Merhabalar,
Bir süre önce, Raspberry Pi üzerinde çeşitli uygulamalara başlamıştık. Raspberry Pi OS, CentOS ve Ubuntu Linux sunucularının, Raspberry üzerine nasıl kurulabilececğini detaylıca incelemiştik. Bu makalede, yine böyle bir uygulama yapacağız ve Kali Linux’u Raspberry Pi üzerine nasıl kurabileceğinizi detaylıca aktaracağım. Böylece, bu küçük fakat bir o kadar da marifetli cihazı, ortamlarınızda pentest de yapmak üzere kullanabilirsiniz.
Kullanacağımız araçlar, daha önceki makaleleri takip ettiyseniz, elinizde mevcut durumda olacaktır. İlave olacak tek materyal, Kali Linux kurulum medyalarıdır. Hızlıca başlayalım o halde…
Aşağıdaki linkten, Kali Linux’un Raspberry Pi üzerine kurulabilecek olan versiyonlarını görebilirsiniz. 32-bit ve 64-bit versiyonları olmak üzere ayrılmış durumdadır. Ben 32-bit versiyonunu indirip, nasıl kurulabileceği hakkında bilgiler aktaracağım. İsterseniz 64-bit versiyonu için de aynı adımları takip edebilirsiniz.
https://www.offensive-security.com/kali-linux-arm-images/
Dosyayı download ettiğinizde, içerisinde img uzantılı olan imaj dosyasını göreceksiniz.
Sıkıştırılmış dosyayı bilgisayarımıza açıyoruz. Daha sonra, daha önceki makalelerde de img dosyalarını MicroSD karta yazmak için kullandığımız Etcher programını açıyoruz.
İmg dosyamızı yazdırmak üzere seçmek için, Flash from file seçeneğini tıklıyoruz. Dosyamızı seçip bir sonraki adıma geçiyoruz.
Sonraki adımda ise Select target seçeneği ile MicroSD kartımızı seçiyoruz.
Son adım olarak ise Flash seçeneğine tıklıyoruz.
Yazma işlemi başlamış oluyor.
Yazma işleminden sonra, tutarlı yazılıp yazılmadığını kontrol etmek için doğrulama işlemleri yapılır.
Başarılı bittiğinde de başarılı yazılmış olduğuna dair sonucu görüyoruz.
Sonrasında yapmamız gereken işlem, bu MicroSD kartımızı Raspberry cihazımıza takmak ve enerji vererek cihazı çalıştırmak olacaktır.
Cihaz açıldığında, default erişim bilgileri aşağıdaki gibi olacaktır.
Username : kali
Password : kali
Cihazımız açıldığında ister konsoldan, isterseniz VNC üzerinden uzaktan ve isterseniz de SSH üzerinden bağlantı sağlayabilirsiniz. Ekran görüntülerini, o cihaz üzerinden kaliteli şekilde alamayacağım için, ben desktop ortamını da rahatlıkla resimleyebilmek için VNC ile uzaktan bağlanmayı seçiyorum.
Kali üzerinde, VNC default’ta kurulu gelmektedir. 5901 portu ile bağlantı sağlayabiliriz.
Fakat bu default username veya password, VNC üzerinden erişmek için kullanıldığında hata alınabilir. VNC için ayrı bir password bulunmakta ve ben bunun ne olduğunu bilmiyordum. Dolayısıyla kali üzerinde VNC password resetleme yapmak daha kolayıma geliyor.
Kali Linux VNC Password Resetleme
SSH ile sistemimize bağlanıp, VNC password resetlemek üzere aşağıdaki komutu giriyoruz. Bizden yeni password girişi istenecek ve tanımı yaptığımızda, işlemimiz de tamamlanmış olacak. Alt kısımdaki soruyu, read-only password girmek istemediğim için n ile tamamladım.
sudo vncpasswd
İşlem sonrasında, 5901 portundan tekrar VNC ile bağlandığımızda, desktop ortamına ulaşmış oluyoruz.
Bu aşamadan sonra, diğer sistemler üzerine de kurabildiğiniz kali üzerinde hangi işlemleri yapıyorsanız, Raspberry üzerinde de tüm bu işlemleri yapabilir durumda olacaksınız.
Yararlı olması dileğiyle.
Yusuf İşleyen