Ubuntu Server 21.x Kurulumu

Merhabalar,

Bloğumda, birçok linux makalesi yayınlamış bulunuyorum. Genelde Redhat tabanlı sistemleri, ağırlıklı olarak paylaşmıştım. Diğer dağıtımlarla ilgili olarak da ilgili başlıklar altını doldurmayı uygun görüyorum. Dolayısıyla, diğer linux dağıtımlarına da yer vermeye devam edeceğim. Bu vesileyle, bu makalemizde Ubuntu 21 versiyonunun kurulumunu yapacağız.

Kurulum adımlarına baktığınızda, aslında hangi versiyonu kurduğunuzun bir önemi yok. Çünkü bu adımlar birbiriyle çok benzer adımlar olmaktadır. Örneğin Redhat-CentOS-Alma ve Rocky Linux dağıtımlarında kurulum adımları nasılsa, Ubuntu kurulumları da kendi içlerinde çok benzer adımlara sahipler. Çok farklı adımlar olacak versiyonlar için ise güncelleme makaleleriyle yardımcı olmayı hedefliyorum. Her versiyon için makale yazmaya gerek olmadığını ve kalabalığa gerek olmadığını düşünüyorum. 🙂 İşin mantığını kavramak ve diğer versiyonlara yorumlayarak uygulamak, tecrübe kazanma açısından daha doğru olacaktır.

Şimdi Ubuntu 21 ISO medyasını kullanarak kurulumumuza başlayalım.

Sunucunuzu bu medya ile boot ettiğinizde aşağıdaki ekranda ilk seçenek ile devam ediyoruz.

Sonraki adımda, kurulum dilini seçiyoruz. Ben burada ingilizce kurulum yapılmasını öneriyorum. Bunu seçerek devam ediyorum. Siz, kendi tercihinize göre seçiminizi yapıp devam edebilirsiniz.

Yeni bir installer versiyonu olduğuna dair bir uyarı görürseniz, ister update edip yeni kurulum ara yüzüyle ister update etmeden, medyada var olan kurulum ara yüzüyle devam etmeyi seçebilirsiniz.

Ben burada, update etmeden var olanı seçerek devam ediyorum.

Sonraki adımda, klavye dilini seçiyoruz. Ben yine ingilizce klavye olacak şekilde bırakıyorum. Uzak bağlantılarda bizi etkileyen bir durum olmayacak fakat konsol erişimlerinde, klavyedeki karakterlere dikkat ederek parolanızı oluşturmayı unutmayın. Türkçe ve ingilizce klavyelerde, özel karakterlerin yerleri farklıdır.

Done seçeneği ile devam edelim.

Sonraki adımda, iki seçenek karşınıza çıkıyor. Ben burada minimized kurulum seçiyorum. İhtiyacımız olan uygulamaları, daha sonra da komut satırından kurabiliriz. Siz de bu adımda kendi seçiminizle devam edebilirsiniz.

Sonraki adımda ağ ayarlarını yapacağız. Eğer ortamınızda DHCP sunucu varsa otomatik IP aldırabilir ya da static IP tanımını yapabilirsiniz. Ben burada DHCP kullanacağım.

Eğer static IP tanımı yapmak isterseniz, Ethernet kartı özelliklerinde Edit IPv4 seçebilirsiniz.

Bu ayarlardan Manual seçerek, istediğiniz static IP adresini verebilirsiniz.

Eğer DHCP ile IP aldırıp, sistem kurulduktan sonra static olarak değiştirmek isterseniz, Ubuntu sunuculara nasıl static IP verilebileceğine dair, aşağıda linkini verdiğim makalemi inceleyebilirsiniz.

Sonraki adımda proxy tanımını yapabilirsiniz. Eğer proxy kullanmıyorsanız bu alanı boş bırakabilirsiniz.

Mirror adresi alanını değiştirmenize gerek yoktur. Program kurarken, repository olarak bu adres kullanılacaktır. Eğer local repo kullanıyorsanız, bu alana o bilgileri girmeniz gerekiyor.

Sonraki adımda ise partitioning ayarlarımız var. Ben burada tüm diski kullanacak ve LVM olacak şekilde seçim yapıyorum. Eğer size özel partition yapısı oluşturmak isterseniz, Custom storage layout seçeneği ile devam edebilirsiniz. Bununla ilgili makalemi de Ubuntu sunucular için yakın zamanda paylaşacağım.

Ayrıca LVM seçimini, daha sonra da yayınlayacağım LVM makaleleri için yapmaktayım. 🙂

Done seçeneği ile devam ediyoruz.

Otomatik partition yapısına dair özeti gördüğünüz bu pencerede de istediğiniz değişiklikleri yapabilirsiniz. Ben herhangi bir değişiklik yapmadan, Done seçeneği ile devam ediyorum.

Burada, seçilen disk üzerindeki verilerin kaybolacağına dair bir uyarı görmekteyiz. Diskimiz zaten boş ve bu iş için ayrılmıştı. Bu yüzden Continue seçeneği ile devam edebiliriz.

Sonraki adımda, sunucu ismi belirleme, kullanıcı oluşturma ve bu kullanıcıya parola belirleme adımları var. Bunları da tamamlayarak devam edelim.

Sonraki adımda SSH bağlantısı için OpenSSH server kurulum yapılıp yapılmayacağını belirleyebiliriz.

Sizler burada Install OpenSSH server seçeneği ile de devam edebilirsiniz. Sonraki makalelerimde bunun nasıl yüklenebileceğini açıklamak istediğim için işaretlemeden devam ediyorum.

Eğer ekstra bir uygulama yüklemek isterseniz, sonraki adımda göreceğiniz bu pencereden ilgili yazılım seçimlerini yapabilirsiniz. Minimal kurulum benim için yeterli, ayrıca bu tip işleri daha sonradan kendim yapmayı uygun görüyorum. Böylece daha kontrollü işler yapmış olunuyor. Tercih sizin elbette ki…

Artık kurulum işlemi başlamış oluyor. Kurulumun bitmesini bekleyelim…

Son güncellemeler alınıyor ve kurulum bitirilmek üzere…

Kurulum bittiğinde Reboot Now seçeneğini göreceksiniz. View full log seçeneği ile yapılan işlere ait kayıtları inceleyebilirsiniz.

Reboot Now seçeneği ile sunucuyu reboot ediyoruz.

Sunucu açıldığında, konsol üzerinden, oluşturmuş olduğum kullanıcı ile oturum açıyorum ve kontrol ediyorum.

Kullanıcımda da sorun yok. Örnek bir komut uygulayıp, sunucu bilgilerimi doğrulayarak, sunucu versiyonunu da göstererek makalemi bitireyim.

Ubuntu sunucuların kurulum adımları bunlardan ibarettir ve diğer versiyonlarla hemen hemen aynıdır diyebiliriz. İlerleyen dönemlerde, Ubuntu sunucu makalelerine daha yoğun şekilde yer vereceğim.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen