RHEL 8/CentOS 8 Üzerinde DVD Kullanarak Local YUM Repository Oluşturma

Merhabalar,

Bu makalemde Linux için local repository’lerin nasıl oluşturulacağını aktarmak istiyorum.

Local YUM repository, Redhat veya CentOS için rpm paketlerinin depolandığı ve yazılım kurulumu ve işletim sistemi güncellemeleri için istemci sunuculara dağıtıldığı yerdir. Repo dosyalarının içeriğine baktığınızda, ilgili versiyona ait bir URL vardır ve her yükleme işleminde bu linke giderek ilgili paketleri alır.

Bu local depolar, internet bant genişliğinin yanı sıra internetten paket indirme zamanından da tasarruf etmenizi sağlar. Çünkü local depolar oluşturmadığınızda, yukarıda da bahsettiğim gibi, default olarak internet bağlantısı aranır ve ilgili linux versiyonuna ait default repo’lara bağlanılarak, yüklemek istediğiniz paketler download edilir ve kurulur.

Peki local depoları başka hangi durumlarda oluşturursunuz? Cevap basit aslında, internete çıkmasını istemediğiniz linux sunucular olabilir. Bu sunuculara sadece sizin belirlediğiniz depolardaki paketlerden kurulum yapılmasını da isteyebilirsiniz. Böylece her versiyon için en stabil ve resmi depoları da sağlayarak, bir standardizasyon da yapmış olabilirsiniz. Ayrıca çok daha hızlı kurulumlar veya upgrade’ler de yapmanız sağlanır.

NOT:

Bu yöntem ile, DVD’nin mount edildiği tek bir makine üzerinde etki sağlanmış olur. Eğer siz, bir sunucu çiftliği için bu yöntemi kullanmak isterseniz, merkezi bir noktayı, network üzerinden hizmet verecek şekilde, tüm sunucularda local repository şeklinde yapılandırmak durumundasınız. Aslında tek sunucu üzerinde oluşturduğunuz repository’i, tüm sunuculara kopyalamanız yeterlidir.

RHEL 8 / CentOS 8 için, DVD kullanarak yerel YUM deposu oluşturma adımlarına geçelim.

RHEL 8/CentOS 8 Yeni Repository oluşturma

RHEL/CENTOS 8 işletim sistemleri, iki depoya ayrılmıştır,

  1. BaseOS
  2. Application Stream (AppStream)

BaseOS’taki paketler, tüm tip kurulumlar için temel oluşturan, temel OS işlevselliğinin temel setini sağlamayı amaçlamaktadır.

Application Stream (AppStream) paketler, çeşitli iş yüklerini ve kullanım örneklerini destekleyen kullanıcı alanı uygulamalarını, çalışma zamanı dillerini ve veritabanlarını içerir.

Yapacağımız işlem şu olacak: Sunucu CD-ROM’una bir Linux DVD takacağız ve artık tüm kurulumların buradan yapılmasını sağlayacağız. Eğer sanal sunucu kullanıyorsanız, sanal CD-ROM’una, kurulum ISO’sunu tanıtıp connected duruma getirmeniz yeterlidir.

Kaynak Repository oluşturulması

Kaynak depo, createrepo paketi kullanılarak veya DVD’yi dizine mount ederek oluşturulabilir. DVD / CD-ROM’un takılması, HDD’ye kopyalanarak kullanılan HDD’deki alandan tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.

Burada, DVD-ROM’u istediğiniz herhangi bir dizine mount edebilirsiniz. Test için, /cdrom adında bir dizin açacağım ve bunun üzerine mount edeceğim.

mkdir /cdrom

mount /dev/cdrom /cdrom

Şimdi de bir .repo dosyası oluşturalım.

Bir <name> .repo dosyası oluşturmadan önce /etc/yum.repos.d/ dizini içinde bulunan mevcut dosyaları, artık gerekli değilse / tmp klasörüne taşıyın.

mv /etc/yum.repos.d/*.repo /tmp/

/etc/yum.repos.d dizini altında local.repo adlı bir repo dosyası oluşturun.

nano /etc/yum.repos.d/local.repo

(Ben nano kullandım. Sisteminizde yüklü değilse vi da kullanabilirsiniz.)

Bu dosya içine aşağıdaki satırları ekliyoruz.

Base OS
[LocalRepo_BaseOS]
name=LocalRepository_BaseOS
baseurl=file:///cdrom/BaseOS
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-redhat-release

App Stream
[LocalRepo_AppStream]
name=LocalRepository_AppStream
baseurl=file:///cdrom/AppStream
enabled=1
gpgcheck=1
gpgkey=file:///etc/pki/rpm-gpg/RPM-GPG-KEY-redhat-release

Dosyayı kaydedip çıkış yapıyoruz.

Bu dosya içine yazdığımız satırların ne anlama geldiğini tablo halinde yazdım.

[LocalRepo]Bölüm Adı
nameDepo adı
baseurlPaketlerin lokasyonu
EnabledDepoyu etkinleştir
gpgcheckGüvenli yüklemeyi etkinleştir (gpgcheck isteğe bağlıdır. gpgcheck = 0 değerini ayarlarsanız, gpgkey’den bahsetmeye gerek yoktur)
gpgkey  Anahtarın yeri

Hepsi bu kadar. O zaman şimdi test yapabiliriz.

Local YUM repository’den paket yükleme

Aşağıdaki komutu çalıştırarak depo önbelleğini temizleyin.

yum clean all

Telnet paketini yerel depodan kuralım.

yum install vsftpd

Tüm işlemler bu kadar. Artık Local YUM repository ile sadece sizin izin verdiğiniz versiyon, standart programlar yüklenebilir durumda olacaktır.

Yararlı olması dileğiyle.

Yusuf İşleyen