VMware Virtual Machine Hardware Nedir?

Merhabalar,

Bu makalemde, VMware sanallaştırma platformlarını yöneten ya da yönetecek bilişim uzmanlarının, bilmesi gereken konulardan biri olan, sanal sunucu donanım (hardware) versiyonuyla ilgili bilgiler aktarmak istiyorum.

VMware VM hardware versiyonu nedir?

Bir sanal makinenin (VM) donanım versiyonu, bu sanal makinenin desteklediği sanal donanım özelliklerini ve işlevlerini yansıtır. Aynı zamanda bu özellikler, fiziksel host üzerinde bulunan, fiziksel donanımlarla da ilgilidir. Bir VM’i oluşturduğunuzda, varsayılan vSphere versiyonuna ait donanım versiyonunu veya daha önceki bir vSphere versiyonunu seçebilirsiniz. Ancak bulunduğunuz vSphere versiyonundan daha düşük sanal sunucu donanım versiyonuyla oluşturmayı seçerseniz, aynı zamanda bu sanal makinenin işlevselliğini sınırlayıcı özelliklere de dönüşebilir. Örneğin, performansa etki edecek yüksek seviye özelliklerin kullanılmasını kısıtlayıcı etkilere sebep olabilir. Dolayısıyla, sanal makine donanım versiyonu konusunu iyi anlamanın, sorunları çözmeniz açısından yararlı olacağını düşünüyorum.

Sanal makine uyumluluk ayarı, ana makinede bulunan fiziksel donanıma karşılık gelen sanal makine için kullanılabilir olan sanal donanımı belirler. Ortamınızdaki sanal makineleri yükseltip yükseltmeyeceğinizi belirlemek için farklı uyumluluk düzeyleri için mevcut donanımı inceleyebilir ve karşılaştırabilirsiniz.

Temel bilgiler

VMware vSphere üzerinde, sanal makinenizi yapılandırmak veya ona eklemek için zengin bir donanım yelpazesi sunulmaktadır. Bazı donanım cihazları, belirli VM’lere eklenemediğinden uyumluluğa dikkat etmeniz gerekiyor. Hem sanal makinenin üzerinde çalıştığı fiziksel host hem de bu sanal makinenin işletim sistemi, ekleyeceğiniz cihazları veya yapılandırmaları desteklemeyi amaç edinir.

Temel sanal makine donanım özelliklerinden bazıları aşağıda özetlenmiştir:

Sanal donanım, BIOS ve Extensible Firmware Interface (EFI – Genişletilebilir Aygıt Yazılımı Arabirimini) içerir ve donanım versiyonu, sanal PCI yuvalarının miktarını, maksimum sanal çekirdek (core) sayısını, maksimum bellek boyutunu ve fiziksel bir makine için tipik olan diğer özelliklerin sanal karşılıklarını belirler. Örnek olarak, ESXi 6.0’da (donanım versiyonu 11) maksimum bellek boyutu 4.080 GB iken, ESXi 6.5’te (donanım versiyonu 13) 6.128 GB kadardır.

Sanal donanım yükseltmesi, sabit sürücüyü çıkarıp yeni bir makineye yerleştirdiğiniz süreçle karşılaştırılabilir. Sanal bir ortamda, yükseltme prosedürünün başarısı, guest işletim sisteminin donanım güncellemeleri durumundaki esnekliğine bağlıdır. Dolayısıyla VMware, sanal makine donanım versiyonunu, yalnızca yeni bir sürümde, ek işlevselliğe ihtiyaç duymanız durumunda yükseltmenizi önerir. Daha eski ESXi host uyumluluğunu korumak veya ortamınızda test ve dağıtımı standartlaştırmak istiyorsanız, daha eski bir VMware donanım versiyonunda kalmak mantıklı olacaktır.

VMware Hardware Versiyon: ESXi Host Uyumluluğu

VM’lerinizi en son donanım versiyonuna yükseltmek, akıllıca bir uygulamadır. Böylece performans anlamında da size getirisi olacaktır. VMware alt yapınızın genel performansını ve verimliliğini artırmak için de oldukça önemlidir.

Yeni bir VM oluşturuyorsanız veya mevcut olanı yükseltiyorsanız, VM uyumluluk ayarlarına dikkat edin. VM’in üzerinde çalışabileceği ESXi host versiyonunu doğru şekilde seçmeniz gerekir. Tam olarak ifade etmek gerekirse, uyumluluk ayarları, bir VM’de mevcut olan sanal donanım işlevlerini belirler. Sanal donanımın her uyumluluk düzeyi, birkaç vSphere yayımını destekler. Örneğin, ESXi 5.5 üzerinde çalışan bir VM, ESXi 6.0 ve ESXi 6.5 üzerinde de çalışabilir. Bir VM yükseltmesi planlayanlar için iyi haber, sürecin vCenter Server (VMware’in merkezi yönetim aracı) veya ESXi hostları için kesinti gerektirmemesidir. Sanal makineniz, yalnızca kapatma sırasında veya guest işletim sistemi yeniden başlatılıncaya kadar yeni donanım versiyonunu kullanamaz durumda olacaktır. İlk reboot işlemi ya da shutdown/Poweron işleminden sonra, yeni donanım versiyonu aktif olacaktır.

“VM hardware upgrade/downgrade nasıl yapılır?” sorusunun cevabını, aşağıdaki makalemde detaylıca işlemiştim. Bu makale size referans olabilir.

Son olarak, vSphere 6 ve sonrası için VM hardware versiyonlarının, ne gibi özellikler sağlayacağını, aşağıdaki tabloda paylaşayım. Daha önceki versiyonlar artık oldukça eskide kaldığı için ekleme gereği duymadım.

VM hardware konusuyla ilgili aktaracaklarım, şimdilik bunlardan ibarettir.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen