Merhabalar,
vSphere 7.0 versiyonu yakın bir zaman öncesinde duyuruldu ve yayınlandı. Şimdi ise upgrade zamanı… 7.0 versiyonundaki birçok yeniliği paylaşmaya başlamıştım ve bu paylaşımlarım detaylı şekilde devam edecek elbette. Aslında upgrade konusunu daha önce de işlemiştim fakat yine de bir kenarda bulunması açısından, konuyu ele almayı uygun görüyorum.
Peki neden upgrade ediyoruz da sıfırdan kurulum yapmıyoruz diyebilirsiniz. Bunun nedenlerini şöyle açıklayabiliriz:
- Tüm VM’ler için özet bilgiler içeren notları kaybetmek istemeyebilirsiniz. Ortamı güzelce tasnif etmişsiniz ve her VM için çeşitli notlar almışsınız. Sıfırdan bu işlemleri yapmak zorunda kalmazsınız.
- Datacenter genelinde çeşitli Permission’lar ayarlamış olabilirsiniz. Birçok sanal sunucunuz olabilir ve hangi sunucu için, kime, ne yetkisi verdiğinizi tekrar düzenlemek zorunda kalmazsınız.
- Daha önceki sistemde ayarlamış olduğunuz çeşitli yönetimsel roller olabilir ve bu roller için de yetkiler tanımlamış olabilirsiniz.
- Yedekleme sisteminde eski vCenter sunucuya bağlı işlemler yapıldığı için, yeni bir vCenter kurup yedekleme ve replikasyonları sorunsuz çalıştırabileceğinizi düşünmeyin 🙂 Sunucu UUID değişeceği için, tüm Changed Block Tracking (CBT) bilgisi geçersiz olacak ve ilk alınan tüm yedekler full yedeğe dönmüş olacak.
- Bununla da kalmayacak, eski backup set’ler de silinemeyecek. Eğer farketmezseniz storage alanınızda hızlı bir azalma göreceksiniz ve kapasite ani şekilde azalmış olacak. Farkına varıp, eski yedekleri manual silmedikçe de bu kapasiteyi geri kazanamayacaksınız.
- Replikasyon yapıyorsanız, CBT’ler bozulacağı için belki TB’larca yapmış olduğunuz replikasyonlar da sanki full replikasyon gibi olacak. Seed özelliklerini kullanabilirsiniz belki ama böyle bir senaryoda hiç denemedim açıkçası…
- vCenter sunucu loglarını kaybetmek istemeyebilirsiniz.
Elbette bu maddelere birkaç ekleme daha yapılabilir. Önemli olan kaç madde olduğu değil, sonrasında bize engel olacak ve ekstra iş yükü oluşturacak birçok şeyi, en başından öngörüp değerlendirmek ve olası aksiliklerin önüne geçebilmektir.
Upgrade öncesi bilmeniz gerekenler:
- Upgrade planladığınız çözümlerin, upgrade path kontrollerini yapınız.
- Versiyona dair, VMware tarafından yayınlanan dağıtım notlarını gözden geçiriniz.
- Upgrade ile ilgili VMware resmi belgelerini de inceleyebilirsiniz.
- Ortamınızı yedeklediğinizden emin olun.
- Ortamınız için upgrade sırasını gözden geçirin (VMware KB Makaleleri). Ayrıca bu konuya dair bloğumda çok detaylı ve sistematik makaleler yayınlamıştım. Bunları da kullanabilirsiniz.
- VMware bu son versiyonda, lisanslamaya dair değişiklikler yaptı. Ortamınızın, bu değişkliklerden negatif etkilenmemesi adına kontrolleri sağlamanız iyi olacaktır.
- VMware müşteri portalından, 6.x versiyonlu lisanslarınızı da upgrade etmeyi unutmayınız.
Lisanslarınızı, müşteri portalından upgrade etmek için, lisans sayfanızdaki VIEW LICENSE KEYS bölümüne tıklayıp, açılan menüden Upgrade License Keys seçeneğini kullanabilirsiniz. Bu işlemi, lisans değişimini yapmaya yetkili bir kullanıcı hesabıyla yapabileceğinizi de eklemek isterim.
Upgrade için desteklenen versiyonlar:
vCenter 7.0 upgrade için, desteklenen aşağıdaki versiyonlara sahip olmanız gerekmektedir.
Upgrade adımları:
Benim ortamımda vSAN yapısı da bulunmakta. Bu makalede sadece vCenter sunucu ile ilgili kısımlarını aktaracağım. vSAN 6.7 den 7.0 upgrade işlemini ise daha sonraki makalelerimde bulabileceksiniz.
Her zamanki gibi, öncelikle vCenter yedeği ile başlıyoruz. Bunun için sunucunun snapshot’ını almanız iyi olur. Her zaman söylüyorum, “snapshot bir yedekleme çözümü değildir”. Problem durumlarında hızlı geri dönüşlerinizi sağlar sadece. Dolayısıyla sunucunuzun full yedeğinin bulunmasında fayda var.
Yedekleme işleminden sonra, vCenter ISO dosyasını herhangi bir sunucu ya da kendi bilgisayarımız üzerinde mount edelim. Sonrasında medyanın içine girerek Drive > VMware VCSA > vcsa-ui-installer > win32 yolunu açalım. Buradaki installer.exe dosyasını çalıştıralım.
Burada 4 tane seçenek var. Bunların herbirine dair uygulamaları daha önce de yayınlamıştım. İşimiz upgrade olduğu için, Upgrade seçeneği ile devam ediyoruz.
İlk ekranımızda Next ile devam ediyoruz.
Lisans sözleşmesini kabul edip Next ile devam ediyoruz.
vCenter sunucu bilgilerimizi girerek, Connect to Source seçiyoruz.
Açılan pencerede vCenter sunucumuzun SSO ve appliance root şifresinin girişini yapıyoruz ve bu sunucunun, hangi ESXi sunucu üzerinde olduğuna dair bilgileri dolduruyoruz. Next ile devam edebiliriz.
Sertifika uyarısı için Yes seçelim.
7.0 versiyon appliance’ın hangi ESXi sunucu üzerine deploy edileceği sorulmakta. Bu bilgileri de dolduruyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Sertifika uyarısını, Yes seçerek devam ediyoruz.
Yeni deploy edilecek sunucu için, inventory ismi ve root password belirlemesi yaparak Next ile devam ediyoruz.
Deployment size belirliyoruz. Seçeneklerde, her bir dağıtım boyutu için gerekli olan kaynaklar da verilmektedir. Burada şunu vurgulamak isterim : Sizin kullandığınız vCenter, hangi deployment size ise, onun altında dağıtım yapamıyorsunuz. Örneğin upgrade ettiğiniz sunucu, daha önceden Small kurulmuşsa, daha düşük seviye kurulum olan Tiny seçeneği ile dağıtım yapamıyorsunuz.
Benim ortamım için Tiny yeterli. Next ile devam ediyoruz.
Deployment hangi datastore üzerine yapılacaksa, bu adımda onu belirliyoruz ve Next ile devam ediyoruz.
Deploy edilecek yeni sunucu, geçici bir IP kullanılarak yapılandırılacak ve eski sunucu konfigürasyonu, üzerine import edilecek. Bu adımda da geçici IP bilgilerini tanımlayarak Next ile devam ediyoruz.
Son adımda ise yaptığımız konfigürasyonun bir özetini görüyoruz. Finish seçeneği ile işlemi başlatalım.
Deployment işlemi başladı.
İlk adım yeni sunucu deployment adımıydı. Continue seçeneği ile ikinci adıma geçiyoruz. Bu adımda ise, önceki konfigürasyon bilgilerinin, yeni sunucu üzerine aktarılması işlemini yapacağız.
İlk ekranımızda Next ile devam ediyoruz.
Bağlantınız zaman aşımına uğramış olabilir ve sizden, yeni sunucunun root password’ünü yeniden girmeniz istenebilir. Bilgileri girerek yeniden login olunuz.
Bazı uyarılar göreceksiniz. Error mesajı almadığınız sürece işleme devam edebilirsiniz. Burada verilen uyarılar, update manager kullanamayacağınız ve cluster üzerinde DRS disable etmenizin iyi olacağına dair uyarılar.
Close ile bu pencereyi kapatabilirsiniz.
Eski sunucudan, hangi bilgilerin yeni sunucu üzerine alınacağına dair seçenekler mevcut. Buradan istediğiniz seçimi yaparak Next ile devam ediyoruz.
Bu pencerede de Next ile devam edebiliriz.
Son adımda ise, sunucumuzu yedeklediğimize dair kutucuğu işaretleyerek, Finish seçeneği ile kopyalama işlemini başlatıyoruz.
Yeni sunucunun network konfigürasyonu yapılır yapılmaz, eski sunucunuzun kapatılacağına dair uyarı görüyoruz. OK ile devam ediyoruz.
İşlem başladı.
Ve eski sunucudaki bilgilerin kopyalanması başladı.
Yeni sunucu konfigürasyonu başladı.
Eski sunucudaki konfigürasyon bilgileri, yeni sunucuya import ediliyor.
Bazı bilgilendirici mesajlar bildirilir. Close ile devam edebilirsiniz.
Ve tüm işlemler başarılı şekilde bitirildiğinde, bu pencereyi kapatabilirsiniz.
Şimdi de yeni sunucumuza login olalım.
Upgrade işlemi başarılı. Sunucumuzda herhangi bir problem görünmemekte.
Appliance üzerinde, root password ile login olup, sunucu bilgilerini kontrol ettiğimizde, herhangi bir problem olmadığını görüyoruz.
vCenter sunucu upgrade işlemlerimiz bu kadar. Sonraki adım ESXi sunucuların upgrade edilmesi. Bunları da sonraki makalelerimden takip edebilirsiniz.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen