Merhabalar,
Bu makalemde, storage üzerinde oluşturduğunuz bir LUN üzerine, sanal makine kurulumunun nasıl yapılacağını aktaracağım. Daha önceki makalemde RDM kullanımıyla ilgili temel ve ileri seviye ayarlardan bahsetmiştim. Şimdi bu yapıyı hayata geçirelim.
3PAR üzerinde işletim sistemi için küçük bir LUN oluşturmuştum ve onun üzerine kurulum aşamalarını anlatacağım.
Storage üzerinde birkaç tane LUN oluşturdum. 40 GB LUN üzerine sanal sunucu kurulumu yapacağım bu makalede.
vCenter’da cluster üzerine sağ tıklayıp, Storage > Rescan Storage ile ESXi sunucularımın bu alanları görmesini sağlıyorum.
40 GB olan diski tanıdığını görüyoruz. Üzerine işletim sistemi kuracağımız alan burasıdır.
Şimdi de yeni bir sanal sunucu oluşturmaya başlayalım.
Ben burada Test Pool adından bir resource pool oluşturmuştum. Pool üzerinde sağ tıklayarak New Virtual Machine seçiyoruz. Siz kendi yapınıza göre belirleme yapınız.
İlk adımda neler yapabileceğimizin listesini görüyorsunuz. Biz yeni bir sanal makine oluşturacağımız için ilk seçenek olan Create a new virtual machine seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Sanal makinemizin ismini belirleyerek alttaki listeden, sanal makinenin nereye kurulacağını belirtiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Hangi kaynak üzerine kuracağımızı da bu adımda belirleyerek Next ile devam ediyoruz. Ben burada bir Test Pool oluşturmuştum ve o Pool altına kurulumu yapacağım.
Hangi datastore üzerine kuracağımızı seçerek Next ile devam ediyoruz. Herhangi boş bir datastore seçebilirsiniz şimdilik.
ESXi uyumluluk seviyesini de bu adımda seçerek Next ile devam ediyoruz.
İşletim sistemi tipini seçerek Next ile devam ediyoruz. Kuracağım sistemin Windows Server 2016 olacağını belirttim.
Customize Hardware adımını da şimdilik hiçbir şeyi değiştirmeden Next ile devam edelim.
Oluşturacağımız sanal makineye ait yaptığımız konfigürasyonun özetini son adımda görmekteyiz. Finish ile sanal makine oluşturma işlemini bitiriyoruz.
Buraya kadar yaptığımız adımlarla kuruluma başlarsak, sıradan bir sanal makine kurmuş olacağız. Ama biz storage üzerindeki bir alanı kullanarak direkt olarak oraya kurulum yapmak istiyoruz.
Bu durumda sanal makine ayarlarında neler yapacağımıza bakalım.
Öncelikle sanal makineyi Power-On yapmadan önce, özelliklerine girelim ve üzerindeki tanımlı diski silelim.
Delete files from datastore kutucuğunu işaretleyerek OK tuşuna basalım. Aslında bu adımda SCSI Controller 0 aygıtını da silmemiz gerekiyor ama öncelikle Hard disk silinmeden o Controller’ı silemiyoruz. Bundan dolayı kademeli yapacağız bu işlemi.
Sanal makineye sağ tıklayarak Edit Settings ile özelliklerine yeniden giriş yapalım. Bu aşamada ise SCSI Controller 0 aygıtını silelim ve OK ile yine pencereyi kapatalım. İsterseniz bu özellikler penceresini kapatmadan da aşağıdaki adımlara devam edebilirsiniz.
Pencereyi kapatmadan devam etmek isterseniz, alt kısımda bulunan New Device alanından, SCSI Controller seçerek yeni bir Controller ekleyelim.
Controller ekledikten sonra, yanındaki aşağı ok ile yeni eklediğimiz SCSI Controller özelliklerini de görelim. Burada SCSI Bus Sharing Physical, Controller tipini de VMware Paravirtual olarak belirliyoruz.
Controller ayarını da yaptıktan sonra yeniden alt taraftaki New Device kısmından, bu defa RDM disk seçimi yaparak Add tıklıyoruz.
Storage üzerinde tanımlamış olduğumuz alanları görebilir durumdayız. Ben burada 40 GB olarak belirlediğim alanı seçerek devam ediyorum. Seçimi yapıp OK tuşuna basıyoruz.
Ekledikten sonra aşağıdaki gibi göreceğiz.
New Hard disk yanındaki aşağı ok tuşuna basarak bu diskin özelliklerini açalım. Virtual Device Node kısmında, az önce yeni eklediğimiz fiziksel modda çalışan SCSI Controller seçilmiş olması gerekiyor.
Tüm işlemler bu kadar. OK ile özellikler penceresini kapatabiliriz.
Buraya kadar ne yaptık özetleyeyim:
- Standart bir sanal makine oluşturduk
- Standart olan tüm Harddisk ve SCSI Controller donanımlarını sildik
- RDM konfigürasyonu için öncelikle yeni bir RDM disk ekledik
- Sonrasında fiziksel modda çalışan ve VMware Paravirtual tipinde yeni bir SCSI Controller oluşturduk
- Yeni eklediğimiz RDM diski de, yeni eklediğimiz Controller ile çalışması için seçim yaptık
Sanal makine CD/DVD ROM’una kurulum ISO dosyamızı da ekleyerek sanal makinemizi artık çalıştıralım. Bundan sonrasında, tipik işletim sistemi kurulum adımları karşımızda. Hangi dilde ve hangi ayarlarda kurulum yapmak istediğimizi seçip Next ile devam ediyoruz.
Install Now seçerek kuruluma devam ediyoruz.
Hangi versiyonu yüklemek isterseniz ilgili seçimi yapıp Next ile devam ediniz. Buradaki seçenekleri okumadan direkt olarak Next ile devam eden birçok kişi oluyor. Kurulum sonrası kapkara bir ekranla karşılaştıklarında, yüzlerindeki ifadeyi seviyorum açıkçası 🙂
Lisans koşullarını kabul edip Next ile devam ediyoruz.
İkinci seçenek olan Custom: Install Windows only (advanced) seçerek devam ediyoruz.
Fakat diskleri göremiyoruz, çünkü hiçbir driver henüz yüklenmediği için storage üzerindeki LUN’a erişemiyoruz ve disk alanı boş görünüyor.
Bu adımda ekranımız biraz beklesin, biz bu sanal makinenin özelliklerine yeniden girelim ve yeni bir CD-ROM donanımı ekleyelim ve özellikleri kapatalım.
Daha sonra, inventory altından, kurduğumuz bu sanal sanal makineye sağ tıklayarak Guest OS > Install VMware Tools seçelim.
Yeni bir CD-ROM eklemeseydik, vmware tools yüklemek için var olan CD-ROM kullanılacaktı ve bu da probleme sebep olacaktı, çünkü o CD-ROM’da Windows kurulum medyamız var. O yüzden ikinci bir donanım ekleyerek bu donanıma vmware tools ISO mount edilmesini sağladık. Mount seçerek devam ediyoruz.
Az önce kaldığımız adıma geri dönüyoruz ve Load driver seçerek, diskleri görebilmemiz için gerekli sürücüleri yüklemeye başlıyoruz.
Browse seçerek şu lokasyonu tanımlıyoruz.
VMware Tools > Program File > VMware > VMware Tools > Drivers > pvscsi > Win8 > i386/amd64
İlgili lokasyon seçimini yaparak OK ile devam ediyoruz.
Listede, bulduğu sürücüyü göreceğiz. Next ile devam ediyoruz.
Artık diskimizi görebilir durumdayız.
Ve artık kurulum başlamış oldu.
Administrator hesabı için password belirleyerek Finish ile işlemi tamamlıyoruz.
Local Disk kontrolü de yaptığınızda problemsiz kurulum olduğunu göreceksiniz.
Son olarak, daha önce yayınlamış olduğum ve aşağıda linkini gördüğünüz makalede, RDM kullanımlarında dikkat etmeniz gereken noktaları belirtmiştim. O makaleyi görmediyseniz incelemeyi unutmayınız.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen