir password vermeyi ihmal etmiyoruz değil mi? 🙂
Guided – user entire disk seçerek devam ediyoruz. Tüm disk alanını kullandırmış oluyoruz. Burada tamamen tercihinize göre LVM yapısı da kullanabilirsiniz.
Kurulum yapılacak diski görüyoruz listede. Birden fazla diskimiz olsaydı, burada onları da görecek ve istediğimiz birine kurulumu yapacaktık. Continue ile devam ediyoruz.
İlk seçenek, çoğu yeni kullanıcı için uygun olacak seçenektir. Bundan dolayı linux sistemini ileri seviyede kullanır hale gelmeden ya da disk yapısının oluşturulması konusuna hakim olmadan, diğer seçeneklerle ilerlemenizi önermiyorum. All files in one partition seçeneği ile devam ediyoruz.
Disk bölümlemesi otomatik olarak yapılacaktır. Finish partitioning and write changes to disk seçerek, bu konfigürasyonun diske yazılmasını sağlayacağız. Continue ile devam ediyoruz.
Yaptığımız konfigürasyonun diske yazılması için Yes seçeneğini işaretleyip devam ediyoruz.
Kopyalama işlemleri başlamış oluyor.
DİKKAT : BURASI ÖNEMLİ…
Network Mirror adımında neyi seçeceğinizi bilemiyor olabilirsiniz, hemen açıklayayım. Network Mirror, kurulum medyasından yüklemesi yapılan paketlerin, daha yeni versiyonlarının yüklenmesi için, gerektiğinde ağ desteğinin sağlanması ve internet üzerinden alınmasını sağlar.
Bu adımda neyi seçerseniz seçin, Kali Linux sistemi, komut satırı ile kapkara bir ekranla başlayacaktır. 🙂 Ben No seçerek devam ediyorum ve gerektiğinde ağ desteğinin sağlanmasını istiyorum.
Eğer proxy kullanıyorsanız, burada gerekli tanımları yapabilirsiniz. Ben proxy kullanmadığım için bu bölümü boş geçiyorum.
Konfigürasyonlar yapılmaya başlanıyor.
Grub Boot Loader yüklemesi için Yes seçip devam ediyoruz.
Diskimizi seçiyoruz ve devam ediyoruz.
En son adımda da Continue ile devam ederek kurulum işlemlerini tamamlamış oluyoruz.
Bölüm 3 : Sistemin açılması ve güncellemelerin yapılması
Sistem açıldığında komut ekranında bizi karşılar. Peki grafik arabirimi yok mu? Varsa nasıl yükleyeceğiz?
Tabi ki grafik arabirim var. Fakat ondan önce sistemi full güncelleyip, upgrade işlemlerini yapalım. Bunun için komut satırında aşağıdaki komutu uygulayalım.
apt update && apt -y full-upgrade
Aşağıdaki gibi bir arabirim açılır. Wireshark konfigürasyonunu default değer olan No ile bırakıyorum. Bunun anlamı, “root dışındaki kullanıcılar packet capture etmesin” olmaktadır. Ben sadece root kullanıcısının capture yapmasını istediğim için No ile devam ettim.
Upgrade işlemi başladı.
Bazı servislerin, upgrade sırasında bize sorulmadan restart edilmesi için Yes seçeneğini seçiyoruz.
Upgrade işlemi biraz uzun sürecek. Bitmesini bekliyoruz.
İşlem bittikten sonra ise, sistemi reboot komutuyla yeniden başlatıyoruz.
Bölüm 4 : Upgrade kontrolü ve Grafik masaüstünün yüklenmesi
Upgrade işleminin başarılı olup olmadığını kontrol için, sisteme root ile login olup, aşağıdaki komutu uygulayalım. Gördüğümüz gibi 2019 versiyona yükseltme yapılmış durumda.
grep VERSION /etc/os-release
Sistem bilgilerini görmek içinse, uname -a komutunu uygulayalım.
Siz aksini belirtmediğiniz sürece, kali komut satırında açılacaktır. Aşağıdaki komutla, her başlangıçta grafik ekrana manuel geçiş yapabilirsiniz.
startx
Ve grafik ortama geçiş yaparsınız.
Ya da grafik ortamın full yüklemesini yaparak, alışkın olduğunuz desktop ortamıyla direkt çalışmaya başlayabilirsiniz. Kali, Gnome desktop ortamı desteklemektedir. Aşağıdaki komutla desktop ortamını kuralım.
apt install gnome gdm3
Gerekli paketler internetten download edilerek kurulumu yapılacaktır.
Yükleme bittiğinde, reboot komutuyla sistemi yeniden başlatalım.
Ve sistemimiz desktop ortamında açılmaya hazır.
Kali Linux ile yapılabilecek güvenlik testleri, aşağıda da görüldüğü gibi 14 ana başlık altında toplanabilir. İlerleyen zamanda, her bölüm için olmasa da, bu uygulamaları kullanarak farklı işlemlerin nasıl yapılacağını da sizlere aktarmaya çalışacağım.
Bölüm 5 : Vmware Tools yüklenmesi
Bir sanal makine kuruyorsanız, ilk yapmanız gereken şeylerden biri, vmware tools kurulumunu yapmaktır. Sanal makine performansına doğrudan etkisi vardır. Network driver, klavye-mouse ve display driver’lar yüklenerek daha performanslı bir ortamda çalışmanız mümkün olur.
Vmware Tools kurulumu için, VM menüsünden Install Vmware Tools seçiyoruz.
Eğer işletim sistemi kurulum iso’yu sanal makineden çıkartmadıysanız, aşağıdaki gibi bir soru göreceksiniz. Bunu Yes ile geçebiliriz ve vmware tools iso’sunun sistem tarafından mount edilmesini sağlarız.
Sanal makine cd-rom’una vmware-tools iso mount edilir. CD-ROM içine girdiğimizde, vmware-tools.tar.gz dosyasına sağ tıklayıp Extract to… seçeneği ile bir klasöre bu dosyanın açılmasını sağlıyoruz.
Home directory altında vmware adında bir klasör açarak bu klasöre extract edin. Daha sonra bu klasör içine girip bir komut satırı açın. Aşağıda, klasörün içine extract edilen dosyaları görüyoruz. Vmware-install.pl scriptini çalıştırmamız gerekiyor. Klasörün içinde sağ tıkladığımızda Open in Terminal seçerek bir komut satırı açalım.
./vmware-install.pl komutunu yazıyoruz.
Sorulan bütün soruları Enter tuşuyla default değerler ile geçebilirsiniz.
Kurulum bittiğinde grafik ortamın daha performanslı ve çözünürlüğün daha iyi olduğunu göreceksiniz.
Kali Linux kurulumumuz artık tamamen bitmiş oldu. İlerleyen makalelerimde Kali üzerinde uygulamalara da değineceğim.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen
Harika bir yazı olmuş hocam elinize sağlık