Merhabalar,
Linux işletim sistemine yeni başlamak isteyen arkadaşlarımız için bir kurulum makalesi daha yazmak istedim. RedHat’in, bu makaleyi yazdığım dönemdeki son versiyonu olan RHEL 8.1 kurulumu hakkında bilgiler aktaracağım. Aslında daha önce kurulum makaleleri yayınlamıştım ve bu da onlardan çok farklı değil. CentOS 8 üzerine manual partitioning yaparak ve LVM yapılandırarak kurduğum makaleyi, isterseniz RedHat kurulumunda da uygulayabilirsiniz. İncelemek isteyenler, aşağıdaki linkten customize partition yapısı hakkında detaylı bilgilere ulaşabilirler.
RedHat ve CentOS tamamen aynı işletim sistemleri. Redhat için bir subscription işlemi oluyor sadece. Destek almak istediğinizde bir support bedeli gibi düşünebilirsiniz. CentOS ise tamamen bedelsiz. Her iki işletim sistemini de kullanmak, benim açımdan oldukça keyifli açıkçası. Favorim ise CentOS işletim sistemidir.
Hızlıca kuruluma başlayalım.
RedHat resmi web sitesinden ISO dosyasını indirerek bootable bir medya oluşturup, sunucuyu bu medya ile açtığımızda, aşağıdaki gibi kurulum ayarlarını yaptığımız arayüze erişiyoruz. Daha önceki kurulumlarla oldukça benzer bir arayüz ve tamamen aynı ayarlar yapılmakta.
Kurulum ayarları, 3 ana başlık altında yapılmaktadır. Localization – Software ve System başlıkları altından, ilgili ayarları yapmaktayız.
Localization : Dil, bölgesel ayarlar, klavye ve tarih/saat ayarlarının olduğu bölümdür.
Software : Yükleme kaynağını ve sunucu rollerinin ayarlandığı bölümdür.
System : Network, güvenlik, partitioning ayarlarının yapıldığı bölümdür.
Keyboard seçeneği ile, kullanacağımız klavyeyi belirliyoruz. İsterseniz Türkçe klavyeyi buradan ekleyebilirsiniz.
Language support bölümünden, kurulum dilini seçebilir ve buna ek olarak diğer dil desteklerini yükleyebilirsiniz.
Seçim işleminden sonra Done seçeneği ile ana menüye dönüyoruz.
Time & date seçeneği ile tarih ve saat ayarlarını yapıyoruz.
Saat dilimini seçtikten sonra NTP kullanmak için Network Time kısmını ON durumuna getirebilirsiniz.
Eğer Network ayarlarını henüz yapmadıysanız, NTP sunucu kullanamazsınız. Öncelikle Network ayarlarını yapıp bu kısma geri döndüğünüzde, ön tanımlı NTP sunucularını aşağıdaki gibi görebilir, isterseniz farklı NTP sunucuları da ekleyebilirsiniz.
Software selection bölümünden, sunucu rolünü ve yüklemeyi istediğimiz özellikleri belirliyoruz.
Minimal kurulum yapmak istiyorum. Linux’lar kurumsal yapıda, genellikle minimal olarak kurulur ve ekstra hiçbirşey olmaması tercih edilir. Sadece istenen bileşenler kurulum sonrasında yüklenir. Böylece ihtiyaç olmayan hiçbirşey yüklenmemiş olduğu için oldukça performanslı da çalışmış olurlar.
Installation Source olarak zaten local Media seçili ve ekstra birşey seçmeme gerek yok. Installation Destination ile devam ediyoruz.
10 GB boyutunda bir diske kurulum yapacağım ve Storage Configuration altında Automatic seçtiğim için, partitioning otomatik olarak yapılacak. İşte linux sistemlerin en sevdiğim özelliklerinden biri daha… Oldukça düşük kaynaklar üzerine de kurulum yapabilmektesiniz. Makalemin başında verdiğim linkteki bilgileri kullanarak, custom bir partition yapısı da oluşturabilirsiniz. Done seçeneği ile işlemi bitirelim.
Network & Host Name kısmında ise hostname ve network ayarlarımızı yapıyoruz.
Hostname belirleyerek Apply seçeneği ile kaydediyoruz. Ethernet kısmını ise ON konumuna alıp, connected duruma getiriyoruz. Done seçeneği ile işlemleri tamamlıyoruz.
Eğer bu adımda static IP tanımlamak isterseniz, sağ alt köşede bulunan Configure seçeneğini kullanabilirsiniz. IPv4 sekmesine geçerek, static IP, netmask, gateway ve DNS sunucu bilgilerini belirleyebilirsiniz. Ben burada otomatik IP aldıracağım, o yüzden static bir tanım yapmıyorum bu sekmede.
IPv6 yı disable etmeyi tercih ediyorum. IPv6 sekmesine geçerek Method kısmında “Ignore” seçiyoruz. Save seçeneği ile kaydedip çıkıyoruz.
Security policy’e şimdilik müdahale etmeye gerek yok.
Begin Installation seçeneği ile kurulumu başlatabiliriz.
Kopyalama sürerken root kullanıcısı için password belirleyebilir ya da yeni bir kullanıcı oluşturabilirsiniz.
Kurulum bittiğinde sistem restart edilerek açılır ve artık login olabilirsiniz.
Çok sade fakat gayet güzel bir desktop ortamı. Dikkat ettiniz mi bilmiyorum ama minimal kurulum seçtiğim halde, desktop ortamı açılmış olması çok ilginç geldi bana 🙂 Bu vesileyle minimal kurulumdaki siyah konsol yerine, en azından bu grafik ortamı da görmüş oldunuz.
Kurulum işlemi bu kadar.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen
Hocam merhabalar. CentOs 8i yükledim fakat anlamadığım iki unsur var birincisi bilgisayarı her açtığımda iki CentOs ile karşılaşıyorum. İkincisi ise harici hard diskimi nasıl mount edebilirim?
Saygılarımla
1- basitçe açıklamak gerekirse, bilgisayar açılışında gördüğün o liste aslında yüklü olan kernel’lar. sistem güncellemesi yaparken kernel update de yaparsa, o listede daha fazla kernel seçeneği göreceksin. ihtiyacın kalmayan eski versiyonları silersen o liste yine kısalacaktır.
2- harici harddiskin FAT formatlıysa mount komutlarını kullanabilirsin. fakat ntfs formatlıysa, bu diski okuyabilmen için nfts driver’lara ihtiyacın olacak. ntfs-3g paketini kurarsan yine mount komutlarını kullanabilirsin. grafik ortamda çalışıyorsan bu driver ları yüklediğinde herhangi birşey yapmana gerek yok, direkt olarak diske tıklayıp açabilirsin.
Teşekkür ederim hocam. Sorunları çözdüm. Linuxa yeni geçiş yaptığım için uyumda sorunlar yaşıyorum.
Saygılarımla