Fortigate Eğitim Serisi Bölüm 3 : Dashboard ayarları

Merhabalar,

İlk iki bölümde, Fortigate kurulumunu, Vmware Workstation sanal network oluşturulmasını ve interface ayarlarının nasıl yapılacağını detaylarıyla aktarmıştım. Bu makalede ise artık yavaş yavaş web arabirimini en temelden tanımaya ve diğer sekmeler altındaki ayarları incelemeye başlayacağız.

Dashboard’lar, yönetimini yaptığımız herhangi bir cihazın yönetim arayüzünde, öncelikli kontrolleri ilk bakışta algılamamızı sağlayıp, sistem durumunu görmemize yardımcı olan, özelleştirilmiş grafik arabirimlerdir. Yani kendimize göre özelleştirdiğimiz grafik arayüzler. Sürekli ekrana bakan sistem yöneticileri, bir süre sonra dikkat eksikliğine bağlı olarak standart grafik arabirimlerde, bazı detayları gözden kaçırabilmektedirler. Bu yüzden öncelikli olarak neyi kontrol etmemiz gerekiyorsa, bu kontrollerin olduğu, daha basite indirgenmiş arayüzler bizler için kullanışlı olmaktadırlar.

Fortigate Firewall’a web browser’dan login olalım ve dashboard incelemesi yapalım.

Default’ta gelen dashboard’lar, Dashboard sekmesi altında görüldüğü gibidir. Top Usage LAN/DMZ ve Security dashboard’lar görünmekte. Şimdi kendimize bir örnek yapalım. Örneğin, WAN-1 / WAN-2 interface’ler üzerinden geçen trafiğin görünmesi önemlidir. Şimdi bunları oluşturalım, ne dersiniz?

Sayfanın sağ en alt kısmında bir ayar düğmesi göreceksiniz. Ona tıklayıp Add Dashboard seçelim.

Ben INTERNET TRAFIGI isminde bir dashboard oluşturacağım. İsmini tanımlayıp OK seçiyorum.

Dashboard oluşturuldu ama içi şu anda boş. Bir dashboard içinde, gösterilmesini istediğimiz her bir bileşene widget diyoruz. Şimdi bu ekranda, internet trafiğini görmek istediğimiz için WAN interface’lerini widget olarak ekleyelim.

Yine sayfanın en alt sağ tarafındaki ayar düğmesine basıyoruz ve bu sefer Add widget seçiyoruz.

Burada Interface Bandwidth seçiyoruz.

Hangi interface seçeceksek, gelen ekranda onu ekliyoruz. WAN-1 ve WAN-2 interface’lerini ekleyeceğim.

Son durumda grafik arabirim şu şekilde olacaktır.

Sürükleyip bırakarak Widget’ların yerlerini değiştirebilir, boyutlarını ayarlayabilirsiniz.

Boyutları büyüttüğünüzde Inbound ve Outbound grafikleri de birbirinden ayrılıyor. Okuması daha kolay hale gelmiş oluyor.

Şimdi bir de LAN trafiğini gözlemlemek için, yukarıdaki adımların aynısını uygulayarak yeni bir dashboard oluşturalım ve oraya da tüm LAN interface’lerini ekleyelim.

Ayrıca saatlik, 24 saatlik ya da haftalık periyotlarla da görebilirsiniz bu trafiği.

Küçük ama önemli bir detay. Arayüzleri ne kadar işlevsel hale getirirseniz, o kadar az detayla ama bir o kadar da sizin için öncelikli olan detaylarla ilgilenirsiniz. 🙂

Dashboard içine aşağıdaki gibi istediğiniz widget’ları ekleyerek, kendinize özel arabirimleri oluşturunuz.

Sistemimizi yeni yapılandırdığımız için, network trafiği şu an için çok küçük değerlerde. Adım adım yapılandırmamızı ilerlettikçe bu konulara geri gelerek çeşitli kontrollerimizi de yapacağız.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen