RHEL/CentOS 7 Üzerinde OpenStack Cloud Platform kurulumu

Merhabalar,

Openstack ile ilgili ilk makalemde, genel olarak ne olduğu, mimarisinin nasıl olduğu hakkında bilgiler vererek, bazı temel kavramları açıklamıştım. İlgili makaleye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bu makalede ise, CentOS 7 veya RHEL 7 veya Fedora dağıtımlarında, Single Node kurulan OpenStack ile rdo depolarını kullanarak kendi özel bulut altyapınızı nasıl oluşturabileceğiniz konusunda bilgiler aktaracağım. Ayrıca dağıtım, birden fazla Node üzerinde de gerçekleştirilebilir. Benim kullandığım işletim sistemi Minimal Mod Centos 7 olacaktır.

Hızlıca teknik adımlarımıza başlayalım o zaman…

Bölüm 1: İlk Sistem Yapılandırmaları

1. Kendi sanal bulut altyapınızı dağıtmak için ilgili Node’unuzu hazırlamaya başlamadan önce, önce root hesabıyla oturum açın ve sistemin güncel olduğundan emin olun. Aşağıdaki komut ile full sistem güncellemesi yapalım.

yum update -y

2. Ardından, postfix, NetworkManager ve firewalld gibi gereksiz hizmetleri durdurun, devre dışı bırakın ve kaldırın. Sonunda makinenizde çalışan tek daemon sshd olmalıdır.

# systemctl stop postfix firewalld NetworkManager

# systemctl disable postfix firewalld NetworkManager

# systemctl mask NetworkManager

# yum remove postfix NetworkManager NetworkManager-libnm

3. Aşağıdaki komutları vererek makinedeki Selinux ilkesini tamamen devre dışı bırakın. Ayrıca / etc / selinux / config dosyasını düzenleyin ve SELINUX satırını aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi zorlamadan devre dışı duruma getirin.

# setenforce 0

# getenforce

# vi /etc/selinux/config

4. Linux sistem ana bilgisayar adınızı ayarlamak için hostnamectl komutunu kullanarak sonraki adımda. FQDN değişkenini kendinize göre değiştirin.

# hostnamectl set-hostname cloud.isleyen.net

5. Son olarak, bölgesel lokasyonunuza yakın olan bir NTP sunucusuyla zamanınızı senkronize etmek için ntpdate komutunu yükleyin.

# yum install ntpdate

Bölüm 2: CentOS and RHEL Üzerinde OpenStack yüklenmesi

6. OpenStack, rdo deposu (OpenStack’ın RPM Dağıtımı) tarafından sağlanan PackStack paketi yardımıyla Node üzerinde dağıtılacaktır.

RHEL 7’de rdo depolarını etkinleştirmek için aşağıdaki komutu çalıştırın.

# yum install https://www.rdoproject.org/repos/rdo-release.rpm -y

CentOS 7’de Ekstralar deposu, OpenStack deposunu etkinleştiren RPM’yi içerir. Ekstralar zaten etkin olduğundan OpenStack deposunu kurmak için RPM’yi kolayca yükleyebilirsiniz:

# yum install -y openstack-packstack

# yum update -y

7. Bir sonraki adımda, daha sonra bağımsız bir Openstack yüklemesi (single node) kurmak için gerekli parametrelerle daha sonra düzenlenecek olan varsayılan yapılandırmalarla Packstack için bir yanıt dosyası oluşturun.

# packstack –gen-answer-file=answer.conf

# ls -l

8. Şimdi oluşturulan cevap yapılandırma dosyasını bir metin düzenleyicisiyle düzenleyin.

# vi answer.conf

ve aşağıdaki değerleri eşleştirmek için aşağıdaki parametreleri değiştirin. Güvenli olması için parola alanlarını uygun şekilde değiştirin.

CONFIG_NTP_SERVERS=0.tr.pool.ntp.org

CONFIG_PROVISION_DEMO=n

CONFIG_KEYSTONE_ADMIN_PW=Sizin_Password  (Admin user için)

SSL etkinleştirilmiş olarak HTTP aracılığıyla OpenStack kontrol paneline erişin.

CONFIG_HORIZON_SSL=y

MySQL server için root password belirleyin.

CONFIG_MARIADB_PW=Sizin_Password

9. Düzenlemeyi bitirdikten sonra dosyayı kaydedin ve kapatın. Ayrıca, aşağıdaki ekran görüntüsünde gösterildiği gibi ön hashtag’i kaldırarak SSH sunucusu yapılandırma dosyasını açın ve PermitRootLogin satırını düzenleyin.

# vi /etc/ssh/sshd_config

Değişikliklerin etkin olması için sshd servisini restart edin.

# systemctl restart sshd

Bölüm 3: Answer file ile Openstack kurulumu

10. Az önce oluşturduğumuz answer.conf adındaki cevap dosyamızı kullanarak artık kurulumu başlatabiliriz.

# packstack –answer-file answer.conf

11. Kurulum başarılı şekilde bittikten sonra, en altta birkaç ek bilgi görülecek. Openstack yönetim paneline nasıl erişileceği ve nagios erişimini belirten linkleri göreceksiniz. Ben nagios yüklemediğim için o link benim için önemli değil.

12. Openstack yönetim arabirimine erişmek için sunucu ismini web browser’a yazalım ve az önce answer dosyası içinde belirlediğimiz admin kullanıcısı ve password bilgileriyle login olalım.

https://cloud.isleyen.net/dashboard

ve kurulum işlemlerimiz bu kadar. Sonraki makalelerimiz, bu arabirimi kullanarak adım adım private cloud ortamımızı yapılandırmayla ilgili olacaktır.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen