Merhabalar,
Blockchain teknolojisi ve Kripto Para ödeme sistemleri geliştikçe, bu teknolojiyi kullanan ya da yatırım yapanlar için güvenlik çok daha fazla ön plana çıkmaya başladı. Kripto varlıklar, gelecekte ödeme sistemleri arasında yerlerini alacaklar ve artık kağıt para, yerini er ya da geç bu varlıklara devredecek. En basitinden şöyle düşünün, covid döneminde hanginiz kağıt paraya elinizi bile sürmek istediniz? 🙂 Kredi kartı kullanımlarının artma nedenlerinden biri de (ekonomik nedenler dışında) insanların kağıt paraya temas etmek istememeleri oldu. Hatta PIN girişi bile yapmamak için temassız işlemleri kullanmıştık değil mi?
Kripto para ile ödeme işlemlerinin artacağını söylememdeki diğer sebep ise artık metaverse dünyasının kapılarının açılmış olması. İnsanlar ne kadar da hevesli değil mi sanal dünyadan en azından bir arsa bile kapatmaya? 🙂 Metaverse dünyasında erken vakitte bir yer edinmeye? Bu sanal dünya daha da geliştirildiğinde ve yaygınlaştığında, kağıt paralarınız orada geçerli olacak mı peki? Artık herşey dijitalleşecek ve artık o kağıt paraların kullanımı da gün geçtikçe azalacak. Eski paraların tedavülden kaldırılması gibi düşünelim bunu da… Yıkıcı bir teknoloji devrimi söz konusu bu örnekte.
Özellikle kripto para yatırımcıları, araştırmadan ve bilinçsizce yaptıkları yatırımlar sonucunda fazlaca zarara uğramaktalar. Dolayısıyla, kripto para yatırımcılarına, bireysel güvenlik önlemlerini alabilmeleri yönünde farkındalık kazandırmak için başladığım bilgilendirme serisine, bir donanımsal cüzdan olan ve benim de yıllardır kullandığım Ledger Nano S kurulumu ile devam ediyorum. Bu konuda, aşağıdaki linkte yayınladığım giriş makalesini incelemenizi ve Ledger nedir konusunu da gözden geçirmenizi tavsiye ediyorum.
Bu noktada önemli bir ayrıntıya değinmeden de geçemeyeceğim. Kripto varlıklarla ilgilenme, bazı kesimler tarafından kumar olarak algılanıyor. Burada yatırımla kumar arasındaki en önemli farkı da özellikle belirtmek istiyorum:
Yatırım, analiz ve risk yönetimi ile yapılır. Kendi riskini yönetme ve sabır esastır, uzun vade beklemeyi de göze alarak yapılır. Tüm varlıklarla full yatırım olarak yapılmaz.
Kumarda ise, temelde kısa zamanda çok kazanma isteği, aşırı risk alma eğilimi, kısa yoldan zengin olma hevesi vardır ve temelde aç gözlülükle ilgilidir. Tam milletimizi (ekonomik şartlar dolayısıyla) tanımlıyor değil mi? !!!
Benim hedef kitlem, yatırımcı profilinde olan ve yatırımlarını, uzun bir süreyi de göze alarak güvenli bir ortamda saklama ihtiyacı duyan kimselerdir.
Neden Donanımsal Cüzdan?
Bildiğiniz gibi kripto para borsalarında tuttuğunuz dijital varlıkların kontrolü, tam anlamıyla sizde değildir. Dolayısıyla borsanın kapanması, dolandırılması, hacklenmesi vs gibi durumlarda paranızı kaybedebilirsiniz. Yakın zamanda Türkiye’de de bazı kripto para borsalarının hortumlandığını duymuşsunuzdur. Yatırımcı profiliyle bile o borsalarda bulunanlar kumarbaz ilan edilmişlerdi hatırlarsınız. J Halbuki belki de bilgi eksiklikleri vardı, belki de böyle güvenlik önlemlerinden haberdar değillerdi ve mecburen bu insanların kripto varlıkları o borsa üzerinde duruyordu…
İşte bu yüzden donanımsal cüzdan diyoruz…
Şimdi ise bu donanımsal kripto para cüzdanı nasıl kurulur ve nelere dikkat etmeliyiz konularıyla devam edelim. Kutu içeriği ile başlayalım.
Ledger Nano S Kutu İçeriği
Öncelikle satın aldığınız kutuyu inceleyip, jelatininin sökülmemiş olduğunu ve orjinal kapalı kutu olduğuna dikkat etmelisiniz. Yani kutuyu ilk sizin açıyor olması gerek. Aksi durumda, cihazı aldığınız yere iade ediniz.
Kutuyu açtığınızda, aşağıdaki bileşenleri göreceksiniz:
- Ledger Nano S donanımsal cüzdan
- USB bağlantı kablosu
- Boyun askısı, anahtarlık halkası ve anahtarlık ipi
- 24 kelimelik kurtarma kartları
- Ürün kitapçığı
Kutu içeriğindeki belki de en önemli olan konu, bu 24 kelimelik kartlar. Çünkü ledger Nano S cihazından ziyade, sizin bu kartı ve dolayısıyla içinde yazacak kelimeleri çok sıkı korumanız gerekiyor!!!! Cihazınız çalınabilir, yanabilir, suda bozulabilir vs vs bu hiç önemli değil. Cihazı bulan kişiler, PIN kodunu 3 sefer yanlış girerse zaten cihaz bloke olur ve hesabınızı ele geçirmeleri için bu karta yazdığınız kelimeler seti gerekli olacaktır. Dolayısıyla eğer bu kartı kaybederseniz, başkalarının eline geçerse ya da imha olursa, işte o zaman tüm kripto varlığınızı kaybedersiniz. Bu yüzden bir kasada ya da yerini sadece sizin bildiği bir yerde saklayın. Hatta bu kartı mirasınız olarak bile bırakabilirsiniz!!! 🙂
KISACASI BU KARTTAKİ KELİMELER, SİZİN PRIVATE KEY BİLGİNİZİ OLUŞTURMAK İÇİN KULLANILACAKTIR!!!!
Bu bileşenlere ek olarak, cihaz yönetimi yapmak, cüzdan uygulaması (eth,btc,ltc vs vs) yüklemek, hesap eklemek ve silmek, kripto para alma/gönderme işlemleri yapabilmek için Ledger web sitesinden Ledger Live yazılımını da indirip bilgisayarınıza kurmanız gerekiyor. https://www.ledger.com/ledger-live/download
Programı kurup açtığınızda aşağıdaki gibi bir pencerede olacaksınız. Buradaki sekmelerle, genel olarak cihazın ve hesaplarımızın yönetimini yapacağız.
Cihaz Kurulumuna Başlıyoruz
Cihazınızı bilgisayarınıza USB kablosuyla bağladığınızda display açılacak ve yönlendirici ifadeleri göreceksiniz. Buradaki senaryoyu, ilk defa kurduğunuz bir cihaz üzerinde uyguluyoruz.
Cihaz üzerinde sağ ve sol olmak üzere 2 tuş bulunuyor. Sağ tuş sağa ilerlemek, sol tuş ise sola doğru ilerlemek için kullanılıyor. Herhangi bir ifadeyi onaylamak için ise tuşların her ikisine birden basmamız gerekiyor.
Şimdi sağ tuşla yönergeleri okuyarak devam ediniz.
Burada ilk defa kurulum yapacağımız için “Set up new device” seçeneğini gördüğümüzde her iki tuşa basarak onaylıyoruz.
Choose PIN seçeneğini gördüğümüzde, bir PIN kodu belirlemek için yine her iki tuşa da basıyoruz. Cihazı açtığımızda, üzerinde işlemler yaparken PIN koduyla giriş yapmamız gerekecek çünkü.
Bizden PIN belirlememiz istenecek. Burada sağ tuş (+) sol tuş (–) için kullanılır. Dolayısıyla istediğimiz bir sayıya geline kadar (+) ve (–) tuşlarını kullanmış oluyoruz. En az 5 karakterli bir şifre oluşturmanızı tavsiye ediyorum.
PIN karakterleri arasındaki sayıyı bulduğunuzda, bir sonraki dijite geçmek için sağ ve sol tuşlara aynı anda basıp onaylayın ve bir sonraki dijitleri de bu şekilde belirleyin.
Ben burada 5 karakterli bir PIN oluşturdum. Bunu kayıt etmek için en son dijite ok işaretine benzer şu işareti seçmeniz ve her iki tuşa basarak onaylamanız gerekiyor. Yani 5 karakterli bir PIN varsa 6. karakterini bu işaret yapıp onaylama yapmış oluyorsunuz.
PIN kodunuz için tekrar onay isteniyor, her iki tuşa basarak onaylama işlemini yapınız.
PIN kodunu belirledik, şimdi ise sırada 24 kelimelik özel setimizi oluşturmak var.
Sağ tuşa basarak ilerleyin, bildirimlerin sonuna kadar gidin.
Sona geldiğinizde, devam edip kurtarma ifadelerini oluşturmak için yine her iki tuşa basarak onay vermeniz gerekiyor.
Tamamen gelişi güzel şekilde karşınıza 24 kelime sırasıyla çıkacak. 1. Kelimeden 24. Kelimeye kadar sağ ok tuşuyla devam ederek, size verilen bu kelimeleri, kelime kartınıza yazın. Sol ok tuşuyla bir önceki kelime ya da kelimeleri geri gelerek de görebilirsiniz.
Tüm kelimeler bittiğinde, doğrulama yapmak için her iki tuşa basıyoruz.
Kelime kartına yazdığınız her kelime için sırasıyla not ettiğiniz kelimeyi bulup onay vermek ve diğer kelimeye geçiş yapmak için 2 tuşa aynı anda basarak onaylayın.
Örnek olarak, bana yukarıda ilk kelime olaral swear kelimesi verilmişti. Doğrulama adımında ilk kelime onaylaması istendiğinde, sağ ya da sol tuşlarla bu swear kelimesini bulup, her iki tuşa basarak doğrulamanız gerekiyor.
Aşağıda tube kelimesi ile başlamış. Ok tuşuyla swear kelimesini bulup her iki tuşa basarak onaylıyorum ve sonraki kelimeleri de bu şekilde onaylayarak devam ediyorum.
24 kelimeyi de bu şekilde onayladıktan sonra, kurtarma ifadelerinin kayıt edildiğini göreceksiniz. Sağ tuş ile devam ediniz.
Burada belirtilenler, bu kartı güvenilir bir yerde saklamanız gerektiğine dair bilgilendirmelerdir.
Sağ tuşla sona geldiğinizde, işlemi tamamen bitirmek için her iki tuşa tekrar basınız.
Cihazınızın kurulumu neredeyse tamam. Sağ tuşla devam ediyoruz.
Cihazın dashboard’una geçiş yapmak için her iki tuşa tekrar basıyoruz. Cihazımızın ilk kurulumu tamamen bitti.
Sizden PIN kodunuz istenecek. Yine aynı mantıkla PIN kodunuzu yazıp onaylayın.
Makaleyi çok uzatmamak için ilk kurulum konusuna burada nokta koymayı uygun görüyorum. Bundan sonraki konuları, cihazın (varsa eğer) firmware güncellemeleri, uygulamaların kurulumu, 1 Milyon Dolarlık kripto varlık alma gönderme gibi başlıklarda ve devam niteliğindeki seride sizlerle paylaşacağım.
Yatırımcı profilinde olan ve uzun zaman dijital varlığını güvenli bir ortamda bekletmek isteyen kullanıcılar için farkındalık yaratmaya ve güvenliğe yönelik bu makaleyi yaklaşık 4 yıl önce yazmıştım aslında… Son versiyon değişiklikler için ufak düzenlemeler yaparak güncel hale getirdim.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen