nload ile Linux Network Bandwidth Monitoring

Merhabalar,

Linux’a yeni başlayan ya da hali hazırda kullananlar için, komut satırından, network trafiğine ait bazı verileri görmesini sağlayacak, nload adındaki basit bir uygulamadan bahsetmek istiyorum bu makalede.

nload, network trafiğini ve bant genişliği kullanımını gerçek zamanlı olarak takip edebileceğiniz bir komut satırı aracıdır. Gelen ve giden trafiği, basit bir komut satırı grafik arabirimi kullanarak izlemenize yardımcı olur ve aktarılan toplam veri miktarı ile min / max network kullanımı gibi ek bilgileri de sağlar.

Linux Sistemine nload kurulumu

nload, CentOS veya RHEL tabanlı sistemlerde EPEL deposunu etkinleştirerek kolayca kurulabilir. Öncelikle, epel deposu sisteminizde bulunmuyorsa, bunu yüklemekle başlayabiliriz. Aşağıdaki komutlarla epel yüklemesini yapabilirsiniz. Yum ve dnf komutları şeklinde yazdım. Çünkü dnf yeni nesil paket yükleyicisi ve elimizi mümkün olduğunca bu komuta alıştırabilmemiz gerekiyor. Hali hazırda yum da kullanımda. Dolayısıyla komut kullanımına siz karar verebilirsiniz.

Ben bu uygulamaları, CentOS 8 işletim sistemim üzerinde yapmaktayım.

dnf install epel-release
dnf install nload

ya da

dnf install epel-release
dnf install nload

Debian / Ubuntu üzerinde, nload gösterildiği gibi varsayılan sistem havuzlarından kurulabilir.

sudo apt install nload

Sistemimde tek ethernet kartı var ve bilgileri de aşağıdaki gibi. Ethernet kartının ismi de ens33.

Kurulum yaptıktan sonra, komut satırında bu uygulamayı kullanmak için aşağıdaki komutu uyguluyoruz.

nload

Aşağıdaki gibi bir konsol grafik arabirim karşımıza çıkar. Nload komutundan sonra herhangi bir parametre vermediğimiz için sistemde bulunan tüm ethernet kartları tek bir konsol grafik arabirimden takip edilir. Pencerenin en üstünde gördüğünüz (1/2) şeklindeki ifade, 2 ethernet kartının ilki şeklinde yorumlanmalıdır. Burada tek ethernet kartım var, fakat loopback adaptörü de algıladığı için, sanki 2 tane ethernet varmış gibi göstermekte.

Gerçek zamanlı trafiği bu arabirimden takip edebiliriz. Sunucunun network yükünü de böylece görebilmiş oluyoruz.

İki bölüm bulunmakta : Incoming ve Outgoing.

  • Incoming : Sunucuya gelen trafiği gösterir.
  • Outgoing : Sunucudan giden trafiği gösterir.

Birden fazla ethernet kartınız varsa, bu donanımların trafiklerini görebilmek için (komut satırında belirtebileceğiniz veya otomatik olarak algılanan) sağ ve sol ok tuşlarına basarak, geçiş yapabilirsiniz.

Sadece tek bir ethernet kartına ait trafiği görmek isterseniz, komut kullanımı aşağıdaki gibi olur.

nload ethernet_karti_ismi
nload ens33

Kullanılabilir Tuş Kısayolları:

nload’u çalıştırdıktan sonra, aşağıdaki kısayol tuşlarını kullanabilirsiniz:

  • -m parametresi ile başlatıldığında, bir sonraki ethernet kartı sayfasına geçmek için sol ve sağ ok tuşlarını veya Enter / Tab tuşunu kullanın.
  • Seçenek penceresini göstermek için F2 tuşunu kullanın.
  • Geçerli ayarları kullanıcının yapılandırma dosyasına kaydetmek için F5 tuşunu kullanın.
  • Ayarları yapılandırma dosyalarından yeniden yüklemek için F6 tuşunu kullanın.
  • Arabirimden çıkmak için q veya Ctrl + C tuşlarını kullanın.

Bir seferde, birden fazla ethernet kartını görüntülemek için (trafik grafiklerini göstermezseniz) -m seçeneğini kullanabilirsiniz. Yine ok tuşları ile ethernet kartlarınızın verileri arasında geçişler yapabilirsiniz.

-m parametresiyle kullanmaya örnek yapalım. Bu durumda tek bir ekrandan, tüm kartlar için öncelikle Incoming, sağ ok tuşuyla ilerlediğimizde ise tüm kartlara ait Outgoing trafiği görülür.

nload -m

Ortalama hesaplama için zaman penceresinin milisaniye cinsinden uzunluğunu ayarlamak için -a parametresini kullanın. (varsayılan 300’dür):

nload -a 400

-t opsiyonu, ekranın yenileme aralığını milisaniye olarak ayarlar (varsayılan değer 500’dür). Yenileme aralıklarının yaklaşık 100 milisaniyeden daha kısa olarak belirtilmesinin trafik hesaplamasını çok benzersiz kıldığını unutmayın:

nload -ma 400 -t 600

devices opsiyonu ile kullanılacak network aygıtlarını belirtebilirsiniz (varsayılan “tümü” – otomatik olarak algılanan tüm aygıtları görüntülemek anlamına gelir)

nload devices

Oldukça basit bir uygulama olan nload konusunda aktaracağım bilgiler bu kadar.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen